Tgrt Haber
10 Şubat 2016 11:26

Albayarak'tan elektrik ve doğalgaz açıklaması

Enerji Bakanı Berat Albayrak, elektrik kesintileri ve doğalgaz için açıklamada bulundu.

Albayarak'tan elektrik ve doğalgaz açıklaması
enerji bakanlığı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, son dönemde sık sık yaşanan elektrik kesintilerinin sebebinin 30 yıl önce döşenen eski ve yetersiz hale gelen alt yapılar olduğunu iddia etti. Albayrak, "Maalesef yaşlı ve eski şebeke alt yapısından kaynaklı önümüzde dönemde kesintilere muhatap oluyoruz, olacağız" diyerek, kesintilerin bir süre daha devam edeceğini duyurdu. Albayrak ayrıca doğalgaz fiyatlarında bu yıl bir fiyat indirimi için çalışmalar yürüttüklerini de sözlerine ekledi.

TBMM'DE SUNUM YAPTI

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının özel bütçe, bütçe, kesin hesap ile Sayıştay raporu görüşülerek kabul edildi. Yaklaşık 7 saat süren toplantıda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak bütçeye ilişkin bir sunum yaptı. Sunumun ardından komisyon üyesi milletvekillerinin yönelttiği soruları cevaplandıran Albayrak, yapıcı eleştirilerin geldiğini, muhalefet milletvekillerinin önemli tespitlerde bulduğunu söyledi.

"ENERJİDE DIŞA BAĞIMLIYIZ"

Türkiye'nin, bölgeselinde yaşanan enerjiye dayalı gerginliklerle karşı karşıya olduğunu ifade eden Albayrak, öncelikli yapılması gerekenin enerji portföyünün dengeli unsurlarla beslenmesi gerektiğini ifade etti. Türkiye'nin enerjide dışa bağımlı olduğunun altını çizen Albayrak, "Doğalgazda bağımlıyız, ithal ediyoruz. Petrolde bağımlıyız, ithal ediyoruz. Kömürde maalesef kalorisi düşük yerli kaynaklarımızın dışında ithale dayalı ürettiğimiz kaynaklarımız var. Türkiye'nin enerji noktasında büyümesini destekleyecek yaptığı yatırımlar ve bu yatırımlara dayalı bütün bunların hepsini kamu imkanları ve kamu kaynakları ile yapılmasının teknik ve mali olarak mümkün olmadığından hareketle tabii ki piyasanın özgürleşmesi, liberalleşmesi ile ilgili olarak biz 13 senede çok önemli adımlar attık." şeklinde konuştu.

İSRAİL'DEN DOĞALGAZ ALMA KONUSU

Kayıp kaçak sorununun halen mevcut olduğunu kaydeden Albayrak, yüzde 15'lere inme oranının yeterli olmadığını söyledi. İsrail ile muhtemel doğalgaz ticaretinin sorulması üzerine ise Bakan Albayrak, "İsrail sorusuna bu vesile ile cevap vereyim. Bugün İsrail'le yaşadığımız siyasi sürece dayalı ilişkilerimiz en alt düzeydedir. Siyasi ilişkilerin normalleşmesini, düzelmesini beklemeden -Enerji Bakanı olarak benim bir görüşme yapıp yapmadığım da sorulmuştu ona da bir cevap olsun- ben bir görüşme yapmadım. Öncesinde de yapmadım, sonrasında da yapmadım. Sonuç itibariyle normalleşmeden sonra bu gaz rezervi bir anlam ifade ediyor mu? Bu, o günün konusudur. O günle ilgili teknik çalışma, alt yapı düzeyi, etrafımızdaki coğrafyadaki kaynaklara dayılı, stratejiye dayalı değerlendirilecek bir konudur." ifadelerini kullandı. Albayrak, İsrail'e ait büyük bir rezervden söz edilemeyeceğini sözlerine ekledi.

DOĞALGAZ İNDİRİMİ

Doğalgazda indirimin söz konusu olup olmadığı sorusuna ise Berat Albayrak, gaz fiyatları hususunda piyasada son dönemde bir iyileşme yaşandığını belirterek, "Son gelişmeler, işte tahkim konusu. Oluşacak tazminat, BOTAŞ'ın bilançosunun iyileşmesi, fiyatların düşmesine bağlı inşallah bununla ilgili çok yoğun ve sıkı bir çalışma yapıyoruz. Müsterih olun, emin olun hatta. İktidar olarak halkımıza indirim noktasında en sonuna kadarki çalışmaları yapıp, bunu indirim olarak yansıtmak için gereğini yapacağız. Ümidim odur ki inşallah bu yıl içerisinde bu bilançonun iyileşmesine dayalı lehte fiyat indirimi gerçekleştirmeyi düşünüyoruz." açıklamasında bulundu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...