Tgrt Haber
09 May 2015 15:04

Erdoğan mesajı vermişti! Türkiye ilk sembolik adımları attı

Türkiye; 1915 olaylarının yıldönümünde takındıkları tutum ve Ermeni tehcirini soykırım olarak nitelendiren ifadeler nedeniyle üç önemli küresel güç olan Rusya, Fransa ile Almanya’ya tepkisini ve soykırım iddiaları karşısındaki kararlı tutumunu iki ayrı tören çerçevesinde sembolik düzeyde ortaya koydu.

Erdoğan mesajı vermişti! Türkiye ilk sembolik adımları attı
TSK,Papa,bugün,Rusya,Fransa,Ankara,Avrupa,Erivan,Vatikan,Moskova,Almanya,Engin Soysal,Dışişleri Bakanlığı,Avrupa Parlamentosu

Ankara’nın bu tutumu; 1915 olayları nedeniyle Türkiye’nin Rusya, Almanya ve Fransa’ya sembolik düzeyde ortaya koyduğu önemli tavır olarak algılandı. 1915 olaylarının 100. yıldönümü nedeniyle Ermeni diasporası, uluslararası çapta kampanya başlattı. Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Franciscus, Vatikan'da 12 Nisan tarihinde Ermeniler için düzenlenen ayinde selefi Papa 2. Jean Paul döneminde imzalanan deklarasyonda yer alan 1915 olaylarıyla ilgili "20. yüzyılın ilk soykırımı" ifadesine atıfta bulundu. Avrupa Parlamentosu (AP) 1915 olaylarına ilişkin, sözde Ermeni soykırımına dair karar tasarısını oy çokluğuyla kabul etti. Türkiye, bu karara sert tepki gösterdi.
Ancak Ermeni diasporasının 24 Nisan kampanyasının ardından Rusya,Fransa ve Almanya’dan gelen açıklamalar, Ankara’da bu üç ülkenin dünya güç dengesindeki önemi nedeniyle daha fazla dikkate alındı.
Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamalar ile bu üç ülkeye tepki gösterilmişti.

 ERDOĞAN Moskova'YA GİTMEDİ

  Rusya’nın, o dönemdeki adıyla Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin (SSCB) 2. İkinci Dünya Savaşı'nda dönemin Nazi Almanya’sına karşı elde ettiği zaferin 70. yıldönümü nedeniyle bugün Kızıl Meydan'da tören düzenleniyor. Törene, çok sayıda ülkenin lideri katılıyor. Törene, daha önce Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da katılması planlanmıştı. Ancak Putin'in, 24 Nisan'da Erivan'daki törene katılması nedeniyle Erdoğan, Moskova'ya gitmedi. Türkiye, törendeki temsili de düşürdü. Moskova'daki törende bugün Türkiye'yi, Moskova Büyükelçisi Ümit Yardım temsil ediyor.

 RUSYA RESEPSİYONU’NA BAKAN YERİNE ALBAY GÖNDERİLDİ

 Zaferin 70. yıldönümü nedeniyle dün akşam Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği'nde de bir resepsiyon verildi. Bu resepsiyona, hükümeti temsilen bir bakanın veya TSK’yı temsilen bir generali gönderilmemesi dikkat çekti. Resepsiyona, sadece albaydüzeyinde katılım oldu.

 Dün akşam Ankara Cer Modern’de AB Türkiye Delegasyonu tarafından bir resepsiyon verildi. Almanya ile Fransa AB’nin lokomotifini oluşturan iki güç. Ankara’nın bu resepsiyona gönderdiği temsilcı ve katılım düzeyi de, Fransa ve Almanya’ya tavrının sembolik ifadesi olarak yorumlandı. Önceki yıllarda Türkiye’den AB Bakanı'nın katıldığı resepsiyonda, bu yıl AB Müsteşarı Rauf Engin Soysal bulundu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...