Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
20 Eylül 2016 19:04

TBMM Başkanı'ndan yedek vekillik açıklaması

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gündeme getirdiği ’yedek vekillik’ konusuyla ilgili, 'Yedek milletvekilliğinin dünyada tatbikatı var, bir Anayasa çalışması yapılması gerekiyor' dedi.

TBMM Başkanı'ndan yedek vekillik açıklaması
tbmm, TBMM Başkanı İsmail Kahraman,

TBMM Başkanı İsmail Kahraman ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, hayatını kaybeden Birlik Vakfı Edirne Şubesi’nin kurucusu diş hekimi 67 yaşındaki Halil Şervanlı’nın cenazesine katılmak üzere Edirne’ye geldi. Cenaze öncesinde Edirne Valisi Günay Özdemir’i makamında ziyaret eden TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gündeme getirdiği ’yedek milletvekilliği’ ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Kahraman, "Yedek milletvekilliğinin dünyada tatbikatı var. Bir Anayasa çalışmasını gerektiren bir hadisedir. Hayırlısı, bakan yardımcılığı var, yedek milletvekilliği de dünyanın birçok yerinde var. Bilemiyorum, bir Anayasa çalışması yapılması gerekiyor" diye konuştu.

Cenaze için Edirne’ye gelen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu önce geçen ay Trakya Üniversitesi Rektörü olarak atanan Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nu makamında ziyaret etti ardından da Edirne Valiliği’ne geçti.

’BU SİSTEMİ MECLİSE BİR AN ÖNCE KAZANDIRMAK GEREK’

Bakan Müezzinoğlu, da gazetecilerin yedek milletvekilliği konusundaki sorusuna sisteminin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne kazandırılması gerektiğini söyledi. Milletvekili sayısı 2 ve 3 olan Edirne ve Bayburt üzerinden değerlendirmelerde bulunan Müezzinoğlu, "2007 yılından bu yana 3’ncü dönem milletvekilliği yapıyorum. Özellikle 2007 yılında ilk seçildiğim dönemde MHP’den seçilen milletvekilimizi havaalanı yolundaki trafik kazasında kaybetmiştik. Milletvekilliği yemini edemediği içinde milletvekilliği sıfatını alamamıştı. Ama dönem sonuna kadar MHP’nin o anlamda bir milletvekili eksiği olarak devam etmişti. Bizden sonra Allah rahmet eylesin Osman Yağmurdereli gibi bir çok milletvekilimiz vefat ettiğinde yeri boş kaldı. Dolayısıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde hangi siyasi partiden olursa olsun, eksilen milletvekilinin yerini doldurabilecek bir sistemi Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne kazandırmak gerekir. Zaman zaman sayıyı dönem sonuna kadar 10-12 eksikle tamamlıyoruz. Bu anlamda bir eksiklik olduğu zaman yedekli bir seçim sistemini mutlaka kazandırmak lazım" dedi.

EDİRNE VE BAYBURT’TAN ÖRNEK VERDİ

Belediye meclislerinde bu sistem zaten var olduğunu anlatan Müezzinoğlu, "Belediye meclislerinde herhangi bir nedenle eksilme olduğunda hemen yedek listedeki ilk sırasında olan geliyor. Bu anlamda Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde, milletin temsilinde düşünün ki Bayburt veya Edirne bazında, Edirne’nin 3 milletvekili var. Bayburt’un 2 milletvekili var. İkisi de herhangi bir nedenle milletvekilliği yapabilecek durumda vefat etmiş, ciddi bir sağlık sorunu geçirmiş. Edirne veya Bayburt’un vekilliğin sayısının düşerek veya hiç sayısı olmadan temsilini 2-3 yıl süre idare etmek herhalde il için zor. O nedenle esasında bir an önce sistemi oturtmak gerekiyor" diye konuştu.

’ÇAPULCUYA PABUÇ BIRAKMAYIZ’

Gazetecilerin darbe tehlikesinin henüz sona ermediğini dile getiren HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın sözlerini sormasına üzerine konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, hiç kimsenin Türkiye’de artık darbe gibi bir düşünceyi kafasından bile geçiremeyeceğini söyledi. Türkiye’nin hızlı normalleşmesi gerektiğini anlatan Müezzinoğlu, şunları söyledi:

"Demirtaş’ın hangi amaçla söylediğini yorumlamam doğru olmaz. Ama Türkiye hızlı normalleşen, 16 Temmuz sabahı da bu ülkede hiç kimsenin, hiçbir gücün darbe yapamayacağını millet gösterdi. Kim hangi niyete girerse girsin 16 Temmuz sabahının fotoğrafını gözünün önüne koysun, dersi oradan alsın. Dolayısıyla bu millet artık hiçbir çapulcuya pabuç bırakacak, hiçbir darbeciye kaderini teslim edecek, bir millet değil. Dolayısıyla hiç kimsenin bu ülkede artık darbe gibi bir düşünceyi kafasından geçirip de kendi gönlünde bile geçireceğine inanmıyorum. Bir başkasıyla paylaştığı an zaten o darbecinin başına neler gelebileceğini kendisi de görür. Türkiye’nin hızlı normalleşmesi gerekiyor. Türkiye üzerinde istikrarlı, siyasi ve ekonomik istikrarın devam eden bir Türkiye’nin gelişiyor, büyüyor ve muasır medeniyet seviyesinin üzerinde o hedefe yürüyor olmasından rahatsız olanlar var. Bu dünyanın değişik ülkeleri de, değişik grupları da Türkiye üzerinden farklı hesapları vardır, olmaya da devam edecektir. Ama biz buna karşı milletçe hep birlik ve beraberlik içerisinde geçmişte olduğu gibi her türlü dersi de veririz, kendi kaderimize de sahip çıkarız. Dün olduğu gibi."

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Bakan Müezzinoğlu ve daha önce Edirne’de görev yapmış olan merkez Valisi Mustafa Büyük daha sonra Eski Camii’deki Halil Şervanlı’nın cezasına katılmak üzere camiye geçti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...