Tgrt Haber
14 Mart 2018 09:46

Stephen Hawking Pi Day’de öldü Pİ Day Günü nedir? Google'a konu Pi Day neden Doodle oldu?

Pİ Day Günür nedir? Stephen Hawking ‘Pi Day’nde öldü. Pi Day nedir? “Çevre” kelimesinin ilk harfi π simgesi, Dairenin çevresinin çapına bölünmesiyle elde edilen, matematikte kullanılan, değerinin tam olarak bilinmeyen, 3 ya da 3,14 olarak kabul edilen, kabul tarihi 250 yıl kadar önceye dayanan sabit sayıya Pi Sayısı denilmektedir.

Stephen Hawking Pi Day’de öldü Pİ Day Günü nedir? Google'a konu Pi Day neden Doodle oldu?
Dünya Pİ Day Günü nedir,Pi Day ne zaman,pi day
Dünya Pİ Day Günür nedir? Eski Mısır’da yazılmış olan Rhind Papirüsü’nde adı geçen pi sayısı, Ludolp sayısı ya da başka bir deyişle Arşimet Sabiti olarak da ifade edilmektedir. Pi sayısını Babilliler 3 ya da 3,125 olarak kabul ederken, Mısırlılar ise 3,1604 şeklinde kullanmışlardır. Ünlü Türk matematikçisi olan Semerkandlı Gıyaseddün Cemşid El Kaşi, ilk defa 1436 yılında Pi sayısının değerini 16 ondalığa kadar hesaplayarak tarihe ismini yazdırmıştır. Her yıl 14 Mart’ta matematik tutkunları tarafından farklı etkinlikler düzenlenerek kutlanan Pi Günü, matematikte kullanılmakta olan sabit pi sayısı anısına özel olarak kabul edilmektedir. 14 Mart tarihinin Pi Sayısı olan 3,14’e benzemesi, bu tarihin bütün dünyada Pi Günü olarak kutlanmasına neden olmuştur. Ayrıca, Einstein’ın doğum gününün 14 Mart’a denk gelmesi de ilginç bir tesadüftür. Dünyanın birçok yerinde matematikçiler tarafından matematik – geometri olimpiyatları düzenlenmekle birlikte, pi sayısının virgülden sonraki kısımda en çok yer alan rakamlarını ezberleme yarışmaları yapılmaktadır. 2004 yılında düzenlenmiş olan Pi Günü’nde, “Bay Beyin” ” lakabıyla anılmakta olan Daniel Tammet, Pi sayısının virgülden sonraki kısmında yer alan 22.514 basamağını ezbere okumuş ve dünya tarihinde oldukça önemli bir rekora imza atmıştır. Ünlü Fizikçi Stephen King, 14 Mart 2018 Dünya Pi Günü’nde öldü. Bu üzücü haber bilim dünyası için bu önemli günde geldi. Dünyaca ünlü İngiliz fizikçi Stephen Hawking 76 yaşında hayatını kaybetti.

Matematikle ilgili olan ya da olmayan birçok kişinin duymuş olduğu pi sayısına atfedilen bir gün bulunuyor. Bugün yani 14 Mart, Pi Günü olarak kutlanıyor. Pi Günü, ünlü matematik sabiti pi sayısı anısına özel kabul edilmiştir ve her yıl 14 Mart’ta kutlanmaktadır. Bunun sebebi ise Amerikan tarih formatında bu günün 3/14 olarak geçmesi ve bunun pi sayısının en yaygın kullanımını anımsatmasıdır.

Dünya Pİ Day Günür nedir?

Pİ GÜNÜ’NÜN TARİHİ

Pi Günü’nün bilinen ilk resmi ya da büyük ölçekli kutlanması Larry Shaw ve diğer çalışanlar ile birlikte tarafından 1988’de, Shaw’ın fizikçi olarak çalıştığı, San Francisco Exploratorium’da gerçekleşmiştir. 12 Mart 2009’da ABD Temsilciler Meclisi, 14 Mart 2009 tarihini Ulusal Pi Günü ilan etti.

sayi-23 (38) (Custom)

Pİ SAYISI HAKKINDA MERAK EDİLENLER

Pi sayısı, bir dairenin çevresinin çapına bölümü ile elde edilen irrasyonel matematik sabiti’dir. İsmini, Yunanca çevre sözcüğünün ilk harfi olan π den alır. Pi sayısı, Arşimet sabiti ve Ludolph sayısı olarak da bilinir. Fabrice Bellard, 2010 yılında Chudnovsky algoritması kullanarak sayının ilk 2.699.999.990.000 basamağını bulmuştur. Arşimet, 3 tam 1/7 ile 3 tam 10/71 arasında bir sayı olarak hesapladı. Mısırlılar 3,1605, Babilliler 3.1/8, Batlamyus 3,14166 olarak kullandı. İtalyan Lazzarini 3,1415926, Fibonacci ise 3.141818 ile işlem yapıyordu.

Onluk sayı sistemi : İlk yüz basamak; 3.14159 26535 89793 23846 26433 83279 50288 41971 69399 37510 58209 74944 59230 78164 06286 20899 86280 34825 34211 70679 ….

İkilik sayı sistemi: 11.001001000011111101101010100010001000010110100011 ….

On altılık sayı sistemi:3.243F6A8885A308D31319 ….

Altmışlık sayı sistemi: 3;8,29,44,1

Stephen Hawking neden öldü

Stephen Hawking neden öldü? Stephen Hawking  Kimdir? Stephen Hawking buluşları? Stephen Hawking Hayatı… 
 
DOKTORLAR İKİ YIL ÖMRÜ KALDIĞINI SÖYLEMİŞTİ
 
1963'te tedavisi olmayan motor nöron (ALS Amyotrofik Lateral Skleroz) hastalığına yakalandığında doktorlar yalnızca iki yıl ömrü kaldığını söyledi ancak Hawking 76 yaşına kadar çalışmalarına devam edip birçok teoriye, kitaba imza attı.
 
8 Ocak 1942 tarihinde İngiltere‘nin Oxford kentinde, biyoloji uzmanı olan Frank Hawking ve Isobel Hawking‘in çocukları olarak dünyaya gelen Hawking’in, doğumundan sonra ailesi Londra‘ya geri döndü.
1962 senesinde Oxford University’den mezun olan ve astronomi dalında incelemeler yapmak için okulda kalan Hawking daha sonra, incelemeden çok teori geliştirmeye ilgi duyduğunu farketti. Bunun ardından okuldan ayrılarak Cambridge, Trinity Hall‘a geçen Hawking, burada teorik astronomi ve kozmoloji çalışmalarına başladı.
Stephen Hawking neden öldü
 
Cambrige’e geldiği sıralarda, bir motor nöron hastalığı olan ve tedavisi olmayan Amyotrofik Lateral Skleroz’a yakalandı. Cambridge’deki ilk iki yılında çok zorluk çekmeyen Hawking, hastalığının ilerlemesinin ardından akademik danışmanı Dennis William Sciama‘nın da yardımıyla çalışmalarına devam ederek doktorası için çalışmaya başladı. Bu dönemde çok yakında ölebileceği fikriyle yaşayan ve kendi için neden doktora yaptığını sorgulayan Hawking, daha sonra yaptığı açıklamalarda, 1965 senesinde bir dil öğrencisi olan Jane Wilde ile yaptığı evliliğin, yaşamında bir dönüm noktası olduğunu ifade etti. 1985 senesinden bu yana sesini de kaybeden Hawking, kendini tekerlekli sandalyesindeki, yazıları sese dönüştürebilen bilgisayarı vasıtasıyla iletişim kurmaya başladı.
 
Yaptıkları evlilikten 3 çocukları olan Wilde – Hawking çifti, 1991‘de, şöhret yüzünden artan baskılar, Hawking’in hastalığının çok ilerlemiş olmasının zorlukları ve Hawking’in ilk tekerlekli sandalyesindeki konuşan bilgisayarın tasarımcısı David Mason‘un karısı ve kendisinin bakıcılarından olan Elaine Mason ile yaşadığı ilişki sebebiyle ayrıldı. Daha sonra 1995 senesinde evlenen Mason – Hawking çifti, Ekim 2006‘da bu evliliği noktaladı.
Kara deliklerle ilgili teorileri ve kuantum fiziği alanındaki çalışmalarıyla, günümüzde yaşayan, en tanınan bilim adamı olarak kabul edilen Hawking’in kitapları, 40 dile çevrildi.
 
Dünya çapında on milyondan fazla satılan Zamanın Kısa Tarihi adlı kitapla şöhreti yakalarken, devamı sayılabilecek Zamanın Daha Kısa Tarihi adlı kitabıyla teorilerini geliştirmeye ve pekiştirmeye devam etti. Son kitabı Ceviz Kabuğundaki Evren‘de Hawking, kuantum teorisinden Süpersicim Kuramı‘na, bütünsel beyin algılanımından süper kütle çekimine, süpersimetriye ve görelikten zaman yolculuğuna kadar evrenin birçok merak uyandıran konularına eğilerek, Albert Einstein’in Genel Görelik Teorisi ve Richard Feynman‘ın çoklu geçmiş düşüncesini birleştirerek evrende olup bitenleri tanımlayarak, tek bir bütün teori üretmeyi hedefledi.
 
Fiziğe katkılarından dolayı 12 onur derecesi alan, 1974‘te Royal Society‘nin en genç üyelerinden biri olan ve 1979 yılında, Isaac Newton için kurulan Lucas Kürsüsü‘ne getirilen Hawking, 1982‘de de Kraliçe Elizabeth II tarafından CBE ile ödüllendirildi. 1989‘da Companion of Honour‘a layık görülen Hawking, Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi üyesidir.
 
Stephen Hawking nasıl konuşuyordu? Stephen Hawking’in tekerlekli sandalyesi nasıl çalışıyor? 

TABLETLİ SANDALYE
 
Stephen Hawking 1997 yılından beri bilgisayarlı bir tekerleklik sandalyede çalışıyor. Sandalyenin kontrol sistemi Intel tarafından geliştirildi. Sandalyenin koluna yerleştirilmiş olan bir tablet aynı zamanda tekerlekleri döndüren motorlara güç sağlayan pillere çalışıyor. Bunun dışında tabletin kendi dahili pili bulunuyor.
 
YANAK GÜCÜ
 
21 yaşından beri ALS hastası olan Hawking tekerlekli sandalyeye bağlı olarak yaşıyor. Buna bağlı bir komplikasyon nedeniyle konuşma yeteneğini de kaybetmiş bulunuyor. Intel tabletin ACAT adlı açık kaynak yazılımını kullanan Hawking yanağını oynatarak tablet ekranındaki imleci mouse tutar gibi hareket ettirebiliyor.
 
ACAT yazılımı tablet ekranındaki her pikseli satır satır ve sütun sütun tarayarak Stephen Hawking’in yanağını oynatarak sanal klavyedeki tuşlarda gezinmesini sağlıyor. Böylece Hawking istediği tuşa “basarak” düşüncelerini ekrana dökebiliyor.
 
Sistem yanak hareketlerini kızılötesi ışınlarla takip ediyor. Bunun için kullanılan kızılötesi göz Google Glass’a benzer şekilde, Hawking’in gözlük çerçevesine yerleştirilmiş bulunuyor.

NASIL KONUŞUYOR?
 
Stephen Hawking’in kullandığı ACAT yazılımı aynı zamanda SwiftKey tarafından sağlanan bir kelime öngörü algoritmasını içeriyor. Bu algoritma derin öğrenme sistemini kullanarak kendini Hawking’in nasıl konuştuğu ve nasıl cümle kurduğu hakkında eğitmiş bulunuyor.
 
Öyle ki Hawking bir konferansta konuşur ya da okulda ders verirken yanağıyla sadece ilk birkaç harfi yazdığı zaman, yazılım kelimeyi telefondaki gibi otomatik olarak; ama doğru şekilde tamamlıyor. Ardından Hawking’in cümlelerini özel bir sintisayzır ile seslendiriyor.
 
Stephen Hawking bunun için Speech Plus adlı ayrı bir sintisayzır donanımı kullanıyor. Ancak, alanında en gelişmiş örneklerden olan sistemin Hawking’e İskandinav, Amerikan ve bazen de İskoç aksanı verdiği söyleniyor.

SANAL FARE
 
Hawking ACAT ile Windows 10 yüklü olan tabletindeki sanal fareyi de kontrol ediyor. Böylece Eudora e-posta istemcisi ile iletilerine bakıyor, Firefox ile interneti geziyor (Evet, Stephen Hawking Mozilla Firefox kullanıyor ve ben de gözetlenmeyi önlemek için bu browserı temel alan Palemoon’u eklentileriyle birlikte kullanmanızı öneriyorum).
Hawking konuşma ve ders metinlerini ise Microsoft Word ile yazıyor. Ayrıca Intel’in sağladığı web kamera ile dostlarıyla Skype görüşmesi yapabiliyor. Hawking bu bağlamda kendisini tanıyanların “yüz ifadelerinden” çok şey çıkardığını söylüyor.
 
ALS hastalığı nedir?  Amyotrofik Lateral Skleroz hastalığı nedir? 
 
Bir kişiye ALS teşhisi konulduğunda hasta daha önce hiç bilmediği bir dünyaya adım atar. Kaldı ki sağlık görevlilerinin pek çoğu için bile yabancı bir dünyadır burası. Hasta,  nöroloji denen,  sinirlerle ilgili bilim dalının dilini anlamaya başladıkça her şey yerli yerine oturmaya başlayacaktır. Bu dünyanın da edinilmesi gereken deneyimleri, sıkıntıları olduğu kadar umutları da olduğu görülebilir çok geçmeden. Bu yazının hastalığı anlamaya hizmet etmesi dileğiyle...
 
Hastalığın adının anlamı nedir?
 
Amiyotrofik lateral skleroz kas erimesini ve omurilikte harabiyeti anlatan bir tıbbi terimdir. Tüm dünyada görülen bir hastalık olan ALS, Amerika'da ünlü beyzbolcu olan Lou Gehrig adıyla, İngiltere'de ise Motor Nöron Hastalığı (MND) olarak anılıyor. Yurdumuzda ünlü bir futbolcu olan eski Galatasaraylı ve Fenerbahçeli Sedat'ın Hastalığı olarak tanınıyor.
 
ALS ilk kez ne zaman tanımlandı?
 
ALS ilk kez 1869 yılında alanında öncü bir nörolog olan Fransız Jean-Martin Charcot tarafından tanımlandı. Bu nedenle, hastalık ilk zamanlar Charcot Hastalığı olarak adlandırılmıştı.

Belirtileri nelerdir?
 
• Başlangıç belirtileri her hastada aynı olmaz.
• Genellikle bir kolda ya da bacakta güçsüzlük ya da incelme, hastanın fark ettiği ilk belirti olur. Örneğin, kalem tutmak, düğme iliklemek, çanta taşımak zorlaşır; ya da hasta yürürken tökezler.
• Bazı hastalarda ise hastalık, konuşma veya yutma güçlüğü şeklinde başlar. Hastanın kendisi ya da yakınları peltek, genizden konuşma fark eder.
• Kaslarda seyirme, ağrı ve kramplar bu belirtilere eşlik edebilir.
• Kontrol edilemeyen ağlama ve gülmeler olabilir.
 
ALS kimlerde görülür?
 
Hastalık dünyanın her yerinde ve her kesimden insanda ortaya çıkabilir. Erkeklerde biraz daha sıktır. Ortalama başlangıç yaşı 55'tir. Ancak, çok genç yaşta da, çok ileri yaşta da görülebilir. Nüfusun yüz binde 2-6 kadarı ALS hastasıdır. Her yüz bin kişiden yılda 2-6'sı ALS'ye yakalanır.
 
ALS ırsi (kalıtsal) bir hastalık mıdır?
 
Tüm ALS hastalarının %90'ı sporadik, %10'u ailesel ALS hastasıdır. Bu nedenle hastalığın büyük çoğunlukla kalıtımla ilgisiz olduğu söylenebilir. Son zamanlarda ALS hastalığı ile ilgili olduğu tahmin edilen pek çok mutasyon bulunmuştur.
 
ALS'nin bulaşıcı bir yönü var mıdır?
 
Hayır. ALS bulaşıcı bir hastalık değildir. Hastaların yakınlarına ve onların tedavisiyle ilgilenen kişilere bulaşmaz.
 
ALS'de güç kaybı neden olur?
 
Bir hareketi başarabilmek için o hareket ile ilgili kaslarımızın istemli olarak kasılabilmesi gerekir. Kasların ihtiyaca göre kasılabilmesi için motor sinirler denen iki grup sinir görev yapar. Biz bir hareket yapmak istediğimizde beynimizin ilgili bölümünden doğan uyarım birinci grup motor sinirler tarafından önce omuriliğe ulaştırılır. Orada bekleyen başka motor sinirler uyarılırlar. Bu ikinci grup sinirler ise omurilikten çıkıp ilgili kasa giderek onun kasılmasını sağlar. Eğer motor sinirlerde harabiyet olursa, istemli kas kasılması bozulur, hasta da gücünü kısmen ya da tamamen kaybeder.
 
Hastalığın sebebi nedir?
 
Bilim insanları motor nöronların neden fonksiyonlarını yitirmeye başladığından emin değildirler.
 
ALS nasıl teşhis edilir?
 
Teşhis asıl olarak klinik belirti ve bulgulara dayanarak konur. Yine de, hastalık pek çok kas ve sinir hastalığı ile karışabildiği için bazı tetkiklerin yapılması gerekir. Tanıya yardım eden yöntem elektromiyogramdır (EMG). Başka hastalıklarla karışabileceğinden, manyetik rezonans görüntüleme (MR), bazı kan ve idrar tetkikleri gerekebilir.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...