Tgrt Haber
11 Temmuz 2017 16:35

Fikret Hakan hayatını kaybetti | Peki Fikret Hakan kimdir ve nerelidir? | HABERİMİZDE

Türk sinemasının en gözde sanatçılarından olan Fikret Hakan, Kartal'daki hastanede kansere mücadeleyi kayb etti. Akciğer tedavisi gördüğü hastanede Yeşilçam'ın efsane olan Fikret Hakan, gece saatlerinde Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 83 hayata gözlerini yumdu. 23 Nisan 1934 doğumlu Hakan Fikret'in ölümü Türk Sinema Dünyası olmak üzere birçok sevenlerini, sanat camiasını yasa boğdu. İşte tüm detaylar haberimizde...

Fikret Hakan hayatını kaybetti | Peki Fikret Hakan kimdir ve nerelidir? | HABERİMİZDE
Fikret Hakan kimdir,,Fikret Hakan,,Fikret Hakan öldü,,fikret hakan nereli,

Türk sinemasının duayen isimlerinden Fikret Hakan,tedavi gördüğü Hastanede  sabah saatlerine doğru  yaşam hayatını yitirdi. Uzun zamandır akciğer kanseri tedavisi gören Fikret Hakan doktorların tüm müdahelesine rağmen kurtarılamadı.Peki Yeşilçam'ın efsane isimlerinden birisi olan Fikret Hakan kimdir? Fikret Hakan neden öldü? İşte ayrıntılar...

TÜRK SİNEMA'NIN EFSANELERİNDEN FİKRET HAKAN KİMDİR?
 

23 Nisan 1934 yılında Balıkesir'de doğan Fikret Hakan, ilk olarak gazetecilikle ilgilendi. Hakan henüz lise öğrencisiyken, Abdi İpekçi ve Halid Kıvanç gibi isimlerin de bulunduğu İstanbul Ekspres gazetesinde röportajları ve öyküleri yayınlanmaya başlandı.
Asıl ismi Bumin Gaffar Çıtanak olan Hakan, 1950’de 'Üç Güvercin' adlı operetteki palyaço rolüyle Ses Tiyatrosu'nda sahneye ilk adımını attı. Oyunlarda rol almaya devam eden Hakan, birçok tiyatroda çalıştı ve 80’lerin sonuna kadar sahneden inmedi.
Kariyeri sorulduğunda üç önemli noktaya dikkat çekerek "Babıali, tiyatro ve beyaz perde" diyen Hakan, 1953 yılında 'Köprüaltı Çoçukları' ile sinemaya geçiş yaptı. Ardından 'Beyaz Mendil', 'Gelinin Muradı', 'Üç arkadaş', 'Dokuz Dağın Efesi' gibi filmlerde oynayan Hakan, 60’lara gelindiğinde 'Yılanların Öcü' ile sinemaseverlerin karşısına çıktı. Bu filmle birlikte 'Karanlıkta Uyuyanlar', Hakan’ın unutulmaz filmleri arasında yer aldı.
Peşpeşe filmler çeken Hakan, 1970’lere gelindiğinde yönetmen ve yapımcı olarak da sektörde boy gösterdi. 'Keşanlı Ali Destanı' ile büyük ün kazanan Hakan, Holywood'dan gelen film teklifini, İngilizcesi olmadığı için değerlendiremedi.
Bir dönemin modası olduğu üzere gazinoda sahne alan, Zerrin Özer ile birlikte sunuculuk deneyimi yaşayan Hakan, Yeşilçam'ın sıkıntılı dönemlerinde Marmaris’e göçerek 1980'lere kadar burada yaşamını sürdürdü.
Daha sonra beyaz perdeye dönerek Türk sinamasının jönleri arasına adını yazdıran Hakan, aralarında Hümeyra, Semiramis Pekkan, Lale Sarı gibi isimlerin de olduğu pek çok kadınla evlilikler yaptı.
45’lik plakları olan Hakan, dolu dolu geçen sanat yaşamına birçok ödül sığdırdı. 1965'te Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde 'Keşanlı Ali Destanı' ile en iyi erkek oyuncu ödülünü alan Hakan, 1968'de bu kez 'Ölüm Tarlası' ile yine aynı ödülün sahibi oldu.

SANATÇI DOSTLARINDAN FIKRET HAKAN SON MESAJ

Hülya Koçyiğit
Türk sinemasının duayen aktörü, çok sevgili Fikret Hakan'ı kaybetmenin üzüntüsü içerisindeyim. Her yeni oyuncu gibi kendisinden çok fazla şey öğrendiğim, herkesin derin bir sevgi ve saygıyla yaklaştığı usta oyuncu Fikret Abim... Mekanın cennet olsun... Tüm sevenlerine Allah'tan sabır diliyorum. Hepimizin başı sağ olsun.
Oyunculuk kariyerinden önce gazetecilik de yapan Hakan, gazino performansları ve sunuculuk deneyiminin ardından, Yeşilçam'ın sıkıntılı dönemlerinde Marmaris'e taşınarak, 1980'lere kadar burada yaşamını sürdürdü.  Sanatçının, "Tellak Ali" (1953) ve "Hamal'ın Uşakları" (1997) isimli öykü kitaplarının yanı sıra "İnce Müzikli Otobüsler" ve "İmbikçi Duvar" ismini verdiği iki şiir kitabı da bulunuyor.
 
Cüneyt Arkın
Duyunca, can evimden vuruldum. Kanadı kırık bir kuş gibi düştüm yere, çırpındım. "Yapma Fikret Ağabey yapma bunu bana" diye inledim. O, benim öz ağabeyimdi. ''Arkadan vurulan kovboy''du, öyle derdi kendine. Dört nala giderdi atlara. Korsan ağzıyla öperdi sevdaları. O, öylesine oburdu dostluklarda.Kocaman bir yiğitti o. Sette onu gördüm mü huzur ve güven duyardım. O, Türk Sineması'nın ''en baba'' direklerinden biriydi. İkinci kitabımda bir şiir yazmıştım Fikret Ağabeyim için; "Ne Güzel İnsansın" diye. Herkesin başı sağ olsun.
 
Selma Güneri
Ben Fikret Hakan’ı 15 yaşında tanıdım. ’’Bitmeyen Rol’’ filminde birlikte oynamıştık. Sinemamızda gelmiş geçmiş en büyük aktörlerdendi. Hatta dünya çapındadır çünkü yabancılarla film çeken birkaç aktörden birisiydi. Fikret Hakan’la çalışmanın bana büyük katkısı oldu. Ondan oyunculukla ilgili çok şey öğrendim. Çok üzgünüm, başımız sağ olsun.

FİKRET HAKAN'NIN KOLEKSIYONU BAŞARILARLA DOLU

Fikret Hakan, 1970 li yıllarda Cemo / Dedikleri Gerçek İmiş,Dostun Gülü / Löberde,Aşk Uğultusu / Sancı plakları çıktı, ve yaşam boyu şu ödülleri aldı;

1965 - Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi Erkek Oyuncu Ödülü, Keşanlı Ali Destanı

1968 - Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi Erkek Oyuncu Ödülü, Ölüm Tarlası

1965 - İzmir Enternasyonal Fuarı 1. Film Şenliği, Keşanlı Ali Destanı, En İyi Erkek Oyuncu

1971 - Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi Erkek Oyuncu, Hasret

1993 - 30. Antalya Film Şenliği, Yalancı (TV), En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu

1997 - 34. Antalya Film Şenliği, Yalancı (TV), Yaşam Boyu Onur Ödülü

2009 - Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nden fahri doktorluk unvanı aldı

2012 - Engelsiz Yaşam Vakfı, Yaşam Boyu Meslek ve Onur Ödülü

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...