Tgrt Haber
01 Mart 2014 17:52

Şimşek, 'Türkiye'nin geleceği parlak'

Şimşek, 'Türkiye'nin temelleri sağlam, geleceği parlak' dedi.

Şimşek, 'Türkiye'nin geleceği parlak'
bakan şimşek'ten açıklama, türkiye'deki son durum, türkiye'nin geleceği, türkiye'yi neler bekliyor,

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye Genç İş Adamları Derneği'nin (TÜGİK) TOBB İkiz Kuleleri'nde gerçekleştirilen genel kurulunda yaptığı konuşmada, Türkiye'de kötümserolmak için hiç bir gerekçe olmadığını söyledi.
Türkiye'nin bugünkü noktaya kişi başı ortalama 6,5 yıllık eğitim süresi ile geldiğini anlatan Şimşek, zorunlu eğitim süresini 12 yıla çıkardıklarını hatırlatarak, gelecekte yetişen nesillerin bugünkünün iki katı eğitim seviyesine sahip olacağını ifade etti. Şimşek, "Gelecek çok daha parlak olacak. Toplanan vergilerin yüzde 23'ünü eğitime ayırdık. Bu bile tek başına iyimser olmak için yeterli. Birkaç yıl içinde OECD ülkeleri ile eğitimde kalite farkını kapatmış olacağız" dedi. Türkiye'nin katma değeri yüksek mal ve hizmet üretimini de yukarılara çekmesi gerektiğine işaret eden Şimşek, bunun için yetişmiş elemanın öne vurguladı. Bakan Şimşek, Ar-G ve markalaşma konusunda da ciddi adımlar atılması gerektiğini belirterek, hükümet  olarak bu konudaki vergi muafiyeti başta olmak üzere çeşitli destekleri sağladıkların anlattı. Devletin Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranını yüzde 0,5-0,6 civarında olduğunu ifade eden Şimşek, AB ortalamalarının da benzer düzeyde olduğunu, buna karşılık özel sektörden Ar-Ge'ye daha fazla önem vermelerini istediklerini söyledi. Bakan Şimşek, Ar-Ge konusunda çok önemli destekler verdiklerini, gerekirse bu destekleri artırabileceklerini kaydetti.
Türkiye'de kurumların kalitesinin de arttığını belirten Şimşek, Türkiye'nin rekabet gücü açısından önceki yıllarda en düşük yüzde 30'luk dilimin içindeyken, geçen sene sonu itibarıyla rekabet gücü en yüksek yüzde 30'luk grubun içine girdiğini ancak bunun yeterli olmadığını dile getirdi. "Türk özel sektörünün borcu yüksek" eleştirilerine de değinen Şimşek, özel sektörün yüzde 66'sının yabancı para cinsinden borcu bulunmadığını, kalanların yüzde 80'inin de yaptıkları ihracat nedeniyle alacaklarının olduğunu belirtti. Şimşek, "Bu nedenle eleştirileri kayda değer bulmuyorum. Devletin bilançosu sağlam, özel sektörün dinamizmi yerinde, borcu sorun oluşturmaz" diye konuştu.
Türkiye'nin enerjide dışa bağımlı bir ülke olduğunu anımsatan Şimşek, aldıkları önlemler ve yaptıkları yatırımlar sayesinde gelecekte enerjide dışa bağımlılığın çok daha azalacağının kaydetti. Şimşek, "Güneş enerjisi de devreye girdiği zaman bu ülkeyi kimse tutamaz" dedi.
Çalışma hayatına ilişkin mevzuat çalışmalarına da değinen Şimşek, iş mevzuatını esnek bir hale getirmek için çaba içerisinde olduklarını, bu konudaki reform çalışmalarının tamamlandığını, 2015 yılından sonra önemli adımlar atılabileceğini ifade etti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...