Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
15 Nisan 2017 17:48

YSK sandık SEÇMEN SORGULAMA 2017 | Referandumda nerede ve hangi okulda oy kullanacağım?

16 Nisan 2017 Pazar günü yani yarın gerçekleşecek olan referandum öncesi 2017 YSK Seçmen Sorgulama sayfası oldukça ziyaret edilmeye başladı. Referandumda Nerede oy kullanacağım? Nasıl öğrenebilirim? YSK seçmen sandık sorgulama gibi tüm bilgilere haberimizden ulaşabilirsiniz.

YSK sandık SEÇMEN SORGULAMA 2017 | Referandumda nerede ve hangi okulda oy kullanacağım?
ysk,ysk seçmen sorgulama,seçmen sorgulama,hangi okulda oy kullanacağım, ysk,seçmen,oy kullanma,

16 Nisan 2017 Pazar günü yani yarın gerçekleşecek olan referandum öncesi 2017 YSK Seçmen Sorgulama sayfası oldukça ziyaret edilmeye başladı. Referandumda Nerede oy kullanacağım? Nasıl öğrenebilirim? YSK seçmen sandık sorgulama gibi tüm bilgilere haberimizden ulaşabilirsiniz. Karara göre; seçmen kütüğü verilebilecek olan siyasi partiler, kanun gereği seçimlere katılabilme yeterliliğine sahip olacak. Seçimlere katılma yeterliliğini taşıyan Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Vatan Partisi, Büyük Birlik Partisi (BBP), Saadet Partisi, Anavatan Partisi (ANAP), Bağımsız Türkiye Partisi (BTP), ve Hür Dava Partisi'ne (HÜDA PAR) seçmen kütüğü verildi.

Oy verme günü, saat 18.00’e kadar her türlü yayın organları tarafından halk oylaması ve halk oylaması sonuçları ile ilgili haber, tahmin ve yorum yapılması yasak olacak. Oy verme süresince kahvehane, kıraathane ve internet kafeler gibi bütün umumi eğlence yerleri kapalı kalacak, eğlence yeri niteliğini taşıyan lokantalarda yalnızca yemek verilebilecek.

Seçmen sayısı yüzde 2.6 arttı!

Yüksek Seçim Kurulu, yurtiçi ve yurtdışında oy kullanacak seçmen sayılarını açıkladı. 1 Kasım 2015 seçiminde oy kullananlara oranla seçmen sayısı yüzde 2,6 oranında arttı.

Seçim Analisti ve İstatistik Uzmanı Filiz Aydın Koç, YSK'nın açıkladığı verileri milliyet.com.tr'ye değerlendirdi:

YSK, 16 Nisan 2017 referandumunda oy kullanacak  yurtiçi seçmen sayılarını açıkladı. 1 Kasım’da  54.049.940 olan yurtiçi seçmen sayısı yüzde 2,6 artış ile 55.319.222 oldu.

1 Kasım 2015’de  2.899.069 olan yurtdışı seçmen sayısı ise yüzde 2,54 artış ile 2.972.671’e yükseldi. Temsilcilik sayıları ise 54 ülke 112 temsilcilikten 57 ülke 120 temsilciliğe yükseldi. Gümkük kapısı sayısı ise 30’dan 31’e çıktı. Yurtiçi ve yurtdışı seçmen sayısı artışı toplamda 1.478.198 (yüzde 2,6) artarak  56.949.009’dan 58.427.207’ye yükseldi. Sandık sayısı ise 175.364’den 167.601’e düştü.

16 Nisan referandum seçmen sayılarına iller bazında bakıldığında; 6 ilde; Tunceli yüzde 2,9, Ardahan yüzde 2, Artvin yüzde 1,1, Kars yüzde 0,8, Sivas yüzde 0,6, Yozgat yüzde 0,3 oranında seçmen sayısı azalırken , diğer 75 ilde seçmen sayısı arttı.

YSK SEÇMEN SORGULAMA 2017 | Referandumda nerede ve hangi okulda oy kullanacağım? | TIKLA-ÖĞREN

SANDIK SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ

En fazla seçmen Gümüşhane'de arttı!

En çok seçmen artışı olan iller;  Gümüşhane’de  yüzde 8,6, Bayburt’ta  yüzde 8,1, İzmir’de yüzde 6,6, Tekirdağ’da  yüzde 5,4, Batman’da yüzde 5,3, Şanlıurfa’da yüzde 5, Kocaeli’de yüzde 4,9, Siirt’de yüzde 4,4, Bolu’da yüzde 3,9, Gaziantep’te yüzde 3,6, Diyarbakır’da yüzde 3,5, Osmaniye’de yüzde 3,2, Eskişehir’de yüzde 3,2, Sakarya’da yüzde 3,2, Antalya’da yüzde 3 oranlarında seçmen artışları oldu.

Ege ilk sırada

Bölgeler bazında ise en yüksek seçmen sayısı artışı yüzde 20,5 ile Ege bölgesinde gerçekleşmiştir. Diğer bölgelerdeki seçmen sayısı artışı şöyle sıralandı:

İstanbul’da yüzde14,6.

Doğu Marmara Bölgesinde yüzde 13,1.

Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yüzde12,8.

Akdeniz Bölgesinde yüzde 11,8.

Batı Anadolu Bölgesinde yüzde 11.

Batı Marmara Bölgesinde yüzde 4,4.

Orta Doğu Anadolu Bölgesinde yüzde 3,5.

Orta Anadolu Bölgesinde yüzde 2,9.

Doğu Karadeniz Bölgesinde yüzde 2,6.

Batı Karadeniz Bölgesinde yüzde 2,5."

Oy Kullanma İşlemi

Referandum süreci yaklaştıkça halk çeşitli soruların cevabını merak ediyor. Bunlardan birisi de oy kullanma işleminin nasıl olacağı. Halkın yaşadığı bu kafa karışıklığını Yüksek Seçim Kurulu yaptığı açıklama ile sona erdirdi. Yüksek Seçim Kurulu’nda Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni olan Ali Kılıç, halkı oy kullanma konusunda bilgilendirdi. Ali Kılıç, 16 Nisan Pazar günü yapılacak olan referandum ile ilgili oy kullanımının nasıl yapacağını uygulamalı olarak anlattı ve yanlış uygulamaların önüne geçti. İlk olarak oyların geçersiz sayılmaması için sandık başındaki görevli kişilerin dediklerinin dinlenmesi ve aynen uygulanması gerekmektedir. Oy pusulasında beyaz bölümde “Evet”, kahverengi bölümde de “Hayır” seçenekleri bulunmalıdır. Vatandaş tercih ettiği kısma mührü basmalıdır, aksi takdirde oy geçersiz sayılacaktır. Referandum kapsamında oy kullanacak olan kişilerin nüfus cüzdanlarını yanlarında getirmesi gerekmektedir.

Sandık Görevlisi Sorgulama İşlemi
Referandum yaklaştıkça halk arasında cevabı merak edilen sorulardan birisi de sandık görevlisi sorgulamasının nasıl yapılacağıdır. Sandık görevlisi olmak için parti merkezleri aracılığı ile birçok kişi başvurdu ve nihayet başvurular sonuçlandı. Sandık görevlisi olmak için başvuran adaylar, başvurdukları parti merkezlerine giderek başvurularının kabul edilip edilmediğini öğrenebilirler.
Referandum süreci kapsamında 15 Nisan Pazar günü saat 18:00’de bütün partilerin seçim propagandası sona erecek ve 16 Nisan 2016 Pazar günü de halk oy kullanacak.

SONRAKİ SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

YSK’nın takvimine göre referandum sürecinin bazı önemli aşamaları şöyle:

15 Nisan: Seçim propagandası saat 18:00’de sona erecek.

16 Nisan: Oy kullanma günü.

SANDIK BAŞINDA KİMLİK TESPİTİ ÖNEM TAŞIYOR

Sandık başına gelen seçmen; Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan; Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı(TCKK), Geçici Kimlik Belgesi, nüfus cüzdanı, resmî dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hâkim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askerî kimlik kartı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmî nitelikteki belgelerden birini başkana verir ve seçmen sıra numarasını söyler. Bu belgelerden birini vermeyen seçmen oy kullanamaz. (298/87, 91).

Belediyeler ile köy veya mahalle muhtarlarınca düzenlenip onaylanan kimlik belgeleri seçmenin kimliğinin tespitinde geçerli değildir (298/87).

Üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası olmayan resimli ve resmî bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için, bu belgelerin yanında ayrıca seçmen bilgi kâğıdını veya nüfus müdürlüklerince verilmiş nüfus kayıt örneğini ibraz etmesi şarttır.

Ceza infaz kurumlarında tutuklu ya da taksirli suçlardan hükümlü bulunan seçmenlerden yukarıda sayılan kimlik belgeleri bulunmayanlar için, cezaevi idaresince verilmiş belge, kimlik belgesi yerine geçer (298/87).
16 Nisan Pazar günü yani yarın gerçekleşecek olan referandum öncesi 2017 YSK Seçmen Sorgulama sayfası oldukça ziyaret edilmeye başladı. Referandumda Nerede oy kullanacağım? Nasıl öğrenebilirim? YSK seçmen sandık sorgulama gibi tüm bilgilere haberimizden ulaşabilirsiniz.

16 Nisan 2017 Pazar günü yani yarın gerçekleşecek olan referandum öncesi 2017 YSK Seçmen Sorgulama sayfası oldukça ziyaret edilmeye başladı. Referandumda Nerede oy kullanacağım? Nasıl öğrenebilirim? YSK seçmen sandık sorgulama gibi tüm bilgilere haberimizden ulaşabilirsiniz.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...