Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
19 Aralık 2014 16:31

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Katar Emiri'nden ortak açıklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ve Katar'ın bugüne kadar hiç ayrı düşmediğini belirterek, 'Her zaman dayanışma içerisinde dünya mazlumlarının yanında olduk' dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Katar Emiri'nden ortak açıklama
cumhurbaşkanı erdoğan, katar emiri, türkiye, katar, recep tayyip erdoğan,

 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye ve Katar bugüne kadar hiç ayrı düşmedi. Her zaman birlikte olduk, her zaman dayanışma içerisinde olduk ve her zaman da dünya mazlumlarının yanında olmayı ortak paydamız olarak belirledik. Bundan sonraki süreçte yine bu kararlılığımızı aynı şekilde sürdüreceğiz" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Türkiye'ye çalışma ziyaretinde bulunan Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani, baş başa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından, mutabık kalınan konulardaki anlaşmaların imza törenine başkanlık ettiler ve basın açıklamasında bulundular. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Katar Devleti Hükümeti arasında askeri işbirliği anlaşması, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile Katar Savunma İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Haman Ali Al Attiyah tarafından imzalandı. Türkiye Cumhuriyeti ile Katar Devleti arasında Yüksek Stratejik Komite kurulmasına ilişkin ortak mutabakat da Erdoğan ve Temim tarafından imza altına alındı.
İmza töreninin ardından açıklamada bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "değerli dostum, kardeşim" diye hitap ettiği Katar Emiri Şeyh Temim’i Türkiye’de ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduğunu söyledi.  Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şeyh Temim ile gerek baş başa gerekse heyetlerarası görüşmelerde Türkiye - Katar arasındaki ilişkinin sürecini ele aldıklarını, bugüne kadar gelinen noktayı siyasi, ekonomik ve ticari alanda verimlilik açısından değerlendirdiklerini, gelecek dönemdeki hedefleri ve atılacak adımları konuştuklarını anlattı.  Görüşmelerde askeri alanda neler yapabileceğinin de gündeme geldiğini ifade eden Erdoğan, iki ülke arasında imzalanan askeri işbirliği anlaşmasının da bu görüşmelerin neticesi olduğunu kaydetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, askeri alandaki anlaşmayla gelecek dönemde iki ülkenin beraber yapabileceklerinin açık ve net olarak ortaya konulduğunu belirtti. Şeyh Temim ile imza altına aldıkları Yüksek Stratejik Komite kurulmasına yönelik mutabakat zaptının önemine işaret eden Erdoğan, "Bu konuda, bundan sonraki süreçte, gerek bakanlarımızın gerekse Emir ve Cumhurbaşkanı olarak aramızdaki ilişkileri çok daha detaylı, çok daha farklı şekilde sürdüreceğiz ve atacağımız adımlar geleceğe yönelik her iki ülkenin de gerek ulusal, gerek bölgesel, gerekse uluslararası bazda neler olabileceğinin bir teminatıdır" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, başbakanlık ve cumhurbaşkanlığı görevleri sırasında Arap ve İslam dünyası ile atılan olumlu adımlar olduğuna vurgu yaparak, "Bu adımlarda Türkiye ve Katar bugüne kadar hiç ayrı düşmedi. Her zaman birlikte olduk, her zaman dayanışma içerisinde olduk ve her zaman da dünya mazlumlarının yanında olmayı, ortak paydamız olarak belirledik. Bundan sonraki süreçte yine bu kararlılığımızı aynı şekilde sürdüreceğiz" diye konuştu. Şeyh Temim ile gerçekleştirdikleri görüşmelerde Irak, Suriye, Filistin, Libya, Tunus ve Kıbrıs’taki gelişmeleri ele alma imkanı bulduklarını anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu konulardaki çalışmaların da kararlılıkla sürdürüleceğini vurguladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasındaki ticari faaliyetlere de değinerek, şöyle konuştu: "Ülkemizin birçok yatırımlarında, artık Katarlı iş adamlarının Türkiye’ye yönelik kararlı adımlarını görüyoruz. Katar’ın bu noktadaki iradesini çok açık, net görüyoruz. Bundan dolayı da memnuniyetimizi ifade etmek isterim. Türk işadamlarının da Katar’da bugüne kadar 15 milyar dolarlık bir yatırımının olduğunu ele aldığımızda, Katar yönetiminin ne kadar işadamımıza, girişimcilerimize sıcak baktığını göstermesi bakımından bu da önem arz ediyor. Şu anda aramızdaki ticaret hacmi bizleri tatmin eder noktada değil, henüz ortalama olarak 600 milyon dolar civarında. İstiyoruz ki burada milyar dolarları inşallah konuşmaya başlayayım, Bu ticaret hacmini buralara çıkartabilirsek bu çok çok daha iyi olacak, güzel olacak. Bugün atılan imzalar Türkiye-Katar arasındaki süreci çok daha verimli kılacak imzalardır. Bu imzaların da ülkelerimiz için, halklarımız için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum."
Erdoğan ve Katar Emiri Şeyh Temim, açıklamalarının ardından tokalaşarak basın mensuplarına poz verdi. Basın toplantısına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız,  Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Türkiye'nin Doha Büyükelçisi Ahmet Demirok ve Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Kalın katıldı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...