Tgrt Haber
10 Ocak 2017 03:02

Mustafa Şentop: Türkiye'nin kendisini yeniden inşa etmesi gerekiyor

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, 'Bugün bölgemiz yeniden inşa edilirken, dünya yeniden inşa edilirken, Avrupa yeniden inşa edilirken Türkiye'nin bu inşa faaliyetine katılabilmesi için kendisini yeniden inşa etmesi gerekiyor.' dedi

Mustafa Şentop: Türkiye'nin kendisini yeniden inşa etmesi gerekiyor
mustafa şentop, anayasa,

Şentop, Anayasa değişiklik teklifinin Genel Kurul görüşmelerinde  komisyon adına söz alarak, tarihi bir görüşme yapıldığını söyledi.

Komisyonun üye sayısının 26 olduğunu, ancak anayasa değişikliği  teklifi görüşmelerine çok sayıda milletvekilinin katıldığını belirten Şentop,  toplamda 92 saat 10 dakika konuşma yapıldığını kaydetti.

Anayasa değişikliğinin birdenbire Türkiye'nin gündemine gelmediğini,  bu teklifin tarihi bir arka planının olduğunu ifade eden Şentop, şöyle konuştu:

"Bizim getirdiğimiz teklif bir hükümet değişikliği teklifidir. Bu  teklif ilk defa Cumhurbaşkanımız tarafından 20 Nisan 2003 tarihinde gündeme  getirilmiştir. O tarihte henüz 5 aylık bir Ak Parti hükümeti vardı. Daha geriye  gidecek olursak hem Başbakanlık hem Cumhurbaşkanlığı yapmış rahmetli Demirel,  rahmetli Özal hükümet sistemi tartışmalarını dile getiriyordu. Bu sistem  tartışması Türkiye'de bir 50 yıllık tartışmadır. Türkiye 50 yıldır hükümet  sistemini tartışıyor."

Şentop, 140 yıllık parlamenter sistemden bahsedildiğini, 140 yıl  içerisinde bir 40 yıl bile parlamenter sistemin düzenli uygulandığı dönemin  bulunmadığının altını çizerek "140 yıllık tarih, Türkiye'de bir hükümet sistemi  tartışmasının da bir temel sebebidir." dedi.

Şentop, 1982 Anayasası'ndaki hükümet sistemi karmaşasının acil bir  düzenleme yapmayı gerektirdiğini, 4 partinin bu konuda mutabık kaldığını ancak bu  değişikliğin nasıl ve ne şekilde yapılacağı konusunda itilafın söz konusu  olduğunu aktardı.

Anayasa değişiklik teklifi çalışmasının kısa zaman içinde, gizli  kapılar arkasında hazırlanmış bir çalışma olmadığının belirten Şentop, "Bu  çalışma 'milletten kaçırılmış, kapalı kapılar arkasında hazırlanmış' gibi  değerlendirmeleri hak edecek bir çalışma değil." ifadelerini kullandı.

  Getirilmek istenen sistemin bir hükümet sistemi değişikliğini  içerdiğini, hükümeti doğrudan halkın seçeceğini, dolayısıyla "niye güvenoyu yok,  niye gensoru yok" gibi soruların da anlamsız olduğunu vurgulayan Şentop, şöyle  devam etti:

  "Güvenoyu, gensoru dediğiniz şey parlamenter sistemde parlamentonun  içerisinden çıkan bir hükümet için söz konusudur. Bu durumu eğer fark  etmemişseniz, bu gözle bakamıyorsanız sizinle bu konuyu tartışmamız mümkün değil.  Okumuyorsanız tartışmayalım. bugün yürütme, Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Bakanlar  Kurulundan oluşurken; önerdiğimiz model de Cumhurbaşkanından oluşuyor. Bu da  sistemin tabiatı gereği. Bunu biz bulmadık, Mars'tan gelmedi. Dünyada  uygulanan bir sistem. Bugün bölgemiz yeniden inşa edilirken, dünya yeniden inşa  edilirken, Avrupa yeniden inşa edilirken Türkiye'nin bu inşa faaliyetine  katılabilmesi için kendisini de yeniden inşa etmesi gerekiyor."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...