Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
27 Nisan 2016 12:05

RTÜK 4 kanalı affetmedi

RTÜK tarafından geçen hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu'na, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'a yönelik hakaret içerikli yayın yaptığı gerekçesiyle 4 kanala idari para cezası verildi.

RTÜK 4 kanalı affetmedi
rtük,4 kanal,kapatma,ceza,

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, RTÜK bu ay içinde farklı  televizyon kanallarıyla ilgili "hakaret", "iftira", "cinsel içerikli yayın" gibi  çeşitli nedenlerle yapılan birçok şikayeti görüştü.
 Üst Kurul, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi ile Aile ve Sosyal Politikalar  Bakanı Ramazanoğlu ve HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş'a yönelik hakaret içerikli  yayınları da görüşerek, karara bağladı.
 Üst Kurul'un 21 Nisan'da yaptığı toplantıda, Halk TV'de yayınlanan bir  programda Erdoğan ile eşi hakkında hakarete varan ithamlarda bulunulduğu  gerekçesiyle, kanala 6112 Sayılı Kanun'un 8. maddesinin birinci fıkrasının (ç)  bendinin ihlali nedeniyle idari para cezası verildi.
 Yine aynı toplantıda, Akit TV'de yayınlanan haber bülteninde,  Demirtaş'a yönelik hakaret içerikli yayın yapıldığı gerekçesiyle, aynı maddedeki  hususların ihlali nedeniyle, yayın hakkında "idari para cezası" müeyyidesi  uygulandı.
 
 Üst Kurul, Fox TV'de yayınlanan "Murat Güloğlu ile Çalar Saat Hafta  Sonu" haber programında, sunucunun Bakan Ramazanoğlu'nun Karaman'da yaşanan  "çocuklara taciz" iddialarıyla ilgili açıklamasını çarpıttığı iddiasıyla ilgili  hazırlanan uzman raporunu da değerlendirdi.
 Söz konusu yayında sunucunun, "Bir kereden bir şey olmaz diyen aileden  sorumlu belki bihaber, aileden bihaber, bakana da günaydınımızı gönderelim"  ifadelerini kullandığı gerekçesiyle, yayın hakkında 6112 Sayılı Kanun'un 8.  maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinin ihlal edilmesi nedeniyle idari para  cezası uygulanmasına karar verildi.
 Ayrıca, Ulusal 1 TV'de yayınlanan "Nihat Genç'le Veryansın" isimli  programda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, imam hatip okullarından  mezun olanlar, başörtülüler, bürokratlar ve kurumlar hakkında hakarete varan  ithamlarda bulunulması dolayısıyla da aynı kanunun 8. maddesinin birinci  fıkrasındaki (ç) bendinin ihlal edilmesi nedeniyle idari para cezası  uygulanmasına karar verildi.
 "İftira ve küfürler asla tolere edilemez"
  RTÜK Başkanı İlhan Yerlikaya yaptığı açıklamada, geçen haftaki  toplantıda, liderlere yönelik iftira ve hakaret içerikli yayınlarla ilgili oy  birliğiyle kararlar aldıklarını belirtti.
 Program yapımcıları ve sunucuların, devlet büyükleri, genel başkanlara  hakaret ve iftira etmelerine müsaade etmeyeceklerini dile getiren Yerlikaya,  şunları kaydetti:
  "RTÜK hangi kanalda olursa olsun, Cumhurbaşkanı, Başbakan, genel  başkan ve bakanlara yönelik hakaret ve saldırıları affetmeyecektir. Daha önce de  buna benzer şikayetlerde farklı kanallara çeşitli müeyyideler uygulanmıştır. Üst  Kurul, bundan sonra da bu hassasiyetini sürdürecektir. Yayıncı ve programcıların  eleştirileri tolere edilebilir ancak hakaret, iftira ve küfürler asla tolere  edilemez."
 Yerlikaya, 6112 Sayılı RTÜK Kanunu'nun 8. maddesinin (ç) bendindeki  yayın hizmeti ilkesinin; "İnsan onuruna ve özel hayatın gizliliğine saygılı olma  ilkesine aykırı olamaz, kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük  düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez" şeklinde ifade  edildiğini belirterek, şöyle devam etti:
  "Aynı maddenin (ı) bendindeki yayın ilkesi de 'tarafsızlık, gerçeklik  ve doğruluk ilkelerini esas almak ve toplumda özgürce kanaat oluşumuna engel  olmamak zorundadır. Soruşturulması basın meslek ilkeleri çerçevesinde mümkün olan  haberler, soruşturulmaksızın veya doğruluğundan emin olunmaksızın yayınlanamaz.  Haberin verilişinde abartılı ses ve görüntüye, doğal sesin dışında efekt ve  müziğe yer verilemez. Görüntülerin arşiv veya canlandırma niteliği ile  ajanslardan veya başka bir medya kaynağından alınan haberlerin kaynağının  belirtilmesi zorunludur' şeklinde geçiyor."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...