Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
24 Haziran 2018 13:27

Seçim 2. Tura Kalırsa Ne Zaman Yapılacak? | İkinci Tur Ne Zaman olacak?

Türkiye 24 Haziran'da Cumhurbaşkanını seçmeye gidiyor. Seçimlere sayılı günler kala en çok merak edilen konulardan biri de Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalması halinde ne zaman yapılacağı. Eğer bu seçimin ilk turunda herhangi bir aday yüzde 50 oranını geçemezse seçim ikinci tura kalacak ve en yüksek oy alan iki aday ikinci turda tekrar seçime girecek. Buna göre, yeni parlamentoda milletvekili sayısı 550'den 600'e çıkacak. Eğer bu seçimin ilk turunda herhangi bir aday yüzde 50 oranını geçemezse seçim ikinci tura kalacak ve en yüksek oy alan iki aday ikinci turda tekrar seçime girecek. İkinci turda seçimde geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday, Cumhurbaşkanı seçilecek. ilk oylamada bu çoğunluk sağlanmazsa ikinci pazar günü (8 temmuz'da) oylama yapılacak. İkinci tura ilk oylamada en çok oyu alan iki aday katılacak ve geçerli oyların çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilecek.Peki, Seçim ikinci tura kalırsa ne zaman oy kullanılacak? İşte detaylar...

Seçim 2. Tura Kalırsa Ne Zaman Yapılacak? | İkinci Tur Ne Zaman olacak?
seçim,sonuçları,oy,oylar

Türkiye 24 Haziran'da Cumhurbaşkanını seçmeye gidiyor. Seçimlere sayılı günler kala en çok merak edilen konulardan biri de Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalması halinde ne zaman yapılacağı. Eğer bu seçimin ilk turunda herhangi bir aday yüzde 50 oranını geçemezse seçim ikinci tura kalacak ve en yüksek oy alan iki aday ikinci turda tekrar seçime girecek. 24 Haziran'a sayılı günler kala, vatandaşlar seçimlerin ikinci tura kalma ihtimaline karşı 'Seçim 2. tura kalırsa ne zaman oy kullanılacak, ikinci tur ne zaman?' sorularını sormaya başladı. Seçim eğer 24 Haziran'da sonuçlanmazsa, 8 Temmuz'da ikinci tur gerçekleşecek.İkinci turda seçimde geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday, Cumhurbaşkanı seçilecek. ilk oylamada bu çoğunluk sağlanmazsa ikinci pazar günü (8 temmuz'da)  oylama yapılacak. İkinci tura ilk oylamada en çok oyu alan iki aday katılacak ve geçerli oyların çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilecek. Peki, seçim 2. tura kalırsa ne zaman oy kullanılacak, ikinci tur ne zaman? İşte detaylar...

GEÇERLİ GEÇERSİZ OY ÖRNEKLERİ

SEÇİMLER İKİNCİ TURA KALIRSA İZLENECEK YOL

MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin '28 Ağustos'ta erken seçim yapalım' çağrısına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, '24 Haziran 2018' açıklamasıyla cevap verdi ve Türkiye'de seçim süreci resmen başladı.

Siyasi kulislerde birbiri ardına açıklamalar yapılırken, 24 Haziran'da yapılacak Cumhurbaşkanlığı Seçimi'nde kazanan olması durumunda takvimin nasıl işleyeceği de merak konusu oldu.

Anayasa'ya göre birden fazla turun olduğu seçimlerde eğer ilk turda kazanan olmazsa, "seçimi izleyen ikinci pazar günü" ikinci tur seçimleri yapılır diye açıklanıyor.

Buna göre 24 Haziran'daki seçimlerin ilk turunda herhangi bir ada üstünlük sağlayamazsa, seçimlerde ikinci tur 8 Temmuz 2018 Pazar günü gerçekleştirilecek.

İKİNCİ TURA KALIRSA, BU TUR 8 TEMMUZ'DA OLACAK

24 Haziran 2018 günü yapılacak seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilecek. İlk oylamada bu çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamayı izleyen ikinci pazar günü ikinci oylama yapılacak.

Bu oylamaya, ilk oylamada en çok oy alan iki aday katılacak ve geçerli oyların çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilecek. Bu durumda seçimin ikinci tura kalması halinde, ikinci tur 8 Temmuz 2018'de yapılacak.

Anayasa'nın 67. maddesinin son fıkrasında düzenlenen, "seçim kanunlarında yapılan değişikliklerin, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmayacağı" hükmü, referandumda kabul edilen Anayasa değişikliğinin geçici 21. maddesinin H fıkrası, "Anayasa'nın 67. maddesinin son fıkrası, bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra yapılacak ilk milletvekili ve Cumhurbaşkanlığı seçimi bakımından uygulanmaz." düzenlemesini içermesi nedeniyle 24 Haziran 2018'de yapılacak seçimde uygulanmayacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, seçimin 24 Haziran'da yapılacağını açıklamasından sonra, İYİ Parti'nin seçime katılma yeterliliğine ulaşıp ulaşmadığı tartışılmaya başlandı.

Siyasi Partiler Kanunu'nun "siyasi partilerin seçimlere katılması" başlıklı 36. maddesine göre, partilerin seçimlere katılabilmesi için illerin en az yarısında oy verme gününden en az 6 ay evvel teşkilatlarını kurması ve büyük kongrelerini yapması veya TBMM'de grubu bulunması gerekiyor.

Aynı hüküm, Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'da da düzenleniyor.
Seçim 2. Tura Kalırsa Ne Zaman Yapılacak? | İkinci Tur Ne Zaman olacak?
CUMHURBAŞKANI DEVLET BAŞKANI OLACAK
Cumhurbaşkanına "devlet başkanı" sıfatı getirilecek. Devletin başı olan cumhurbaşkanına, yürütme yetkisi de verilecek.

Cumhurbaşkanı, "devlet başkanı" sıfatıyla Türkiye Cumhuriyeti'ni ve Türk milletinin birliğini temsil edecek, anayasanın uygulanmasını, devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını sağlayacak, yürütme yetkisine ilişkin konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarabilecek.

Bakanlıkların kurulması, kaldırılması, görevleri ve yetkileri ile teşkilat yapısı ile merkez ve taşra teşkilatlarının kurulması, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenlenecek.

TBMM, üye tam sayısının 5'te 3 çoğunluğu ile seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek. Yeni dönemde Mecliste 600 milletvekili olacağı için, 360 milletvekili ile seçimler yenilenebilecek.

Cumhurbaşkanının, seçimlerin yenilenmesine karar vermesi halinde TBMM genel seçimi ile cumhurbaşkanı seçimi birlikte yapılacak. Cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis, seçimlerin yenilenmesine karar verirse cumhurbaşkanı bir kez daha aday olabilecek.

Yeni dönemde TBMM, "Meclis Araştırması", "Genel Görüşme", "Meclis Soruşturması" ve "yazılı soru" yollarıyla bilgi edinme ve denetleme yetkisini kullanacak, ancak "gensoru" denetleme yetkisinden çıkarılacak.
Seçim 2. Tura Kalırsa Ne Zaman Yapılacak? | İkinci Tur Ne Zaman olacak?

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...