Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
13 Şubat 2016 12:25

Başbakan Davutoğlu Erzincan'da konuştu

Başbakan Davutoğlu, Erzincan'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 98. yıl dönümü dolayısıyla gerçekleştirilen "Zafer Yürüyüşü"nün ardından Cumhuriyet Meydanı'nda vatandaşlara hitap etti.

Başbakan Davutoğlu Erzincan'da konuştu
başbakan davutoğlu, erzincan,

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "13 Şubat 1918 günü tam da Türkiye karanlık günlere doğru giderken Erzincan istiklal ateşini, istiklal meşalesini yaktı. O zaman da müstevlilerle, istilacılarla onlarla işbirliği yapan Ermeni çetecilere karşı Erzincan, 'bu memleket Malazgirt'ten beri, bu memleket Otlukbeli'den beri, bu memleket ezelden beri Müslümandır, Türk'tür' dedi" ifadelerini kullandı.

Erzincan'ın ilçelerini tek tek sayarak selamlayan Davutoğlu, "Erzincan'ın bu memleketi, manevi diyar yapan ulu önderlerini selamlıyorum, Terzi Baba'yı selamlıyorum, Pir Sami Hazretlerini selamlıyorum, Dede Hazretlerini selamlıyorum, Seyyid Abdurrahim Hazretlerini, Erzincan'ı Erzincan yapan o manevi öncüleri, o yiğit insanları selamlıyorum ve nihayet Erzincan istila edildiğinde bu topraklarda 'ezanı susturmayız, bayrağı indirtmeyiz' diye harekete geçen Binbaşı Halit'i, yiğit Erzincanlıları selamlıyorum" diye konuştu.

"Can Erzincanlılar, bugün sizlerle beraber olmaktan bir kez daha mutluyum" ifadesini kullanan Başbakan Davutoğlu, Başbakan olarak Erzincan'ı bir yılda üçüncü kez ziyaret ettiğini ve buraya yine geleceğini belirtti.

Ziyaretinin temelde üç sebebi olduğunu ve bunlardan ilkinin Erzincan'ın kurtuluşunun 98. yıl dönümü olduğunu dile getiren Davutoğlu, "Erzincan istiklalimizi ilk hisseden şehirlerden biridir. 1916 Temmuz'unda işgal edildikten sonra yaklaşık 1,5 yıl Erzincan ezana, bayrağa, istiklale hasret kaldı ve 13 Şubat 1918 günü tam da Türkiye karanlık günlere doğru giderken Erzincan istiklal ateşini, istiklal meşalesini yaktı. O zaman da müstevlilerle, istilacılarla onlarla işbirliği yapan Ermeni çetecilere karşı Erzincan, 'bu memleket Malazgirt'ten beri, bu memleket Otlukbeli'den beri, bu memleket ezelden beri Müslümandır, Türk'tür' dedi" değerlendirmesinde bulundu.

- "Bu toprak bize kolay emanet edilmedi"

"Aziz kardeşlerim düşünün, o kadar zor şartlarda verildi ki bu istiklal mücadelesi" diyen Davutoğlu, Birinci Dünya Savaşı başladığında cepheye giden askerlerin çektiği zorlukları anımsatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İstanbul'dan çıktılar, Konya'ya indiler, Niğde'ye trenle Ulukışla'ya kadar indiler, Ulukışla'da üç gün, üç gece süren tren yolculuğundan sonra bu sefer yayan bir şekilde bu vatanı savunmak için Sarıkamış'a, Erzincan'a, Erzurum'a doğru yürüdüler, tam 900 kilometre. Aziz kardeşlerim, bu toprak bize kolay emanet edilmedi. O şehitlerimiz, o uzun tren yolculuğunda ta Niğde'ye, Ulukışla'ya indikten sonra bin kilometreye yakın yolu yürüyerek kat ederek, bu memlekete ve bizlere şu mesajı bıraktılar; (Biz hangi şartta olursa olsun, hangi düşmanla olursa olsun eğer istiklalimiz tehdit altındaysa, eğer namusumuz, onurumuz, ezanımız, bayrağımız tehdit altındaysa aşılmaz zannedilen dağları aşar, yenilmez zannedilen orduları yener, bayrağı dik, ezanı gür tutarız.')"

Erzincan'ın bu soğuk günde yine dimdik ayakta olduğunu vurgulayan Davutoğlu, "Valilikten bu yana yürürken yanımda, sağımda, solumda Erzincan'ın, can Erzincanlıların can çocuklarıyla beraberdim. Bayrakları dik tutan o gelecek nesle de selam ediyorum. O aziz şehitlerimize hem o zaman, o dağları aşan şehitlere hem Binbaşı Halit ve yiğit Erzincanlı şehitlere, hepsine huzurunuzda rahmet diliyorum" dedi.

Davutoğlu, vatandaşlardan şehitler için Fatiha okumalarını istedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...