Tgrt Haber
23 Aralık 2016 17:07

Binali Yıldırım: 2018'de Doğalgazı Olmayan İl Kalmayacak

Başbakan Binali Yıldırım, İzmir'deki 2 dev projenin açılışında '2018'de artık doğalgazı olmayan il kalmayacak.' dedi.

Binali Yıldırım: 2018'de Doğalgazı Olmayan İl Kalmayacak
başbakan yıldırım, binali yıldırım,

Başbakan Binali Yıldırım, İzmir'in Aliağa ilçesinde Türkiye'nin ilk yüzer LNG Terminali açılış töreninde konuştu. Yıldırım, 2 dev projenin açılışında "2018'de artık doğalgazı olmayan il kalmayacak." dedi.

"2018'DE DOĞALGAZI OLMAYAN İL KALMAYACAK"

İşte o konuşmadan satır başları:

"Hepimizini saygılarımla selamlıyorum. İzmir'e Cumhurbaşkanım hoşgeldiniz. Bugün özel sektör eliyle başlattığımız iki dev projeyi hayata geçiriyoruz. Bir enerji politikası belirlemenin hedefi enerji arz güvenliğini sağlamaktır. Biz de ilk sıraya enerji arz güvenliğini ve çeşitlendirilmesini aldık. Özel sektörü hedefimize ortak ettik. Gerekli yasal altyapıyı oluşturduk. Hükümetimizin verdiği önemdir bugünkü açılış. Elektrik enerjisi kurulu gücümüzü 3 katına çıkardık. Yenilenebilen enerji kaynakları gücümüzü 3 kat artırarak 33 bin megavata yükseltttik. 2002'de 4 bin kilometre doğalgaz iletim dağıtım hattımız vardı, şimdi 125 bin. İl sayısı ise 78'e ulaşmış durumda. 2018'de artık doğalgaz olmayan il kalmadığı gibi ilçemizde kullanacak.

AMACIMIZ TÜRKİYE'Yİ ENERJİ GEÇİŞ GÜZERGAHI HALİNE GETİRMEK

Doğalgazla uğraşan şirket sayısı 7'den 68'e çıkmıştır. 1 milyar metreküplük alanı depolayacak Tuz Gölü depolama alanının çalışmaları başladı. Yılbaşında 3'ünü hizmete alacağız. Silivri depolama tesisinin kapasitesi 2 katına çıkıyor. Baküt Tiflis Ceyhan hattı ile Azerbaycan Irak petrolünü ulaştırıyoruz. TANAP ve TAP'la Azeri gazını ülkemize buradan da Avrupa'ya ileteceğiz. Ekimde Türk Akımı projesini imzaladık. Şangay İşbirliği Örgütü Enerji Kulübü Başkanlığını gelecek sene biz yürüteceğiz.

İKİ ÖNEMLİ PROJE

İki proje var. Birincisi Ege Gaz. Sıvılaştırılmış gaz depolama. Bugün kapasitesi yüzde 50 artırılıyor. 24 milyon metreküpe çıkarılıyor. Milli gaz ihtiyacımızın karşılanmasına önemli bir destek sağlayacak. Diğeri Etki Liman İşletmeleri tarafından 'Yüzer Sıvılaştırılmış Doğalgaz Tesisi ve Limanı'nı hizmete alıyoruz. 330 milyon yatırımla gerçekleştirilen, 6 ayda tamamlanan tesisle, rekor sürede tamamlanan bir tesis olma özelliğini taşıyor. Günlük 20 milyon gazlaştırma kapasitesi var. Hem iç hem de dış piyasaya destek mümkün olacak.

"GENİŞ BİR ENERJİ VİZYONUMUZ VAR"

İçinde bulunduğumuz yüzyılın en önemli başlıklarından biridir enerji. İlişkileri ve gelişmeleri yönlendiriyor. Özellikle son dönemde enerji konusu ulusal güvenliğin temel unsuru haline gelmiştir. Enerjiye olan ihtiyacın gün geçtikçe artacağını biliyoruz. Ülkemizin konumunun farkındayız. Geniş bir enerji vizyonumuz var. Türkiye'yi transit ülke haline getirmek en temel hedefimizdir. Özel sektörde hizmet üreten bütün şirketlerin devlet politikalarında sundukları destekten dolayı teşekkür ederim." 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...