Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
10 Nisan 2017 12:01

YSK seçmen sorgulama 2017 | YSK nerede hangi okulda oy kullanacağım?

YSK seçmen sorgulama 2017 tgrthaber.com.tr üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Seçmen listeleri askıya vatandaşların görücüsüne çıkıyor. Vatandaşlar ise 'Nerede Oy Kullanacakları'nı öğrenebilecekler. 16 Nisan'da yapılacak olan referandumuna çok az bir süre kaldı ve sizler de nerede oy kullanacağınızı, seçmen sorgulama işlemlerinizi gerçekleştirmek istiyorsanız haberimiz size yardımcı olacaktır.

YSK seçmen sorgulama 2017 | YSK nerede hangi okulda oy kullanacağım?
ysk seçmen sorgulama 2017,ysk,nerede oy kullanacağım,

YSK seçmen sorgulama 2017 16 Nisan referandumunda Nerede Oy Kullanacağınızı ve YSK seçmen sorgulama sayfası ile haberimizden detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz. Anayasa değişikliği referandumunda vatandaşlarımız seçmen sorgulama sayfası ile merak edilen soruya cevap bulmuş olacak. Seçmenler nerede oy kullanacaklarını vereceğimiz linkten öğrenebilecekler. İşte YSK seçmen sorgulama ve nerede oy kullanacağınız öğrenmek istiyorsanız haberimizde bulunan bağlantıları inceleyebilirsiniz.

SEÇSİS SİSTEMİNDE HATA YOKTUR

3 Nisan 2017 tarihli bir gazetenin manşetinde "SEÇSİS Projesinde hata olduğu ortaya çıktı. Gurbetçilere mükerrer oy kullandırabilirler. Kedi trafodan çıktı, sandığa girdi" ifadeleri ile YSK sistemi aleyhine algı oluşturma amaçlı haber yer almıştır.
Gazetede yazdığı gibi Nizamettin UYANIK isimli gurbetçi 31 Mart 2017 günü Frankfurt Başkonsolosluğu bünyesinde kurulan 3/E no'lu sandıkta oyunu kullandıktan sonra oy kullandığı sandık görevlilerinin bilgisayara "Oy Kullandı" kaydını geç yapmasından istifade ederek aynı mahalde 4/E no'lu sandıkta oy kullandıktan sonra sandık görevlilerinin "Oy Kullandı" kaydı yapmak istediklerinde 3/E no'lu sandık görevlileri oy kullandı kaydını girdiğinden 4/E sandığa oy kullandı kaydı yapılmamıştır.
SEÇSİS sistemi "Oy Kullandı" kaydını anında yapmaktadır. Sistemde gecikme söz konusu değildir.
Sorun ilk oy kullanılan sandık görevlilerinin işini zamanında yapmamasından kaynaklanmış olup seçmenin daha önce oy kullandığı yine SEÇSİS tarafından saptanmıştır. SEÇSİS'te açık yoktur.
Söz konusu olayda mükerrer oy kullanan kişi ile ilgili 298 sayılı Yasanın 160/3-2 maddesi gereğince (3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasını öngören) adli işlem başlatılması için suç duyurusunda bulunulmuştur.
Kamuoyuna duyurulur.

Yurt İçi Seçmen İşlemleri Sıkça Sorulan Sorular

Oy kullanma yaşı kaçtır?

Seçim tarihi itibariyle 18 yaşını dolduran her Türk vatandaşı seçme ve halkoylamasına katılma hakkına sahiptir.

Kimler oy kullanamaz?

Aşağıda yazılı olanlar oy kullanamazlar (298/7 md.):

1. Silâhaltında bulunan erler, onbaşılar ve kıta çavuşları (her ne sebeple olursa olsun, izinli bulunanlar da bu hükme tabidir),

2. Askeri öğrenciler,

3. Ceza infaz kurumlarında hükümlü olarak bulunanlar (Ek: 10.6.1983 – 2839/44 md. Değişik: 27.10.1995–4125/2 md.).

Yurt İçi Seçmen kütüğünde kayıtlı olup olmadığımı nasıl öğrenebilirim?

Seçmen kütüğüne kayıtlı olup olmadığınızı, kayıtlı iseniz hangi adres ile kayıtlı olduğunuzu www.ysk.gov.tr internet sayfamızın "Yurt İçi Seçmen Sorgulama" bölümünden gerekli bilgileri ve 7 karakterden oluşan şifreyi resim doğrulama alanına girerek sorgulayabilirsiniz.

Nerede oy kullanacağımı öğrenmek istiyorum?

Nerede oy kullanacağınızı, seçim dönemlerinde sandık seçmen listeleri kesinleştikten sonra www.ysk.gov.tr internet sayfamızın "Nerede Oy Kullanacağım" bölümünden öğrenebilirsiniz.Not: "Nerede Oy Kullanacağım" bölümü sadece seçim dönemlerinde kullanıma sunulmaktadır.

Seçmen kütüğüne nasıl kayıt olabilirim?

298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunda 5749 sayılı Kanunla yapılan değişiklikle seçmen kütükleri Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Adres Kayıt Sistemindeki bilgiler esas alınarak düzenlenmektedir. Bu nedenle seçmen kütüğüne kayıt olmak için ikametgâhınızın bağlı olduğu ilçe nüfus müdürlüğüne giderek adres beyanında bulunmanız yeterli olacaktır.

Üniversite öğrencileri okudukları şehirde seçmen kütüğüne nasıl kayıt yaptırabilirler?

Yüksek Seçim Kurulu'nun 07.03.2011 gün ve 2011/158 sayılı kararı ile Seçmen Kütüğünün Güncelleştirilmesi Usul ve Esaslarını gösterir 140/I sayılı genelgenin 7. maddesinin (c) bendine göre öğrenci olup, seçmen niteliği taşıyan ve öğrenim gördükleri yerleşim birimlerinde oy kullanmak isteyen öğrenciler (askeri öğrenciler hariç), öğrenim gördükleri okuldan, o okulun öğrencisi olduğunu belirten ve yurt müdürlüğünden ise o yurtta kaldığını belirten belgeyi almalıdır. Bu belgelerle yurdun bulunduğu bölgenin İlçe Nüfus Müdürlüğüne bizzat başvurması gerekmektedir. İlçe nüfus müdürlüğünden alacakları adres değişikliğinin uygunluğuna ilişkin belge ve eklerini ilçe seçim kurulu başkanlığına teslim ederek seçmen kütüğüne kayıt yaptırabilirler.

Kısıtlı seçmenler, mahkeme kararı ile kısıtlılıkları kalktıktan sonra oy kullanabilmek için ne yapmalılar?

Haklarında kısıtlılık kararı kalkmış seçmenler, ilgili mahkeme kararını yerleşim yerinin bağlı olduğu ilçe seçim kuruluna götürerek başvurması halinde seçmenlik durumlarını güncelleyebilirler.

Adres kaydımın olduğu yer dışında başka bir yerde (yazlıkta, köyde, tatilde vb.) oy kullanabilir miyim?

Seçmenler, nüfus müdürlüğüne devamlı olarak oturduklarını bildirdikleri yerleşim yeri adresinde oylarını kullanmak zorundadır. Askı süresi içinde adres değişikliğini yapmayan seçmenler kayıtlı oldukları sandık dışında oylarını kullanamazlar.

Askerden terhis olanlar terhis belgesi ile seçmenlik kaydını nasıl yaptırır?

Askerden terhis olanların bilgileri, normal şartlarda Yüksek Seçim Kurulu’nca ASAL’ dan alınmakta ve oy kullanabilir hale getirilmektedir. Ancak seçim dönemine rastlayan terhislerde askıya yetişememekte ve silâhaltında gözükmektedir. Bu durumda olanlar, terhis belgesi ile birlikte yerleşim yeri itibariyle bağlı olduğu ilçe seçim kuruluna başvurarak seçmenlik kaydını güncelleyebilirler.

Oy verme günü düğün, nişan yapabilir miyim? Yasaklar nelerdir?

298 sayılı Kanunun 79.maddesi gereği; "Oy verme günü, her ne suretle olursa olsun, ispirtolu içki satılması, içkili yerlerle umumi mahallerde her çeşit ispirtolu içki satılması, verilmesi, içilmesi yasaktır. Oy verme günü, bütün umumi eğlence yerleri oy verme süresince kapalı kalır. Eğlence yeri niteliğine haiz lokantalarda yalnız yemek verilir. Oy verme günü, emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka hiçbir kimse, köy, kasaba ve şehirlerde silah taşıyamaz."

Türkiye'de 16 Nisan'da yapılacak anayasa değişikliği halk oylaması için yurt dışında oy verme süreci, Kanada’nın Vancouver ve ABD’nin Los Angeles kentlerinde kullanılan oylarla tamamlandı.

MAK Danışmanlık sandık başı anket analizi özet raporu hazırladı.

MAK Danışmanlık sandık başı anketlerine göre (yurt dışı/gümrük) kullanılan oy miktarı Türkiye'de referanduma % 3 etki edecek.

% 62 EVET, % 38 HAYIR

Ankete göre (yurt dışı/gümrük) kullanılan oylar, yaklaşık %62 EVET, % 38 HAYIR şeklinde.

Kullanılan oylarda ABD'de HAYIR önde diğer yerlerde ise EVET.

Not: MAK Danışmanlık referandum öncesı son saha araştırması yurt ıçinde devam ediyor. Analizi biter bitmez 12-13 Nisan'da kamuoyuyla paylasacağız.


SEÇMEN SORGULAMA HEM YSK SAYFASINDAN HEM DE TURKIYE.GOV.TR'DEN YAPILIYOR

Yüksek Seçim Kurulu, hem yurt içi hem de yurt dışı seçmen sorgulama sayfalarını yayına açtı.

Söz konusu sayfalara turkiye.gov.tr adresinden erişmek mümkün. Ayrıca söz konusu sorgulamayı YSK'nın sitesinden de yapmak mümkün. YSK sayfasından sorgulama yapmak için tıklayınız.

Oy verme saatleri

Anayasa değişikliğinin halkoyuna sunulmasında oy verme işlemi Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis illerinde 07.00 - 16.00, bunlar dışındaki illerde ise 08.00 - 17.00 saatlerinde olacak.

Halk oylamasında "Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu" filigranlı sarı renkteki zarflar ve beyaz renk üstünde "Evet", kahverengi renk üstünde "Hayır" ibareleri bulunan iki ayrı renkten oluşan birleşik oy pusulaları ile "Tercih" mührü kullanılacak.

YSK seçmen sorgulama işlemlerinizi tgrthaber.com.tr üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Seçmen listeleri bugün askıya vatandaşların görücüsüne çıkıyor. Vatandaşlar ise bugün nerede oy kullanacaklarını öğrenebilecekler. 16 Nisan'da yapılacak olan referandumuna çok az bir süre kaldı ve sizler de nerede oy kullanacağınızı, seçmen sorgulama işlemlerinizi gerçekleştirmek istiyorsanız haberimiz size yardımcı olacaktır..

 YSK SEÇMEN SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ

Seçmen listesine ulaşabilmek için öncelikle yukarıdaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.
Açılan sayfa üzerinden işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Kimliğinizde yer alan
- Nüfusa Kayıtlı Olduğu İl
- T.C. Kimlik Numarası
- Nüfusa Kayıtlı Olduğu Sıra No
- Resim Doğrulama
bilgilerini doğru bir şekilde girmeniz gerekmektedir. Daha sonra en altta yer alan "Sorgula" butonu ile seçmen listesine ulaşabilirsiniz.

Aynı zamanda seçmen sorgulama bilgilerine e-Devlet ya da YSK seçmen sorgulama sayfası üzerinden de ulaşabilirsiniz.

REFERANDUMDA KAÇ SEÇMEN OY KULLANABİLECEK?

Türkiye'de yurt içi seçmen kütüğüne kayıtlı 55 milyon 336 bin 960 seçmen bulunuyor. Bu seçmenler yaklaşık 164 bin sandıkta oy kullanabilecekler. Öte yandan şu anki verilere göre yurt dışı kütüğüne kayıtlı olan 2 milyon 929 bin 389 seçmen yine referandumda sandık başına gidecek. Bu seçmenler 57 ülke, 119 temsilcilik ve 32 sınır kapısından oy verme işlemini gerçekleştirebilecek.

YURT DIŞI SEÇNEMLERİ NE ZAMAN OY KULLANABİLECEK?

Türkiye'de referandum 16 Nisan 2017 Pazar tarihinde gerçekleştirilecek. Ancak yurt dışı seçmenleri daha erken tarihte oy kullanmaya başlayacaklar. Yurt dışında temsilciliklerde kurulan sandıklarda 27 Mart-9 Nisan 2017 tarihleri arasında, gümrük kapılarındaki sandıklarda ise 27 Mart-16 Nisan 2017 tarihleri arasında oy kullanabilecekler.

PUSULALAR HANGİ RENKTE OLACAK?

Referandumda pusulalarda iki renk kullanılacak. Beyaz renk üzerine "Evet", kahverengi üzerinde "Hayır" ibarelerinin bulunduğu iki ayrı renkten oluşan birleşik oy pusulası kullanılacak. Seçmenler tercih mührünü kullanarak oy verme işlemini gerçekleştirecek.

YSK oy pusulalarını tanıttı

YSK, referandumda kullanılacak oy pusulalarını basın ile paylaştı. Buna göre, 16 Nisan'da yapılması planlanan halk oylamasında YSK tarafından bastırılan "Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu" filigranlı sarı renkteki zarflar kullanılacak.

Birleşik oy pusulası beyaz ve kahverengi olacak.

Beyaz renk üstünde "Evet", kahverengi renk üstünde "Hayır" ibareleri bulunacak.

YSK Başkanı Güven açıkladı

Seçmen listelerinin 18 Şubat'ta askıya çıkarılıp, 26 Şubat'ta askından indirileceğini bildiren Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, "Seçim takvimi 16 Şubat tarihinden itibaren uygulanmaya başlayacaktır. Hazırlanan seçim takvimine göre, muhtarlık bölgesi askı listeleri, 18 Şubat Cumartesi günü askıya çıkarılacak, 26 Şubat Pazar günü askıdan indirilecektir. Kayıtlarında yanlışlık, eksiklik, nüfus alan bilgisi değişikliği bulunan, askı süresi içinde yerleşim adresini değiştiren veya seçmen niteliğine sahip olduğu halde muhtarlık bölgesi askı listelerinde ismi bulunmayanlar nüfustan alacakları adres değişikliği uygunluğu belgesiyle İlçe Seçim Kurulu'na başvuracak. İlçe uygun görürse nüfus müdürlüğünde tescil edilmiş adresi, karar üzerine seçmen kütüğüne işlenecektir" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...