Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
20 May 2015 16:19

Erdoğan, ‘Mısır’ın Cumhurbaşkanı Sisi değildir, Mursi’dir’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Abdülfettah El Sisi’yi Mısır’ın cumhurbaşkanı olarak etmediğini söyleyerek, “Benim indimde Cumhurbaşkanı Sisi değildir, Mursi’dir. Öyle bakıyorum” dedi.

Erdoğan, ‘Mısır’ın Cumhurbaşkanı Sisi değildir, Mursi’dir’
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, temaslarda bulunmak üzere geldiği Bosna-Hersek’in başkenti Saraybosna’da, Bosna-Hersek Devlet Başkanlığı Konsey Başkanı Mladen İvaniç ile birlikte düzenlediği ortak basın toplantısında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Erdoğan, Mısır’ın devrik Cumhurbaşkanı Mursi’ye verilen idam kararını değerlendirerek, “Mısır’da biliyorsunuz bu darbe girişimine başından itibaren karşı bir duruşumuz olmuştur. Zira demokrasiye inanmış bir ülke olarak demokrasiye inanmış bir siyasetçi olarak böyle bir darbe girişimini tasvip etmemiz zaten mümkün değildi. Aslında bugünün geleceği dünden belliydi. Darbecilerin bu son verdikleri karar değil, şu anda yüzlerce, bini aşkın insanı aslında idam etmiş durumdalar. Fakat son olarak halkın yüzde 52 oyuyla iş başına gelmiş olan cumhurbaşkanı Mursi’yi idama mahkum ettiler. Ben uluslararası platformlarda sürekli olarak şu anda darbeci Sisi’yi cumhurbaşkanı olarak kabul etmediğimi söyledim. Bugün de söyledim. Buradan da söylüyorum. Benim indimde Cumhurbaşkanı Sisi değildir, Mursi’dir, öyle bakıyorum” dedi.
Erdoğan, bu durumu BM Genel Kurulu’nda da söylediğini belirterek, “Hatta aynı masada bize yer ayırdılar ve ben o masaya gidip oturmadım. Yarın olsa yine oturmam. Eğer oturursam bu kendimi inkar olur. Ben kendimi inkar edemem, o zaman demokrat olamam. Ben dünyada demokrasiyi savunduğunu iddia edenlere de söylüyorum, Siz nasıl demokratsınız, bu nasıl bir demokrasi? Öyleyse, eğer demokratsanız, demokrasiye inanıyorsanız şu anda bu idam kararlarıyla ilgili olarak niye konuşmuyorsunuz? Avrupa Birliği’nde idam yasak. Avrupa Birliği’nde idam yasaksa ey Avrupa birliği üyesi ülkeler niçin sesinizi çıkartmıyorsunuz, niçin konuşmuyorsunuz? Öznesi olmayan açıklamalar yapılıyor. Çok anlamlı. Neymiş, idam kararı doğru değil. Ortada bir fail var, kim bu fail? Yüzde 52 oyla seçilmiş Mursi, niye buraya yönelik açıklamanızı yapmıyorsunuz? Biz bunu bekliyoruz, maalesef bu konuyla ilgili önümüzdeki süreçte, şu anda da zaten Dışişleri Bakanlığımız bu adımları atmış bulunuyorlar ve BM nezdinde de bu adımları atacağımız gibi yine uluslararası platformlarda da bu işin takipçisi olacağımızı burada da ifade etmek isterim” ifadelerini kullandı.
HDP’Yİ UYARDI
Yeni Diyarbakırspor-Denizlispor maçı sonrası sahanın ve şehrin karıştığını hatırlatan Erdoğan, ardından Yeni Diyarbakırspor ligden çekilme kararı aldığını söyledi. Hemen akabinde de ‘bölgesel lig kuralım’ çağrısı yapıldığını kaydeden Cumhurbaşkanı, "Bu mudur siyaset? Bu mudur demokrasi? Futbola bu iş karıştığı zaman buradan zor çıkılır diye düşünüyorum" dedi.
“HDP SALDIRILARIYLA ALAKALI BİR ZANLI TESPİT EDİLDİ”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği Bosna-Hersek’te yaptığı açıklamada Adana ve Mersin’de HDP binalarına yapılan saldırıları değerlendirerek, “İçişleri Bakanlığımız bir zanlıyı tespit etmiş vaziyette ve işin takibi devam ediyor” dedi. 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, temaslarda bulunmak üzere geldiği Bosna-Hersek’in başkenti Saraybosna’da, Bosna-Hersek Devlet Başkanlığı Konsey Başkanı Mladen İvaniç ile birlikte düzenlediği ortak basın toplantısında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Erdoğan, HDP’ye gerçekleştirilen olaylarla ilgili olarak, “Değerli arkadaşlar öncelikle şu anda İçişleri Bakanlığımız bir kişiyi, bir zanlı olarak söyleyeyim, tespit etmiş vaziyette ve işin takibi devam ediyor. Bakınız bu sürecin başından itibaren aslında sıkıntısı olmayan hakikaten sükunet içerisinde, suhulet içerisinde bir seçim kampanyası yürütülmesi çağrısını başından itibaren ben de yaptım, hükumet de yaptı. Fakat ne ilginçtir ki örneğin Van’da billboardlara, otobüs duraklarına musluklardan kan akan resimleri bu zikrettiğiniz partinin belediyeleri astı. Bu bir tahrikti. Buna ben de hükumet de çok ciddi tepkiler ortaya koyduk. Geçen hafta Van’daydım, bu defa baktım ki musluklardan o kan akan billboardlar kaldırılmış, şimdi su akan billboardlar konulmuş. Ben de onu söylemiştim, musluktan kan akmaz. Musluktan ya çamurlu su akar ya temiz su akar veya hiç su akmaz. Çünkü İstanbul’a Belediye Başkanı olduğum zaman maalesef bunların ikisi de akmıyordu sadece ‘Tıs’ sesi geliyordu. Sonra musluklardan su akar hale getirdik ve o gün bugün su akıyor” dedi.
Erdoğan, “Burada önemli olan şu, Güneydoğu’da tepkiler halen devam ediyor. Bir basit şey söyleyeceğim. Şu anda Diyarbakır’da bir yeni Diyarbakırspor ve Denizli maçı oynandı, spor bu. Uzatmalarda Denizlispor bir penaltı kazanıyor ve bu penaltıyı gole çeviriyor. Penaltıyı gole çevirip de 1-1 ile Diyarbakır elenince bütün tribünler sahaya saldırıyor ve oradan Denizlili futbolcular, hakem falan zor kurtuluyor. Ve dün bir açıklama, Yeni Diyarbakırspor ligden çekildi ve bir açıklama daha, bölgesel liglerimizi kuralım. Bu mudur siyaset? Bu mudur barış özlemi içerisinde olmak? Futbola bu iş karıştığı zaman buradan zor çıkılır diye düşünüyorum. Biz barış içerisinde, sükunet, suhulet içerisinde bu seçimlerin atlatılması mücadelesini vereceğiz ve bu konudaki kararlılığımız devam ediyor, bunu özellikle söylemek istiyorum” açıklamasını yaptı. 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...