Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
23 Ekim 2017 15:52

'İzzetbegoviç savaşın da bir ahlakının olduğunu bütün dünyaya öğretti'

Bakan Numan Kurtulmuş, "Aliya İzzetbegoviç savaşın da bir ahlakı olduğunu, ahlaksız dünya şartları içinde yaşıyor olmasına rağmen bütün dünyaya öğretmiştir." dedi.

'İzzetbegoviç savaşın da bir ahlakının olduğunu bütün dünyaya öğretti'
numan kurtulmuş,

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Bosna Hersek'in Kurucu Cumhurbaşkanı merhum Aliya İzzetbegoviç'in, ahlaksız dünya şartları içinde yaşamasına rağmen savaşın da bir ahlakının olduğunu bütün dünyaya öğrettiğini söyledi.

Kurtulmuş, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Vefatının 14'üncü Yılında Aliya İzzetbegoviç'i Anma Programı"na katıldı. 

Kurtulmuş, Aliya İzzetbegoviç'in hem kişiliği hem fikirleri bakımından nice yıllar konuşulacağını, İslam coğrafyasına ve Müslüman dünyasına onun büyük katkılar sunduğunu kaydeden Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"İzzetbegoviç, çok büyük bir şahsiyet. Bir tarafta savaş meydanlarının, cihad meydanlarının kartalı, diğer tarafta barış masasının güvercini. Bir tarafta dünyanın en mütevazi insanlarından birisi, diğer tarafta düşmanlara ve zalimlere karşı dünyanın en celalli insanlarından birisi. Bir tarafta büyük bir ilim ve fikir adamı, derin bir mütefekkir diğer tarafta halkın arasında çarşıda, pazarda, sokakta dolaşan son derece mütevazi bir halk adamı. Kişiliğinin çok yönlülüğü ve bütün halkını kuşatıcılığı aslında Aliya İzzetbegoviç'in rehberliğini, önderliğini çok daha güçlü kılmıştır."

"İzzetbegoviç, İslam ülkelerinin gençlerine ışık tuttu"
Aliya İzzetbegoviç'in Avrupa'nın ortasında, bütün dünyanın gözü önünde yok edilmek istenen Boşnak milletini yeniden ayağa kaldırdığını belirten Kurtulmuş, bu özellikleriyle büyük bir lider ve bilge bir kahraman olduğunu vurguladı.

Aliya İzzetbegoviç'in fikirleriyle hem milletine hem de İslam ülkelerinin gençlerine ve gelecek nesillerine ışık tuttuğunu dile getiren Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"İzzetbegoviç, Doğu ile Batının arasında Müslümanların ve İslamın bir köprü olabileceğini bütün dünyaya anlatmaya çalışmıştır. İzzetbegoviç, maruf, hasen, iyi olanın insanlığın ortak doğruları olarak yeniden diriltilebileceğini anlatmış olan bir şahsiyettir. Aliya İzzetbegoviç, Müslümanları içinde bulundukları uyuşukluktan uyanmaya davet eden güçlü bir ses olmuştur. Aliya İzzetbegoviç, İslam dünyasının ve özellikle kendi halkının gençlerini hayatın her alanına katılmalarına, zenginleştirmelerine davet etmiş ve fikirlerini, düşüncelerini özgürce söyleyebilmelerini sağlayabilmiştir."

İslam'ın savaş ahlakını bütün dünyaya öğretti
Güçlü fikirleri sayesinde Aliya İzzetbegoviç'in güçlü bir şekilde halkına önderlik ettiğinin ve bütün Müslüman ümmetin gençlerine de örnek bir şahsiyet olduğunun altını çizen Kurtulmuş, "Ayrıca savaşın da bir ahlakı olduğunu, ahlaksız dünya şartları içerisinde yaşıyor olmasına rağmen bütün dünyaya öğretmiştir." ifadesini kullandı.

Boşnakların soykırıma uğradığı bir dönemde, elde edilen bir zaferden sonra İzzetbegoviç'in Boşnak Ordusuna, "Evet şimdi zafer kazanıyoruz, şimdi daha ileri adım atıyoruz ama sakın ha komşularımıza, savaşmayan, size karşı el kaldırmayan Sırplara karşı asla mücadele etmeyeceksiniz, onlara zarar vermeyeceksiniz. Çünkü biz de zalim olursak zalime karşı kim savaşacaktır" diye seslendiğini hatırlatan Kurtulmuş, bu sözleriyle İslamın savaş ahlakını bütün dünyaya öğrettiğine işaret etti.  

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...