Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
26 May 2017 17:18

Ramazan yemek tarifleri neler? Ramazan hazırlıkları, ne gibi hazırlık yapılır?

Ramazan hazırlıkları nelerdir? Müslümanların bir ay boyunca oruç, teravih gibi ibadetlerini yerine getirdiği Ramazan ayı geldi çattı. Peki Ramazan yemek tarifleri ve çorba önerileri nelerdir?

Ramazan yemek tarifleri neler? Ramazan hazırlıkları, ne gibi hazırlık yapılır?
ramazan hazırlıkları, ramazan yemek hazırlıkları,

Ramazan yemek hazırlıkları, ne gibi hazırlık yapılır? İşte ramazan hazırlık detayları...Bursa, Eskişehir, Balıkesir, Çanakkale, Kütahya, Yalova ve Bilecik'te belediyelerin ramazan hazırlıkları devam ediyor.

RAMAZAN ÇORBA TARİFLERİ TIKLA ÖĞREN

RAMAZAN TÜM YEMEK TARİFLERİNİ TIKLA ÖĞREN

Bursa Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, ilk orucun tutulacağı 27 Mayıs Cumartesi gününden itibaren 60 bin aileye erzak dağıtılacak.

Belediye ayrıca kentin çeşitli bölgelerinde oluşturacağı noktalarda günde ortalama 12 bin kişiye iftar imkanı sunacak. Fomara'daki Aşevi ile Emirsultan, Uludağ Üniversitesi, Alemdar, Çınarönü, İlahiyat Fakültesi, Tayakadın Mahallesi, Kızılay Yurdu ve çeşitli ilçelerde kurulacak 10 ayrı noktada vatandaşlara iftar verilecek.

Eskişehir
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, ramazan ayı süresince aşevinden yoksullara yönelik yemek yardımını sürdürecek, çeşitli iftar ve konser programları düzenleyecek.

Engelli dernekleri ile başlayacak iftar programlarını sırasıyla muhtarlar, şehit ve gazi aileleri, basın ve amatör spor kulüpleri izleyecek. Ramazan şenlikleri kapsamında, büyük parklardan Kentpark ve Sazova'da konserler yapılacak.

Balıkesir
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, bu yılki ramazan etkinliklerini Avlu Balıkesir’de gerçekleştirecek.

Avlu Balıkesir’de yeri olan Ticaret Odası’nın üst katında 29 gece boyunca vatandaşlara, engellilere, şehit yakınlarına, muhtarlara, engellilere, belediye çalışanlarına ve benzeri topluluklara iftar verilecek.

Her gece 20 ilçeden otobüslerle 100 kişi Avlu Balıkesir’e taşınacak. İlahi ve musiki dinletilerinin yapılacağı etkinliklerin yanı sıra cazibe merkezi haline getirilmek istenen Avlu Balıkesir’e 42 stant açılacak.

Ramazan yemek tarifleri neler? Ramazan hazırlıkları, ne gibi hazırlık yapılır?

Çanakkale
Çanakkale Valiliği, ramazan ayında bir gün şehit aileleri ve gazilerle bir araya gelip, iftar yapacak.

Belediye de ay boyunca kentteki 7 mahallede iftar verecek. Belediye yoksul ve ihtiyaç sahibi ailelere ramazan ayı süresince evlerine iftar için yemek servis edecek. 

Yalova
Yalova'da, belediye muhtaç 250 aileye yemek dağıtımını sürdürecek, 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı'nda kurulan feshanede ramazan ayı boyunca çeşitli etkinlikler düzenleyecek.

Yalova İHH Derneği aşevinde 300 kişiye, Hacı Hayriye Camisi'nde ise Hacı Hayriye Hanım'ın torunları her gün bin 400 kişiye iftar verecek.

Kütahya
Kütahya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, yaptığı açıklamada, her gün kent merkezinde yaklaşık 3 bin kişilik iftar sofraları kurulacağını bildirdi. Gezici iftar sofrasının da olacağını belirten Saraçoğlu, şunları kaydetti:

"Önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da iftar sofrası geleneğini sürdüreceğiz. Kent merkezinde Gaybi Efendi Mahallesi'ndeki kapalı pazaryerinde her gün yaklaşık bin 500 kişilik iftar sofrası kuracağız. Bunun dışında 65 mahallemizde günde iki mahalle olmak üzere gezici iftar organizasyonları da yapılacak. Mahallelerimizde düzenlenecek iftar programlarında da yaklaşık bin 500 kişilik iftar sofraları kurulacak. Ramazan süresince akşamları sosyal ve kültürel etkinliklerimizde olacak. Kentin simge yerlerinde ramazan programlarımız olacak."

Bilecik
Bilecik Belediyesince ramazan ayı boyunca Belediye Kültür Sitesi'nde iftar ve sahur programları gerçekleştirilecek.

Bunun yanında 11 mahallede iftar etkinlikleri düzenlenecek, mahallelerde ramazan mukabeleleri yapılacak. Yaklaşık bin kişilik iftar, 500 kişilik de sahur sofraları kurulacak. 

Ramazan'da Sağlıklı Beslenme Önerileri

 

Bolu Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne bağlı Bolu İzzet Baysal Devlet Hastanesinde görevli Beslenme ve Diyet Uzmanı Doktor Vural, on bir ayın sultanı mübarek Ramazan ayı öncesi, Ramazan ayının yaz mevsimine denk gelmesinden dolayı oruç süresinin 18 saate ulaştığını, sağlıklı beslenerek oluşabilecek sağlık sorunlarının önüne geçilebileceğini söyledi.

Doktor Vural, vatandaşların iftarı muhakkak ikiye bölmelerini önererek, şöyle devam etti:

"İftar sofrasında beslenmeye önce hurma, zeytin ve su ile başlamalılar. Ardından da çorba ve salata tüketmeliler. Bunun sonrasında, 20 dakika ya da 30 dakika ara vermelerini, sofradan kalkıp az da olsa dolaşmalarını tavsiye ediyoruz. Daha sonra sebze ve et yemekleri tüketilebilir. Muhakkak tatlı ihtiyacımız da olacaktır ama ağır tatlı tüketiminden kaçınılmalı. Bu ihtiyaç şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılardan gidermeye çalışılmalı."

Sahurda beslenme önerileri hakkında da bilgi veren Doktor Vural, şöyle devam etti:

"Sahurda protein ağırlıklı besinler tüketilmeli. Haşlanmış yumurta, çok tuzlu olmamak kaydıyla peynir iyi birer tercih olacaktır. Etli yemekler, pilav, börek ve makarna gibi besinlerden sahurda olabildiğince uzak duralım. Kahvaltılık besinler sağlığımıza daha iyi gelecektir. Bol sıvı alınmalı. Mevsim meyvelerinden karpuz ekstra sıvı alımında iyi bir tercih olacaktır. İmsak vaktine en yakın anlarda sahur yapılmasını öneriyoruz."

Doktor Vural, yüksek sıcaklıkların yaşanabileceği bu dönemde, oruç nedeniyle ilk günlerde baş ağrısı, halsizlik ve enerji düşüklüğü yaşana bileceğini hatırlatarak, "Ancak birkaç gün sonra vücudumuz bu duruma alışacaktır. Bundan dolayı iftar ve sahurda olabildiğince, ağır beslenme ve bol sıvı tüketimini önemle tavsiye ediyoruz. Ayrıca iftarla sahur arasındaki bir vakitte ara öğün tüketimi tavsiye ediyoruz. Bu ara öğün süt, yoğurt ve meyveden oluşabilir." diye konuştu.

"Sahurdan iftar süresine kadar vücutta 700-800 gram civarında su kaybı yaşanacaktır" diyen Doktor Vural, "Şeker ve tansiyon gibi kronik rahatsızlıkları bulunanların dışında, bu miktardaki sıvı kaybının ciddi sağlık sorunlarına yol açacağını düşünmüyoruz. Börek, makarna, şerbetli tatlı, çikolata, krema ve kaymak tüketiminden kaçınılmasını tavsiye ediyoruz. İftar ve sahurda sıvı kaybını, telafi edebilmek için, su, salata, ayran, cacık, komposto ve çorba tüketimi sağlığımız açısından oldukça önemli.

Kronik rahatsızlıkları bulunan hastalarımız, muhakkak hekimlerine danışmalarını, doktorlarının tavsiyelerine göre hareket etmeliler. İftar ve sahur sofralarında çok fazla tüketmek sağlığımıza iyi gelmeyecektir. Çok acıkmış olabiliriz ama tabağımıza az az besinler alarak tüketim tercih edilmeli."

RAMAZAN HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

İHLAS VAKFI RAMAZAN ÖNCESİ AİLELERİ SEVİNDİRDİ

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...