Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
26 Aralık 2016 14:17

İbrahim Kalın: Sincar'ın ikinci Kandil olmasına izin vermeyiz

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, "Sincar'ın ikinci Kandil olmasına izin veremeyeceğiz. PKK'nın oradaki varlığı hem Türkiye hem Irak için tehdittir, ortak mücadelemiz devam edecek" dedi.

İbrahim Kalın: Sincar'ın ikinci Kandil olmasına izin vermeyiz
ibrahim kalın,sincar,kandil,

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Suriye'nin tamamında ateşkesin sağlanması için çalışıyoruz. Putin ile Erdoğan sık sık bunları görüşüyor. Astana ile ilgili görüşmeler devam ediyor" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, şu ana kadar yaklaşık 44 bin kişinin Halep'ten tahliye edildiğini açıkladı.

Kalın "Sincar'ın ikinci Kandil olmasına müsade etmeyiz. Sincar'da Musul operasyonun üçüncü halkasıdır. Neçirvan Barzani'nin açıklamalarını destekliyoruz. Sincar'da PKK'nın konuşlanmasına izin vermeyeceğiz." dedi.

"700 CANLI BOMBA" İDDİASI

"Terör örgütü DEAŞ'ın Rakka'daki canlı bombalarını El Bab'a gönderdiği" iddiasıyla ilgili de konuşan Kalın "Bu terör örgütünün sahadaki çeşitli hareketliliğiyle ilgili, istihbarat birimlerimiz, Genelkurmay Başkanlığımız çalışmalarını yürütüyor ve tedbirlerini alıyorlar. Sahada ne tür hareketlilik yaparlarsa yapsınlar, bu konuda Türkiye'nin kararlılığı tam bir şekilde devam edecektir, bu operasyon tamamlanacaktır." dedi.

Beştepe'de açıklamalarda bulunan Kalın'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

"TÜRKİYE, MAĞDURA SAHİP ÇIKMA NOKTASINDA DÜNYA ÜLKELERİNİN ÇOK ÖNÜNDE BİR KAYITLA BU ZİRVEYE EV SAHİPLİĞİ YAPTI'"

"2016 yılı içerisinde Türkiye birçok uluslararası toplantıya ev sahibi yaptı. Ama üç tanesi yeniden zikredilmeye değer. Birincisi İslam İşbirliği Teşkilatı Liderler Zirvesi, Cumhurbaşkanımız bildiğiniz gibi ev sahipliği yaptı. İslam İşbirliği Teşkilatı Dönem Başkanı olarak Cumhurbaşkanımız, İslam dünyasının sorunlarına yönelik çözüm önerilerinde bulundu. BM İnsani Zirvesi de İstanbul'da toplandı. Giderek kronikleşen insani kriz, mültecilerin sorunlarına yönelik kararlar alındı. Türkiye, mağdura sahip çıkma noktasında dünya ülkelerinin çok önünde bir kayıtla bu zirveye ev sahipliği yaptı. Diğeri de Dünya Enerji Kongresi idi.

"SURİYE'NİN TAMAMINDA ATEŞKESİN SAĞLANMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ"

Suriye krizine ilişkin olarak açıklamalarda bulunacak olursak, son üç hafta içerisinde Halep'te sivillerin ve muhaliflerin tahliye edilmesine ilişkin olarak yürüttüğümüz diplomasi çatışmaları neticesinde yaklaşık 44 bin kişi tahliye edildi, İdlib'e getirildi. Şu an bu insanların temel ihtiyaçlarının karşılanması için her türlü çalışma yürütülüyor. Bütün zorluklara rağmen en azından daha güvenli bir bölgeye intikal ettirilmiş bulunuyorlar. Ama bunları yeterli görmüyoruz, Suriye'nin tamamında ateşkesin sağlanması için çalışıyoruz. Putin ile Erdoğan sık sık bunları görüşüyor. Astana ile ilgili görüşmeler devam ediyor. Toplantının tarihi, kimlerin katılacağı gibi konular önümüzdeki günlerde netleşecek. Bizim önceliğimiz ateşkesin kapsamlı bir şekilde sağlanması ve sistematik bir şekilde uygulanması. Nihai amacımız burada siyasi geçiş sürecinin sağlanması. Astana toplantılarında en önemli husus katılacak muhaliflerin güvenilir kişiler oluşlarıdır, burada kaybedilecek vaktimiz yok. Astana süreci daha önce başlatılan ve devam eden BM Cenevre sürecine ek olarak gündeme gelmiş bir konudur. De Mistura da Şubat ayında bir toplantı çağrısında bulundu, zamanı konusunda toplantılar devam ediyor.

"TSK HAKİKATEN KAHRAMANCA MÜCADELE VERİYOR, KAYIPLARIMIZ OLUYOR"

Tabii bu noktada özellikle Suriye'den bahsederken Fırat Kalkanı harekatının genel seyriyle ilgili birkaç husustan bahsetmek istiyorum. Bu operasyonun amacı sınır bölgelerimiz başta olmak üzere Suriye'nin bu bölgesindeki bütün terör unsurlarının buradan temizlenmesidir. Bütün terör örgütlerine karşı burada yoğun bir mücadele veriyoruz. Bugün 1900 kilometre karelik alan terör örgütlerinden temizlenmiştir. TSK hakikaten kahramanca mücadele veriyor, kayıplarımız oluyor. Burada bütün güvenlik birimlerimiz, terör örgütlerine karşı gece gündüz demeden bu mücadeleyi devam ettirmektedirler. Genelkurmay Başkanımız bizzat sahaya inerek sevk ve idareyi gerçekleştirmektedir. El Bab'da yürüttüğümüz harekatın son aşaması, DEAŞ'a karşı yürüttüğümüz mücadeledir. Uluslararası koalisyonun hava desteği konusunda üzerine düşeni yapması gerekiyor. Türkiye'ye birtakım eleştiriler getiren çevrelerin, yürütülen operasyonlara gerekli desteği vermemesi kabul edilemez. Uluslararası koalisyonla da koordinasyonlarımız devam ediyor.

"DEAŞ'IN MAYINLAMALARINDAN DOLAYI OPERASYON YAVAŞLAMIŞ GÖRÜNÜYOR"

Gene terörle mücadele bağlamında Irak konusunda temas edecek olursak bildiğiniz gibi Musul operasyonu devam ediyor ancak şehrin içinde DEAŞ'ın mayınlamalarından dolayı operasyon yavaşlamış görünüyor. Biz Iraklı yetkililerle yürüttüğümüz görüşmeler çerçevesinde bu operasyona destek verdiğimizi zaten belirttik. Sayın Başbakan'ımızın İbadi ile yaptığı görüşmelerde de bu konu ele alındı. Telafer konusunda da baştan beri koyduğumuz ilkenin korunması önem arz ediyor. Buraya başka grupların girmesi yeni çatışmanın tohumlarını atacaktır. Özellikle Telafer'in kurtarılması ve daha sonra yönetilmesi konusunda Şii-Türkmen gücünün oluşturulması için çalışmalar devam edecek. Kısmi bir yavaşlama var ancak hızlandırılması için çalışmalarımız devam ediyor.

"PKK'NIN SİNCAR'DAKİ VARLIĞI HEM TÜRKİYE HEM IRAK İÇİN TEHDİTTİR"

Sincar (Şengal) konusunda ise PKK'nın Ezidileri bahane göstererek oralara konuşlanmaya çalıştığını görüyoruz. Buna izin veremeyeceğiz. PKK'nın oradaki varlığı hem Türkiye hem Irak için tehdittir, buna karşı mücadelemiz ortak şekilde devam edecektir. Bir diğer konumuz FETÖ terör örgütüne karşı mücadelemiz de devam ediyor. Bununla ilgili soruşturmalar belli bir noktaya geldi. İlk duruşmalar görülmeye başladı. Bölücü terör örgütü, DEAŞ'a karşı nasıl mücadele veriyorsak FETÖ'ye karşı da mücadelemiz kararlı bir şekilde devam edecektir. Bu noktada özellikle Batı'daki ülkelerin, STK'ların, siyasilerin FETÖ'nün algı operasyonlarına karşı dikkatli olmaları gerektiğini belirtiyoruz. Bölücü terör örgütü ve FETÖ'nün propagandası mahiyetindeki açıklamaları görüyoruz, bu konunun altını bu vesileyle bir kez daha çizmek istiyorum. Ana hatlarıyla paylaşmak istediğim konular bunlar."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...