Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
22 Nisan 2015 15:14

Erdoğan, 'Ermenistan'da kendileri çalıp kendileri oynayacaklar'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, IrakCumhurbaşkanı Fuad Masum'u, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda resmi törenle karşıladı.

Erdoğan, 'Ermenistan'da kendileri çalıp kendileri oynayacaklar'
cumhurbaşkanı erdoğan,

Erdoğan, baş başa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından Masum ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Ermenistan'da 1915 olaylarına dair düzenlenecek etkinliklere ilişkin, "24'ünde de ne yapacaklar; Ermenistan'da bir araya gelecekler, kendileri çalıp kendileri oynayacaklar. Konuşacaklar, edecekler, Türkiye'ye hakaretler edecekler. 24 Nisan'da biz de Çanakkale'de bir araya geleceğiz ama biz Çanakkale'de bizim gündemimizde Ermenistan yok. 23 Nisan'da yani yarın İstanbul'da biz dünya barışını konuşacağız, bizim farkımız bu" dedi.
Çanakkale'deki anma törenlerine çok sayıda ülkeden liderlerin katılacağını ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu:
"24 Nisan Çanakkale 100'üncü kutlamalarını Ermenistan, hani 'Yavuz hırsız ev sahibini bastırırmış' kabilinden, güya onlara misillime yapıyormuşuz havasında konuşuyor, böyle bir değerlendirmenin içine giriyor. Bizim öyle bir derdimiz yok. Bizim böyle bir endişemiz de yok. Orada ne konuşurlarsa konuşsunlar, 24 Nisan'da Türkiye'ye gelen 100'e yakın devlet başkanı, başbakan, bakanlar, büyükelçiler orada ne yapıldığını gayet iyi görecekler."
"Ermenistan arşivi varsa açsın"
Türkiye'nin 1915 olaylarına ilişkin devlet arşivini açmaya hazır olduklarını defalarca dile getirdiğini vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:
"Avrupa Birliği bizim arkamızdan değil, çok çok gerimizden geliyor. En son yaptıkları açıklama, 'arşivlerin açılması' diyor. Ben 12 yıldır bu arşivleri her an açmaya hazır olduğumuzu söylüyorum. Ya bunların kulağı var duymuyor veya başka şeylerle meşguller. Biz arşivlerimizi açmaya hazırız, Ermenistan'ın varsa bu noktada arşivi, onlar da arşivlerini açsınlar."
"Fetret devri bitti"
Türkiye ile Irak arasındaki ilişkilerin ivme kazandığına işaret eden Erdoğan, "İlişkilerimizde bir dönem yaşanan fetret devri artık tamamen geride kaldı. Hamdolsun kaybettiğimiz ivmeyi yeniden yakalamanın heyecanı ve memnuniyetini yaşıyoruz. Hangi dinden, etnik kökenden, ırktan ve mezhepten olursa olsun, her Iraklı bizim için aynı mesafededir" dedi.
"DEAŞ ümmeti parçalama gayretindeki bir virüs"
Terör örgütü DAEŞ'in mezhep ayrılıkları üzerinden hareket ettiğini vurgulayan Erdoğan şöyle konuştu:
"DEAŞ mezhepsel fay hatları üzerinden bir siyaset inşa etmeye çalışıyor. Farklılıkları istismar ederek, gerilimleri tırmandırarak hatta kışkırtarak mevzi kazanmanın çabası içindedir. Çok iyi bilmemiz lazım, DEAŞ ümmetimizi parçalamanın gayreti içinde olan önemli bir virüstür. Başkaları aynı yolu izlemektedir ve bunlar DEAŞ'ı ciddi manada kullanmaktadırlar."
"Kararlılık Fırtınası' amacına ulaşmış görünüyor"
Erdoğan, Suudi Arabistan öncülüğünde başlatılan "Kararlılık Fırtınası" operasyonun sona ermesinden memnuniyet duyduğunu bildirdi.
Türkiye'nen harekatı başından itibaren desteklediğini hatırlatan Erdoğan, şunları kaydetti:
"Suudi Arabistan'ın, Husilere ve Ali Salih destekçilerine yönelik hava harekatını sonlandırma kararından duyduğumuz memnuniyeti dile getirmek istiyorum. Başından beri desteklediğimiz ve siyasi çözüm sürecinin önünün açılmasına vesile olmasını temenni ettiğimiz bu harekat, askeri amaçlarına ulaşmış görünüyor."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...