Tgrt Haber
31 Ağustos 2018 12:23

Çavuşoğlu'ndan S-400 açıklaması

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, S-400'lerle ilgili "ABD, son dönemde bütün müttefiklerine baskı yapıyor, böyle müttefiklik olmaz. Müttefiklerimiz bize hava savunma sistemi satsaydı alacaktık, acil ihtiyacımız vardı, aldık." dedi.

Çavuşoğlu'ndan S-400 açıklaması
Mevlüt Çavuşoğlu

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye'nin İdlib  bölgesine yapılacak olası saldırının önlenmesi için çalıştıklarını belirterek,  "Böyle bir saldırı Suriye için, İdlib için felaket olur." dedi. 

Çavuşoğlu, Avusturya'da devam eden Avrupa Birliği (AB) Gayriresmi  Dışişleri Bakanları (Gymnich) toplantısı öncesi basına yaptığı açıklamada, çok  taraflı görüşmelerde bulunacakları bilgisini paylaşarak, yalnız AB ve aday  ülkeler arasındaki konular değil, ortak konuların da görüşüleceğini anlattı.

Güvenlik ve göçmen konusu gibi birçok konunun görüşmelerde ele  alınacağını dile getiren Çavuşoğlu, Brüksel ve Ankara arasındaki ilişkilerin  gayet iyi bir durumda olduğu ve daha da gelişeceğinin altını çizerek, OHAL ve  seçimlerin ardından AB reformlarının Türkiye için öncelikli bir konumda olduğunu  ifade etti.

"İdlib saldırısını önlemek için çaba sarf ediyoruz"

Bakan Çavuşoğlu, "İdlib’de saldırı olacağına ilişkin bir endişe var,  biz de bu saldırıyı durdurmak için çaba sarf ediyoruz. Bildiğiniz gibi Savunma  Bakanımız ve MİT Başkanımızla Moskova’ya da gittik. İran Dışişleri Bakanı  Muhammed Cevad Zarif Türkiye’ye geldi. İran’da üçlü zirve var Soçi formatında.  Diğer muhataplarımızla da konuşuyoruz, böyle bir saldırı Suriye için, İdlib için  felaket olur." diye konuştu.

Üç buçuk milyon sivilin İdlib’de bulunduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu,  "Burada bir grup ekstremist var. Başından beri biz bunları biliyoruz. Halep ve  diğer yerlerden özellikle gönderildi. Bu grupların diğerlerinden ayrılması ve  bunların etkisiz hale getirilmesi için de birlikte çalışmamız lazım. En etkin ve  en sağlıklı yöntem budur. Aksi taktirde insani bakımdan, güvenlik ve Suriye’nin  geleceği, siyasi çözüm bakımından ciddi problemler olur." değerlendirmesinde  bulundu.

Çavuşoğlu, ABD’nin S-400’lere ilişkin tutumuna da değinerek, "ABD, son  zamanlarda yalnız S-400’ler ya da savunma sistemine ilişkin değil, her konuda,  her müttefikine baskı yapıyor. Almanya’ya diyor ki; Rusya’dan niye gaz alıyorsun  benden al, yüzde 25 daha pahalı olsa da diğer ülkelere başka türlü baskı yapıyor.  Bu yeni yönetimin müttefiklerine ve dostlarına davranış biçimi gerçekten herkesi  rahatsız etmeye başladı. Böyle bir dostluk olmaz, böyle müttefiklik de olmaz."  diye konuştu.

 Ticarette kazan kazan formülüne göre hareket edilmesi gerektiğini  vurgulayan Çavuşoğlu, tek taraflı bir tutumun yanlış olduğunu kaydetti.

"Biz S-400'leri aldık, nota"

Çavuşoğlu, "Biz S-400’leri aldık, nokta. Bundan sonra bunun tartışması  olmaz. Acil ihtiyacımız var, aldık. Biz alırken de özellikle NATO’ya ve  müttefiklerimize yönelik tehdit oluşturmaması içinde gerekli hassasiyeti  gösterdik. Müttefiklerimiz bize satsaydı onlardan alırdık. Bırakın bize satmayı,  biliyorsunuz sınırımızdaki bataryaları bile zamanında çektiler. Dolayısıyla Biz  hava sahamızı korumak zorundayız. Kendimizi, milletimiz ve toprağımızı korumak  bizim asli görevimiz." ifadelerini kullandı.

AB-Türkiye ilişkilerine de değinen Çavuşoğlu, Türkiye’nin Avrupa’nın  bir parçası olduğuna dikkati çekerek, "Herkesle ilişkilerimizi normalleştirmek  istiyoruz. Bu, ABD ile yaşanan bazı olaylardan dolayı değil. Bugün ABD ile bazı  durumlarımız söz konusu ancak ABD Başkanı'nın yalnız Türkiye ile sorunu yok, her  bir AB üyesi ülkeyle sorun yaşıyor." yorumunu yaptı.

Çavuşoğlu, Avusturya’nın Türkiye’nin AB üyeliğine ilişkin yaklaşımının  herkes tarafından bilindiğini belirterek, Avusturya Dışişleri Bakanı Karin  Kneissl ile çalıştıklarını, karşılıklı davetlerin yapıldığını ve iki ülke  ilişkilerinin iyileştirilmesi doğrultusunda çalışıldığını sözlerine ekledi.

Avusturya’nın AB Konseyi Dönem Başkanlığı kapsamında AB gayriresmi üye  ve aday ülkelerin dışişleri bakanlarının katılımıyla süren Gymnich Toplantısı  sırasında Bakan Çavuşoğlu ikili görüşmelerde de bulunacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...