Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
12 Aralık 2017 11:54

Şentop: Türkiye'yi zorda bırakabilir miyiz niyetiyle yapılıyor

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Şentop, Rıza Sarraf'ın ABD'de yargılanmasıyla ilgili, "Siyasi ve ekonomik bakımdan Türkiye'yi zorda bırakabilir miyiz niyetiyle yapılıyor." dedi.

Şentop: Türkiye'yi zorda bırakabilir miyiz niyetiyle yapılıyor
ak parti,mhp

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, Endonezya Temsilciler Meclisi yasama birimi heyetini kabulünün ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Uyum yasalarına ilişkin çalışmaların büyük ölçüde tamamlandığını belirten Şentop, "Uyum kanunlarının iki boyutu var. Birisi teknik boyut, Anayasa değişikliğinin zorunlu kıldığı bazı düzenlemeler, onlarla ilgili çalışma tamamlanmış durumda. Diğer husus ise sistem değişikliği ile beraber değerlendirilmesi gereken konular, seçim sistemi, partilerin seçime ittifak yaparak girmesi gibi hususlar. Bu konudaki değerlendirmeler de muhtemelen o aşamalarda konuşulacaktır." diye konuştu.

 "Seçim barajının devamı yönünde görüşümüz var"

"Seçim ittifakı ve seçim barajına ilişkin rakam AK Parti'nin kafasında şekillendi mi?" sorusuna Şentop, şu yanıtı verdi:

"O konulara daha çok vakit var. Seçim barajı konusunda sistemin bütün olarak ele alınması gerektiğini düşünüyoruz. Seçim barajı istikrar için düşünülmüş bir şeydi. Benzer bir şey yeni sistemde Parlamento içerisinde de düşünülmelidir. Sistem değişikliği ile bundan feragat edecek bir noktada değildir. Barajın devamı yönünde şahsi olarak görüşümüz var."

"Bunlar siyasi manevralar"

Anayasa Komisyonu Başkanı Şentop, "CHP Grup başkanvekillerinin, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun kendisi ve ailesinin mal varlıklarının araştırılması için TBMM Başkanlığına sundukları araştırma önergesine AK Parti'nin bakışının nasıl olacağı ve hangi yönde oy kullanacağı" sorusu üzerine şu değerlendirmede bulundu:

"Bir bakalım, bir görelim. Türkiye, bu tür numaraları daha önce yaşadı, 1990'lı yıllarda da bu tür şeyler oldu. Malumunuz, 1990'lı yılların ortasında liderlerin mal varlığı tartışması yaşanmıştı. Daha sonra 'seninki de araştırılsın, benimki de araştırılsın, ben veriyorum, sen ver' derken hiç bir araştırma yapılmamıştı. Bunlar siyasi manevralardır, bunları biliyoruz."

"Türkiye'deki siyasi iktidarla ilgili itibarsızlaşma süreci"

Anayasa Komisyonu Başkanı Şentop, Rıza Sarraf'ın ABD'de yargılanmasıyla ilgili şöyle konuştu:

"Türkiye ile ilgili, Türkiye'deki siyasi iktidarla ilgili itibarsızlaşma süreci. ABD'nin böyle bir yargılama yapma yetkisi yok. Zaten dün de o konu tartışıldı, daha önceki duruşmalarda da tartışıldı. 'ABD kendi koyduğu ambargoya uymayan başka ülkeleri, o ülkelerde faaliyet gösteren şahısları ve şirketleri yargılayabilir mi?' diye dün de orada bir uzmana tanık olarak bu soruyu sordular, hatta savcılar sordular, bunun bir örneğinin de olmadığını söylediler. Savcılar, mahkeme başkanına bunu ifade ettiler. Yani ABD kendisinin daha önce yapmadığı bir uygulamayı, Türkiye ile ilgili burada yapmaya çalışıyor.

Bunun tek amacı var. Siyasi ve ekonomik bakımdan Türkiye'yi zorda bırakabilir miyiz gibi bir niyetle yapılıyor. Uluslararası hukuka da aykırı bir şey. Türkiye, uluslararası hukuktan kaynaklanan yetkilerini, gücünü, imkanlarını kullanacaktır. Bu şekilde bir keyfilik olursa 'benim gücüm var, ben bunu yaparım' diye hareket ederse devletler, buna uluslararası eşkıyalık denir. Türkiye, bu anlamda uluslararası hukukun gereklerini yerine getirecek, bununla ilgili adımları atacaktır diye düşünüyorum."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...