Tgrt Haber
25 May 2015 14:03

Erdoğan, 'Kıbrıs konusunda taviz yok'

Erdoğan, 'Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ve adanın enerji kaynaklarıyla ilgili politikalarımızdan taviz vermemiz söz konusu değildir' dedi.

Erdoğan, 'Kıbrıs konusunda taviz yok'
kıbrıs,taviz,cumhurbaşkanı erdoğan,

Anadolu Ajansı'nın Global İletişim Ortağı olduğu 6. Dünya Enerji Düzenleme Forumu (WFER), Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) evsahipliğinde, İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda başladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, forumda yaptığı konuşmada, etkinliğin, ülkeleri, bölgeleri ve enerji sektörü için hayırlara vesile olması dileğinde bulundu.
İçinde bulunulan yüzyılın en önemli gündem maddelerinden birini, enerjinin oluşturduğuna işaret eden Erdoğan, "Enerji ekonomiden siyasete, güvenlikten dış politikaya kadar hayatın her alanında ağırlığını hissettiriyor. İlişkileri ve gelişmeleri yönlendiriyor" dedi.
"Petrol kuyuları DEAŞ'ın elinde" 
Erdoğan, terör örgütü DAEŞ'in, bölgedeki bazı petrol kuyularını ele geçirdiğini söyledi.
DAEŞ'in, söz konusu kuyulardan sağladığı imkanları silah temininde kullandığını ifade eden Erdoğan, "DEAŞ, bu petrol kuyularını acaba kim için kullanıyor? DEAŞ şu anda bu petrol kuyularında elde ettiği imkanlar ki rekabet mekabet diye bir şey zaten tanımıyor, her şeyi altüst ediyor ve onunla beraber elde ettiği imkanlarla evet o da silahları elde edip, ondan sonra insan kıyımını acımasızca sürdürüyor" dedi.
DAEŞ tehdidinin, Ortadoğu'daki sorunların bölgesel değil küresel olduğunu tüm dünyaya kanıtladığını vurgulaan Erdoğan, şöyle konuştu:
"DEAŞ tehdidinin dünyaya verdiği en büyük ders, Suriye'deki genel olarak Ortadoğu'daki sorunların lokal, bölgesel sorunlar değil bilakis küresel sorunlar olduğudur. Dolayısıyla bu meselelerde sadece sınırlarımızın güvenliği ve enerji güvenliği değil küresel refah, huzur, dayanışma adına da inisiyatif alınması gerekiyor. Bölgede yaşanan trajediyi görmek, çığlıkları işitmek ve akan kanın durması için acilen tedbir almak zorundayız. Şayet daha fazla geç kalırsak telafisi uzun yıllar sürecek, çocuklarımızın geleceğini karartacak çetrefilli bir sorunla mücadele etmek zorunda kalabiliriz."
"Kıbrıs konusunda taviz yok"Erdoğan, doğu-batı, kuzey-güney enerji koridoru merkezinde yer alan Türkiye'nin, enerjinin rekabet unsurundan çok işbirliği unsuru olması gerektiğini savunduğunu ve enerji meselelerinin ancak uluslararası işbirliğiyle, üretici, tüketici ve transit ülkeler arasındaki diyaloğun güçlendirilmesiyle kalıcı olarak çözülebileceğini düşündüğünü söyledi.
Doğu Akdeniz'in enerji haritasında önemli rol oynayacak Kıbrıs ve çevresindeki enerji kaynaklarının da Türkiye'nin enerji diplomasisinde büyük yer tuttuğuna işaret eden Erdoğan, şunları kaydetti:
"KKTC'nin ve adanın enerji kaynaklarıyla ilgili politikalarımızdan taviz vermemiz söz konusu değildir. Bölgede çıkarılacak herhangi bir kaynağın tüm ada halkının olduğunu her fırsatta dile getirdik, dile getiriyoruz. Oradan çıkarılacak kaynağın kullanılmasında ve uluslararası piyasalara ulaştırılmasında kilit ülke Türkiye'dir. Kıbrıs'ta da aynen Irak'ta olduğu gibi iki taraf arasında anlaşma sağlanırsa, bundan en fazla memnun olacak yine bizleriz. Şimdiye kadar nasıl adada çözüm irademizi muhafaza etmiş, hep bir adım önde olmuşsak, bundan sonra da aynı tavrımızı sürdüreceğiz."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...