Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
27 Mart 2018 11:51

Türkiye’nin En Sakin Şehirleri | 2018 Yavaş Şehirler Listesi!

Cittaslow en yavaş şehirleri belirledi. Sakin şehir nedir? 2018 Türkiye’nin en sakin şehri seçilen il hangisi? Türkiye’nin kıyı şehirleri sakin mi? İtalya’da 1999 yılında başlayan “yavaş şehir” hareketi günümüzde 30 ülkeye yayılmış durumda. Geleneksel yaşam ve üretim biçimlerini koruyan şehirlerin yer aldığı listede Türkiye’de var. İşte Türkiye’nin en sakin şehirleri.

Türkiye’nin En Sakin Şehirleri | 2018 Yavaş Şehirler Listesi!
türkiyenin en sakin şehirleri,,en sakin şehirler,,en sakin şehiri,,türkiye,

Cittaslow en yavaş şehirleri belirledi. Sakin şehir nedir? 2018 Türkiye’nin en sakin şehri seçilen il hangisi? Türkiye’nin kıyı şehirleri sakin mi? İtalya’da 1999 yılında başlayan “yavaş şehir” hareketi günümüzde 30 ülkeye yayılmış durumda. Geleneksel yaşam ve üretim biçimlerini koruyan şehirlerin yer aldığı listede Türkiye’de var. İşte Türkiye’nin en sakin şehirleri.

 Türkiye’nin En Sakin Şehirleri | 2018 Yavaş Şehirler Listesi!
Seferihisar / İzmir
Dünyadaki sakin şehirleri arasında bulunan Seferihisar, İzmir’in güneybatısında ve Ege Bölgesi’nde yer almaktadır. Seferihisar, Cumhuriyet öncesinde 1884 yılında ilçe olmuştur. Günümüzde İzmir’in 30 ilçesinden birisidir. Seferihisar ilçesi topraklarında en eski yerleşim yeri Teos olup, burasının M.Ö. 1000 yıllarında Akalar’dan kaçan Giritliler tarafından kurulduğu ve İonialıların bir kenti olduğu bilinmektedir. Böylece yöreye 3000 yıldan bu yana yerleşildiği söylenebilir. Seferihisar ilçesi genelinde ekonomik faaliyetlerin temelini tarım ve onun içerisinde de zeytincilik oluşturmakta iken, narenciye ve enginar yetiştiriciliği ile süs bitkileri ağırlıklı seracılık, hayvancılık son yıllarda önemli gelir kaynağı olmaya başlamıştır. Nüfusun % 80’i tarımla uğraşmaktadır. Tepecik mahallesinde AKARCA semti mavi bayraklı plajları, tertemiz havası ve huzurlu atmosferi ile uzun tatilcilerin katiyetle tercih ettiği bir semt olmuştur. Yavaş Şehir Seferihisar, Türkiye’de bir ilk. Seferihisar’da Ne Yenir? Ekmek dolması, Samsades, Armola peyniri,  Lok lok, Oğlak dolması, Mandalina tatlısı.
Türkiye’nin En Sakin Şehirleri | 2018 Yavaş Şehirler Listesi! 
Perşembe / Ordu
Yavaş şehirler listesindeki Perşembe, eski ismi Vona, Ordu ilinin bir ilçesi, Vona Yarımadasında yer alır. Perşembe, uzun zaman Roma ve Bizans hakimiyetinde kalmıştır. 1461 yılında Fatih Sultan Mehmet'in Trabzon İmparatorluğu'nu ortadan kaldırmasından sonra Vona Osmanlı İmparatorluğu'nun hakimiyetine girmiştir. 1945 yılında ise ilçe olmuştur. Doğu Karadeniz'de Sakin Şehrin Adresi, Perşembe Karadeniz otoyolunun hizmete girmesiyle Ordu’nun Kumbaşı sahiliyle Fatsa arasındaki şeritte doğa ve tarih tutkunları için keşfedilmeyi bekleyen bir bölge ortaya çıktı. Perşembe bu güzergahtaki tek ilçe ve merkezinde ve civarındaki sayısız saklı kumsalları; Hoynat Adası, Yasonburnu Yarımadası ve Kilisesi, türbeleri,camileri ve emsalsiz limanıyla yavaş şehirlerden biri. Sakin şehir kriterlerini taşıyan, Anadolu’nun gözlerden uzak bir köşesinde kendi zamanını yaşayan Perşembe’den, meşhur tekne helvasından yemeden ve o tenha kıyılara hâkim Kordontepe’nin yeşillikleri arasından bu sakin şehre son bir kere bakmadan ayrılmamak gerekir.

Türkiye’nin En Sakin Şehirleri | 2018 Yavaş Şehirler Listesi!  
Yalvaç / Isparta
Türkiye’nin sakin şehirlerinden Isparta’ya 105 km uzaklıkta olan Yalvaç, Sultan Dağları’nın güney eteklerinde, 1415 km²lik bir alan üzerine kurulmuştur. Denizden ortalama yüksekliği 1.100 m.dir. İlçenin tek gölü Hoyran Gölü’dür.  
En sakin şehir seçilen Yalvaç’ta trekking, foto safari gibi doğa sporları yapıp, antik kentte kültürel bir yolculuğa çıktıktan sonra, mahalle fırınlarından gelen Yalvaç ekmek ve böreklerinin, ayrıca keşkek yemeklerinin kokusuyla Yalvaç geleneklerini doyasıya yaşayabilirsiniz. Yalvaç’a özgü güllaç ve kesmikli baklavanın tadı bir başkadır. Yalvaç’ın tarihi ve turistik yerlerini gezdikten sonra 800 yıllık çınar ağacının altında içeceğiniz çaylar sizi dinlendirirken, asırlık çınar ağacının çağlara tanıklığını duyar gibi olursunuz. Yalvaç’ta semercilik, keçecilik, dericilik, saraççılık, minyatür at arabası imalatçılığı, nalbantçılık halen yaşatılan geleneksel el sanatları arasında yer alır.
 Türkiye’nin En Sakin Şehirleri | 2018 Yavaş Şehirler Listesi!
Taraklı / Sakarya
Sakarya il merkezine 65 kilometre uzaklıkta olan Taraklı, sakin şehir kriterlerini taşıyor. Etrafı dağlarla çevrili dar bir vadide kurulmuş. Taraklı, Osmanlı’nın ilk yerleşim yerlerinden biri ve tarihi evleri, çarsısı, çeşme ve hamamlarıyla Osmanlı şehir dokusunun ve sivil mimarisinin çok iyi korunduğu yerlerden. Türkiye’nin en sakin şehrinde Taraklı Evleri, uzun yıllar ayakta kalabilmiştir. Üstelik yemyeşil bir doğanın içinde yer almaktadır. Hıdırlık Tepesi ve Taraklı Hisarının yamaçları ile bu iki tepe arasındaki vadide kurulu, Taraklı’ya, Göynük cihetinden gelen dere de ayrı bir güzellik katmaktadır. Tarihi evlerin bazıları 3 asrın üzerindedir. Bu evlerin genel karakteristiği Osmanlı şehir dokusunu oluşturan üç katlı ev biçimidir. Taraklı’nın kendisine özgü bir tatlısı olan Uhut da damaklarda farklı bir tat bırakabilir. Bir de köpük helvası var. Köpük Helvası Taraklı’nın çevresindeki diğer yöreler de biliniyor. Çöğen kökü, yumurta, şeker ve glikozla yapılıp içine tahin katılarak yeniyor.

  Türkiye’nin En Sakin Şehirleri | 2018 Yavaş Şehirler Listesi!
Gökçeada / Çanakkale
Dünyadaki sakin şehirlerden Gökçeada'nın ismi Osmanlı döneminde İmbros’tan İmroz’a dönüştürülür. Ada'nın adı Piri Reis’in Kitab-ı Bahriye’sinde İmroz şeklinde geçmektedir. Ege’nin bu şirin adası, Gökçeada ismini 29 Temmuz 1970 yılında almıştır. Adanın en eski yerleşiklerinin Pelasglar olduğu bilinmektedir. Miltiades adayı M.Ö. 500'de Atina'ya bağlamıştır. Roma egemenliğine kadar Atina yönetiminde kalmıştır. 1455'te Fatih Sultan Mehmet tarafından Osmanlı İmparatorluğu topraklarına katılan Gökçeada, 1922 - 1923 yılları arasında Yunan işgalinde kalmıştır. 1923 yılında Lozan Antlaşması'na göre 22 Eylül 1923'te Türkiye Cumhuriyeti'ne bağlanmıştır. Kuzeydoğu Ege denizinin mavi sularında muhteşem bir manzara sunan yavaş şehir Gökçeada, Çanakkale'nin nüfusu en az olan ikinci ilçesidir. 289.5 km2’lik yüzölçümlü adanın kara ile bağlantısını Kuzu Limanı sağlamaktadır. Ekolojik ürünleriyle fuarlarda adından söz ettiren Gökçeada, doğal güzelliklerini koruyan ve tarihi değerlerini kuşaktan kuşağa aktarmasını bilen  ender adalarımızdandır. Türkiye’nin kıyı şehirleri, Doku bütünlüğünü koruyan tarihi değerlere sahip köyleri mevcuttur. Bunlar arasında Dere köy, Zeytinli ve Eski Bademli köyleri, çeşme, çamaşırhane, kilise ve diğer özgün yapı gruplarıyla ön plana çıkmaktadır. 2002 yılından bu yana ada içerisinde gerçekleştirilen organik tarım faaliyetleri ile özellikle 2008 yılından bu yana gerçekleştirilen tarım turizmi uygulamaları sayesinde misafirlerine eşsiz bir doğal ortam sunan Gökçeada, 2011 yılı Haziran ayında almış olduğu Cittaslow unvanı ile dünyanın ilk ve tek sakin adası olmuştur.
 Türkiye’nin En Sakin Şehirleri | 2018 Yavaş Şehirler Listesi!
Vize, Kırklareli
Vize, Kırklareli'nin doğusunda, İstanbul'a 140 km. mesafede, tarihi ve doğal güzellikleri ile ön plana çıkan bir ilçedir. Cittaslow denilen sakin şehir unvanı ile Türkiye'deki 10 ilçeden de birisi olmuştur. Dünyadaki yavaş şehir Vize 2015 TÜİK verilerine göre ilçe nüfusu 13.095'tir. Vize aynı zamanda bir Bulgaristan şehirleriyle benzer olarak Trakya'daki Karadenizilçelerindendir. Dünyadaki sakin şehir Vize, Avrupa'dan kopmamış Yunanistan ve Bulgaristan ile kültür, turist alışverişini sürekli devam ettiren bir Balkan ilçesidir. Vize’de dünyaya gelmiş Yunan edebiyatçı Vizyenos’un, “Trakya’da birçok kasaba vardır fakat Vize kadar güzeli yoktur” demesi boşuna değil. Vize, doğal güzelliklerinin yanı sıra kültürel zenginlikleriyle de öne çıkar. Türkiye’nin en sakin şehri seçilmiş Trakya’nın bilinen tek antik tiyatrosu geç Roma dönemine aittir ve Vize sınırları içinde yer alır. Türkiye’ nin en sakin şehirlerinden olan Vize’de 2006’dan bu yana her yıl Vize Tarih ve Kültür Festivali düzenleniyor. Sokaklarında ıhlamur kokulu gezintiler vaat eden ve bu şifalı bitkiyle simgeleşen bu sakin şehrin gölgeli sokaklarında dolaşıp Çakıllı kasabasının sekiz asırlık çınarının altında bir ıhlamur çayı içmek, yerel lezzetlerden olan ısırgan otu çorbasından ve ıhlamur çiçeği balından tatmak gerekir.

 Türkiye’nin En Sakin Şehirleri | 2018 Yavaş Şehirler Listesi! 
Akyaka / Muğla
Antik çağlardan beri üzerinde yerleşim olduğuna inanılan Akyaka, yakın yıllara kadar gözlerden uzak küçük bir balıkçı mahallesi olarak kalmıştı. Cittaslow yavaş şehir seçilen, Akyaka'nın geniş kitleler tarafından tanınması 1970’lere dayanır. O yıllarda çok küçük çaplı da olsa turizm faaliyetleri başlamıştır. Beldede su sporları, sörf, kano yapılabilir, dağ bisikleti ile çevre gezilebilir. Kısa mesafede Azmak Irmağı'na, uzun mesafede ise Sedir Adası'na deniz yolu ile düzenli gidiş geliş yapılmaktadır. Kadın Azmağı'nın sevimli ama gizli konuğu su samuru Akyaka'da tarım ile uğraşan çok az kişi kalmış olmasına rağmen toprakları sulak ve verimlidir. Türkiye’nin en sakin şehri seçilen ilimiz, önceleri geçimleri çiftçilik ve hayvancılık olan yerli halk son 10 yılda hızlı bir şekilde gelişen turizm sektörüne ayak uydurmuşlardır. ünlüdür. Türkiye’nin en sakin kıyı şehri seçilen Akyaka, çam ormanlarının kokusu, Ege’nin derin mavilikleri, Azmak Çayı’nın soğuk suları ve kenarındaki kıyı kahveleri, narenciye kokularını taşıyan deli rüzgârları, ince kumlu plajları ve begonvillerle bezenmiş cumbalı evleriyle Akyaka bütün duyulara hitap eden bir sakin şehirdir.
Türkiye’nin En Sakin Şehirleri | 2018 Yavaş Şehirler Listesi! 
Yenipazar / Aydın
Türkiye’deki "sakin şehir"ler arasında yer alan Yenipazar, Aydın il merkezinin 41 kilometre güneydoğusunda bulunan Yenipazar, Büyük Menderes Havzası’nın ortasında yer alır. Yenipazar'ın Donduran köyünde ortaya çıkarılan Orthasiadan Yunan coğrafyacı ve tarihçi Strabon, Karya yerleşmesi olarak söz ediyor. M.Ö 7. yüzyılda Kimmerlerin saldırısına uğrayan kent, Lidya kralı Alyattes'in Kimmerleri yenmesi sonucu Lidyalıların eline geçmiş, M.Ö 6. yüzyılda ise İonya birliğine katılmış ve birçok Anadolu kenti gibi Perslerin egemenliğine girmişti.
Türkiye’nin en sakin kentteki önemli yapılar arasında yer alan tiyatro ve bir Bizans yapısı, bugünde ayakta duruyor. Nekropol üzerinde ise iyi korunmuş durumda lahitler ve oda mezarlar, kaliteli işçilik gösteriyor. Halkın büyük bölümü geçminin tarımdan karşılamaktadır. Pamuk, narenciye, zeytin, biber, serasebze-meyveciliği ve hayvancılık ön planadır.
Türkiye’nin En Sakin Şehirleri | 2018 Yavaş Şehirler Listesi! 
Halfeti / Şanlıurfa
“Dünyadaki sakin şehir” Halfeti ilçesinin yüzde 80"i Birecik Barajı"nın yapımı ve evlerin su altında kalmasıyla birlikte, 15 kilometre uzaklıkta kurulan yeni yerleşim merkezine taşındı. Sakin şehir, taş mimarisiyle yapılmış evlerin ve camilerin su altında kaldığı ilçe, aradan geçen süre içerisinde doğal güzelliğiyle dikkat çekiyor. Fırat Nehri"nin altında kalan taş mimarisiyle "Kayıp kent" olarak da anılmaya başlanan Halfeti"de, yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiği bir belde haline geldi. Halfeti ilçesi, Türkiye'den 11 şehrin, dünyada 208 şehrin dâhil olduğu, Uluslararası Koordinasyon Komitesi toplantısında ‘Cittaslow’ (Sakin Şehir) unvanını aldı.[
 Türkiye’nin En Sakin Şehirleri | 2018 Yavaş Şehirler Listesi!
Şavşat / Artvin
“Yavaş şehir” Şavşat, M.Ö.900-650 yılları arasında Urartu ve Kimmerler, daha sonraları sırasıyla Saka Türkleri, Romalılar ve Sasaniler’in egemenliği altına girmiştir.
Yavuz Sultan Selim’in Trabzon Valiliği sırasında Rize ilinin Osmanlı topraklarına katılması sonrasında, Artvin, Ardanuç, Şavşat ve Borçka çevreleri  de Osmanlı topraklarına  katılmıştır. Yavuz Sultan Selim’in Trabzon’dan ayrılması üzerine Şavşat, Ardanuç , Oltu, Tortum ve Artvin yeniden Osmanlı Devletinden ayrılmışlardır. Şavşat ilçesi Akarsu bakımından zengindir. İlçede çok sayıda buzul gölü bulunmaktadır. Göllerin en büyüğü Karagöl dağlarında bulunan ve bu dağa kendi adını veren Karagöl’dür. Bol miktarda alabalık bulunan gölden sulama amaçlı olarak yaralanılmaktadır. Meşeli  Köyü orman içi mevkiinde  Milli parklar kapsamı içerisinde bulunan ikinci bir karagöl mevcut olup piknik, mesire yeri özelliğine sahiptir. Pınarlı köyü yakınlarında Balık Gölü, Arsiyan yaylasında  ise Kız Gölü, Boğa Gölü ve Koyun Gölü  isminde göller bulunmaktadır. Şavşat, bünyesinde birçok endemik türleri de barındıran oldukça zengin bir bitki çeşitliliğine sahip. İlçede yükselti artışına bağlı olarak farklı vejetasyon kuşaklarının meydana geldiği görülüyor. Şavşat’ın dağlık coğrafyası sadece farklı bitkilere değil farklı manzaralara da olanak tanır. Türkiye’nin sakin şehirleri arasındadır. 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...