Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
09 Şubat 2016 14:33

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Sigara içme özgürlüğü olamaz'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Sigara içme özgürlüğü diye bir özgürlük asla olamaz. Asıl olan sigara içenin değil sigara içmeyenin özgürlüğünü korumaktır' dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Sigara içme özgürlüğü olamaz'
cumhurbaşkanı erdoğan, sigara,

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen resepsiyonda yaptığı konuşmada, sigara içme özgürlüğü diye bir özgürlüğün asla olamayacağını belirterek, "Nasıl canına kıyma etme özgürlüğü yoksa, kendi kendini ölümcül hastalığa maruz bırakma özgürlüğü yoksa neticesi bu sonuçlara çıkan zararlı alışkanlıklarla ilgili özgürlük de olamaz. Asıl olan sigara içenin değil sigara içmeyenin özgürlüğünü korumaktır. Devlet, hırsıza karşı nasıl mal sahibini, teröriste karşı nasıl masum vatandaşı korumak mecburiyetindeyse tütüne, alkole, uyuşturucuya karşı da vatandaşını o şekilde kollamak zorundadır" şeklinde konuştu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bir resepsiyon verdi.

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Tüm zararlı alışkanlıklarla birlikte sigaraya karşı mücadele etmek şahsi olarak benimsediğim bir prensibimdir. 'Sigara içme özgürlüğü' diye bir özgürlük asla olamaz. Nasıl canına kıyma etme özgürlüğü yoksa, kendi kendini ölümcül hastalığa maruz bırakma özgürlüğü yoksa neticesi bu sonuçlara çıkan zararlı alışkanlıklarla ilgili özgürlükte olamaz" dedi.

Resepsiyona davetli konuklarını, "Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne, milletin evine hoşgeldiniz" diyerek selamlayan Erdoğan, 9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü vesilesiyle düzenlenen bu etkinliğin Türkiye’ye ve dünyaya "hayat sigarasız güzel" mesajını ulaştırabilmesine katkı sağlamasını temenni etti.

Sağlık Bakanlığının düzenlediği kampanya çerçevesinde sigarayı bırakmış çok sayıda vatandaşın resepsiyonda yer aldığını hatırlatan Erdoğan, bakanlığın sadece 2015'te 141 binden fazla vatandaşa sigara bıraktırma tedavisi için ücretsiz ilaç desteğinde bulunduğunu söyledi. Erdoğan, 2010'dan bu yana faaliyette bulunan sigara bırakma danışma hattıyla da 23,5 milyondan fazla çağrıya cevap verilerek, vatandaşlara yardımcı olunduğunu anlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sağlık Bakanlığı’nın 2016'yı Tütünle Mücadele Yılı ilan ederek, bu konudaki çalışmalarını bir adım daha ileriye taşımaya hazırlandığını belirtti.

Erdoğan, bugün Külliye'de çeşitli yer ve zamanlarda kendilerinden aldığı söz üzerine sigarayı bırakan vatandaşların da yer aldığına işaret ederek, "Bu isabetli kararları ve verdikleri sözde durma erdemi gösterdikleri için tebrik ediyorum. Cumhurbaşkanlığı personelimiz de bu önemli gün vesilesiyle düzenlediğimiz kampanya çerçevesinde sigarayı bırakma kararı alan 200 kişiyi temsilen burada bulunan mesai arkadaşlarımız var, bu arkadaşlarımızı da ortaya koydukları iradeden dolayı kutluyorum. İnşallah tüm gayretlerimizle ülkemizde tütün kullanımı alışkanlığını her yıl biraz daha azaltacağız" dedi.

Erdoğan, bugüne kadar kimin cebinde sigara paketi gördüyse hemen pakete el koyarak, sigara paketinin sahibine sigarayı bırakma telkininde bulunduğunu belirterek, bugün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde sigarayı bırakmasını tavsiye ve ısrar ettiği kişilere ilişkin resimler, sigara paketleri ve Sağlık Bakanlığının konuyla ilgili çalışmalarından oluşan serginin açıldığını söyledi.

Ziya Paşa'nın "Bir katre içen çeşme-i pür hun-ı fenadan / Başın alamaz bir dahi baran-ı beladan" mısralarını hatırlatan Erdoğan, "Yani fenalığın kan dolu çeşmesinden bir yudum içen bir daha başını bela yağmurlarından kurtaramaz" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...