Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
15 Nisan 2015 17:07

Başkan Gökçek, Moskova Belediye Başkanı’nı ağırladı

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin ve beraberindeki heyeti makamında ağırladı.

Başkan Gökçek, Moskova Belediye Başkanı’nı ağırladı
Melih Gökçek, ankara, misafir,

Büyükşehir Belediyesi Başkanlık makamında gerçekleşen ziyarette konuklarını, “Sizleri Ankaramızda görmek bizi çok mutlu etti” diyerek karşılayan Başkan Melih Gökçek, “İlişkilerimiz açısından bu sene her iki taraf için de hızlı bir başlangıç oldu. Bundan sonra çok daha süratli devam edeceğiz” diye konuştu.
Başkan Gökçek’in ardından ziyarete ilişkin açıklamada bulunan Sobyanin de, “Bizi Ankara’ya davet ettiğiniz için çok minnettarım. İnanıyorum ki bu ziyaretimiz bizim için çok ilginç olacak ve karşılıklı yararlar sağlayacaktır” ifadesini kullandı.
Moskova ile Ankara arasındaki ilişkilerin bundan 50 sene önce başladığını kaydeden Başkan Sobyanin, “İki şehrimizin potansiyeli çok yüksek. O yüzden işbirliğimizi daha verimli ve yapıcı bir şekilde geliştirmemiz gerek. Bunu elde etmek için geçen sene aralık ayında Moskova ile Ankara arasında işbirliği protokolü imzalandı. Bu protokol kapsamında da şehrin kalkınması, inşaatı, ulaşımı, sosyal ve diğer sektörler yer alıyor” diye konuştu.
Turizm alanındaki işbirliğine de değinen Sobyanin, “Döviz kurunun değişikliğine rağmen eminiz ki özellikle Ankara’ya gelen Rus turist sayısı düşmeyecektir. Türkiye’den Moskova’ya turistik ve iş amacıyla ziyaret yapan kişilerin sayısı da son birkaç yıl içerisinde iki kat artmıştır. Bu da bizim özellikle siyasi alandaki işbirliğimizin potansiyelinin yansımasıdır” dedi.
Bu yıl Moskova’da Ankara Günleri düzenleneceğini ve etkinliklerin en yüksek seviyede ve çok başarılı bir şekilde gerçekleştirileceğine inandığını kaydeden Sobyanin, “Biz de aynı şekilde 2016 yılında Ankara’da Moskova Günleri düzenleyeceğiz. Eminim ki İşbirliğimiz gerek Moskovalılar, gerek Ankaralılar yararına olacaktır. Misafirperverliğiniz için çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
“İKİ BELEDİYE ÖNCÜ OLACAK”
Konuklarına ziyaretlerinden ötürü teşekkür eden Başkan Gökçek de, iki belediyenin ülkelerin işbirliği açısından önemli görevler üstlendiğini anlatarak, “Daha önceki dönemlerde Moskova ile çok süratli temaslarımız vardı. O yılları yeniden özledik. İnşallah yeniden birlikte yapacağız” dedi.
Özellikle son birkaç yıl içerisindeki mevcut gelişmelerin Türkiye ile Rusya’nın büyümesini ve yakınlaşmasını gerektirdiğini anlatan Başkan Gökçek, “Bu konuda Moskova ve Ankara belediyeleri gerçekten çok ciddi bir katalizör olacaktır, öncü olacaktır” diye konuştu.
“Özellikle siyasi yakınlaşmada çok ciddi adımlar bizim tarafımızdan da atılabilir” diyerek sözlerini sürdüren Başkan Gökçek, yarın imzalanacak ticari protokolü çok önemsediğini kaydederek, şunları söyledi:
“Arkasından Ankara ve Moskova günleriyle gelecek kültürel gelişmeler bizi bir kat daha yakınlaştıracak. Özellikle hükümetlerimizin çok ciddi anlamda karşılıklı yatırım arzuları var. Bunlar da bizi çok sevindiriyor. Özellikle gaz konusunda atılacak adımlar her iki ülke için çok faydalı olacak diye düşünüyorum. Gerçekten sayın başkanın gelmesi bizi çok sevindirdi. İnşallah güzel dakikalar geçireceklerine inanıyorum. Tekrar hoş geldiler.”
Konuşmaların ardından konuğuna el yapımı çini vazo ve birlikte çekilmiş fotoğrafını hediyen eden Başkan Gökçek’e Sobyanin de özel bir fincan hediye etti. Başkan Gökçek, daha sonra konuğu Sobyanin’i kendisinin kullandığı makam aracı ile Kızılay’daki Büyükşehir Belediyesi Basın Merkezi Binası’nın giriş katında yer alan Güvenpark Sanat Galerisi’ne getirdi. Burada her iki başkan, Türkiye ve Rusya arasındaki diplomatik ilişkilerin 95. yıl dönümü nedeniyle düzenlenen serginin açılışını yaptı. Gökçek, konuk belediye başkanı ve beraberindeki heyetle sergiyi gezerek, 95 yıllık dostluk ve kardeşlik ilişkilerinin simgesi olan fotoğrafları inceledi.
Türkiye ile Rusya arasındaki diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 95. yıldönümü nedeniyle düzenlenen sergide sembolik olarak 95 adet fotoğraf yer alıyor. Sergi 1920’li yıllardan bu yana iki ülke işbirliğini ve çeşitli ziyaretleri anlatıyor.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...