Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
27 Haziran 2016 13:05

Başbakan İsrail ile varılan anlaşmayı açıkladı

Başbakan Binali Yıldırım, bir süredir İsrail ile yürütülen müzakerelerde varılan aşamayla ilgili basın toplantısı düzenledi.

Başbakan İsrail ile varılan anlaşmayı açıkladı
başbakan, binali yıldırım,

Başbakan Binali Yıldırım, "Mutabakatın bu kadar uzun sürmesinin asıl maddesi ise Gazze'de yaşayan Filistinlilerin günlük yaşamında karşı karşıya kaldıkları zorluklardır, izolasyondur ve dış dünyadan gerekli yardımları, desteği İsrail'in engellemesinden dolayı elde edememeleridir. Bu hususta uzun görüşmeler yapıldı ve nihayet burada bir karara varılmış durumda. Bu amaca yönelik olarak önümüzdeki cuma günü ilk gemimiz İsrail'in Aşdod Limanı'na 10 bin tonu aşkın insani yardımla hareket edecek." dedi.

Başbakan Yıldırım, "TOKİ'nin Gazze'de konut projesi var. Bunun da önünü bu şekilde açmış oluyoruz. Cenin bölgesindeki Erez sanayi bölgesinin yapımına hız verilmesi konusu da yine bu mutabakat çerçevesinde mümkün hale geliyor. Varılan mutabakatın ülkemize, Filistinli kardeşlerimize hayırlı, uğurlu olmasını diliyoruz." dedi.

"Mutabakat metni yarın imzalanacak"

Yıldırım, Türkiye-İsrail ilişkilerinin normalleştirilmesine yönelik görüşmeler ve müzakerelerde dün itibarıyla bir mutabakat metninde iki tarafça uzlaşıldığını belirterek, "Böylece ilişkilerin normale döndürülmesiyle ilgili süreç başlamış oldu. Mutabakat metni yarın Dışişleri Müsteşarımız Türkiye tarafından ve İsrail tarafından da muhatabı ile imzalanacak. O imzadan sonra onay süreçleri var" dedi.

"Mavi Marmara'da hayatını kaybeden vatandaşlarımızın yakınlarına tazminat ödenecek"

Yıldırım, "Mavi Marmara olayında hayatını kaybeden vatandaşlarımızın yakınlarına tazminat ödenecektir. Bu tazminat miktarı da 20 milyon dolar tutarındadır." dedi.

"En önemlisi İsrail'in 2010'daki baskından dolayı Türkiye'den özür dilemesi"
Başbakan Binali Yıldırım, Gazze bölgesi başta olmak üzere Filistin'e topyekun uygulanan ambargo Türkiye'nin öncülüğünde büyük ölçüde kalkmış oluyor. Diğer yandan da Mavi Marmara'da hayatını kaybeden vatandaşlarımıza tazminat ödenmesi şartı yerine gelmiş oluyor. En önemlisi de İsrail'in 2010'da gerçekleşen bu baskından dolayı Türkiye'den özür dilemesi sağlanmış oluyor. Hayırlı uğurlu olsun." diye konuştu.

Başbakan Yıldırım, "İsrail hükümetine de Türk hükümetine de görevler düşmektedir. Bu mutabakatı en iyi şekilde işletmek, bölgede ilişkileri normalleştirmek hem Türk halkının hem de İsrail halkının yararınadır. Bu konuda gereken gayretin gösterileceğine inanıyorum."dedi. 

Türkiye-Rusya ilişkileri

Yıldırım, "(Türkiye-Rusya ilişkileri) Türk milleti de Rus milleti de bu krizin artık ortadan kalkmasını istiyor, bunun çok anlamlı olmadığını düşünüyor. Bize, irade sahiplerine düşen de bir an önce milletimizin, vatandaşlarımızın bu beklentilerini karşılamak olmalıdır. Bu yönde de güzel gelişmeler var, yakın zamanda bunları da milletimizle paylaşacağız." diye kaydetti.

"Türkiye izin verecek"

Başbakan Yıldırım, "Türkiye izin verecek, Almanya Savunma Bakanı İncirlik'i rahatlıkla ziyaret edebilir herhangi bir sorun yok." dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...