Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
26 Ekim 2016 12:01

Berat Albayrak sevindiren haberi verdi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Anadolu Ajansı Editör Masası'nda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Berat Albayrak sevindiren haberi verdi
berat albayrak,

Enerji Bakanı Berat Albayrak canlı yayınında soruları yanıtlıyor. Albayrak, "Türkiye'de yerli ve yenilenebilir kaynaklar üzerinde ciddi bir potansiyel var. Yüzer LNG terminal, kış öncesi devreye girecek'' dedi. Albayrak, ''Türk Akımı'nın ikinci hattı Avrupa piyasasının akıbetiyle ilişkili bir husus. 2017 itibarıyla inşaatın başlaması planlanıyor, projenin ilk kısmının 2019'a yetişmesi konusunda bir gecikme öngörmüyoruz'' dedi.

ELEKTRİK

* İki şartlı bir model ortaya koyduk. Elektrik istiyoruz. En uygun, en makul elektriği alacağız. Bugün ödediğimiz rakamın çok altında bir ödeme yapacağımızı ön görebiliyoruz. Aynı yatırımı rüzgar için de yapmayı düşünüyoruz. Teknolojiye AR-GE'ye ihtiyacımız var. Güneş ve rüzgar yenilebilir enerji düzeyinde her yıl yüzde 30 yükselişe geçiyor. 

DOĞALGAZ

* Geçtiğimiz kasım ayında yeni hükümetle beraber Rusya ile yaşanan krizi bize çok farklı tecrübeler kazandırdı. Türkiye bölgenin en büyük enerji tüketen ülkelerden bir tanesi. Almanya'dan sonra 2. sırada. Enerji talebi açısından bakıldığında Çin'den sonra 2. ülke. Dışarıya bağımlı olan bir ülke için farklı senaryolara açık olmak lazım. 
* Şunu yapmak zorundayız; alternatif kaynakların çeşitlendirilmesi hatta ürün çeşitlendirmesi yapılmalı. 
* Yüzer LNG terminali kış öncesi devrede olacak. Ayrıca Tuzgölünde depolamaya dayalı bir proje vardı. Çok yoğun bir çalışma ile bu kış başlatacağız. 2000'lerden beri devam eden bir proje. Normalde 2019 yılında bitecekti. İlk fazdan gazı Ocak ayında depolacağız. 
* Doğu Akdeniz gazı Avrupa için de önemli. 

İSRAİL İLE ENERJİ İŞBİRLİĞİ

İsrail ile de Haziran ayındaki gelişmelerden sonra normalleşmeye dayalı ilk görüşmemizi yaptık. Türkiye İsrail özelinde değil tüm bu bölge üzerindeki herhangi bir projeye bakış açısını üç ana kriterde değerlendiriyor. Biz diyoruz ki herhangi bir proje varsa masada bunun üç tane ana noktası var. Bir; bu projenin paydaşlara kazan kazan çerçevesinde bir katkısı olması lazım. İkincisi bölgenin enerji arz güvenliğine ciddi anlamda bir katkısı olması lazım. Üçüncüsü ise bölgenin ve küresel çerçevedeki barış ve huzuruna katkıda bulunması lazım.
Doğu Akdeniz gazı sadece Türkiye için değil bölge ve Avrupa içinde çok önemli bir alternatif. Bu çerçeveye uydurduğumuz durumda Doğu Akdeniz'de gelişecek projelere olumlu bakacağımızı ilettik. Teknik düzeyde görüşmeler başladı. Önümüzdeki dönemde gelişmelere şahit olacağız.

TÜRK AKIMI

Türk Akımı'nın ikinci hattı Avrupa piyasasının akıbetiyle ilişkili bir husus. Türk Akımı, Türkiye'nin özellikle Batı hattı özelinde yaşanabilecek krizleri elimine etmek için önemli bir proje. 2017 itibarıyla inşaatın başlaması planlanıyor, projenin ilk kısmının 2019'a yetişmesi konusunda bir gecikme öngörmüyoruz.''

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...