Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
05 Mart 2015 10:28

Bakan Zeybekci, ‘AB’ye üyelik önemli değil’

Ekonomi Nihat Zeybekci katıldığı Türk Alman Platformu’nda, Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecini değerlendirerek, 'AB'nin tüm bu standartlarını sağladıktan sonra AB'ye üye olup olamamak bizim için hiç önemli değil' dedi.

Bakan Zeybekci, ‘AB’ye üyelik önemli değil’
AB, ab üyeliği, Nihat Zeybekci

Resmi temaslarda bulunmak üzere Almanya’da bulunan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci Deutsche Bank tarafından organize edilen Almanya ve Türkiye Ekonomik İşbirliği oturumuna katıldı. Oturuma katılarak Türkiye’deki yatırımlar, yenilikler, yeni düzenlemeler ve teşviklerin ele alındığı bir konuşma yapan Bakan Zeybekçi, Alman yatırımcılara Türk kültür coğrafyasına yatırım yapmak için işbirliğine çağrısında bulundu. Durağan durumda bulunan AB’nin tekrar yükselmesinin Türkiye ile mümkün olacağını kaydederek, Türkiye ile Almanya’nın rakip değil ancak ortak olabileceklerini belirtti.
Oturumun ardından “Almanya ve Türkiye Ekonomik İşbirliğinin Gelişmesi Nasıl Sürdürülebilir Ve Gelecek Yatırımlar Nasıl Kolaylaştırılır” konulu açık oturuma da katılan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi Türkiye’deki yatırım imkânlarını ve fırsatları anlattı. Almanya ile Türkiye arasında yıllardan beri iyi ilişkiler olduğunu ve iki ülkenin akraba haline geldiğini söyledi. 2008 yılında dünya genelinde yaşanılan finans krizini ABD’nin atlattığını fakat Avrupa’nın duran durumunun halen devam ettiğini belirten Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Avrupa’nın bu durağan durumdan çıkabilmesi için Türkiye ile işbirliği yapması karşılıklı yatırım yapmalarını reçete olarak gösterdi. Bakan Zeybekçi, Türkiye’nin sahip olduğu kültür coğrafyasındaki fırsatları Alman yatırımcılarla birlikte değerlendirerek her iki ülke için önemli kazançlar elde edileceğini vurgulayarak, "Türkiye ile Almanya rakip değil ortak ülkelerdir"
“AB KRİTERLERİ NİHAİ HEDEFİMİZDİR”
Türkiye’nin son iki yüz yıldır yönünün Avrupa’ya dönük olduğunu belirten Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Türkiye’nin nihai hedefi AB standartlarıdır. Bu standartlar elde edildikten sonra Türkiye’nin AB’ye tam üyelik durumu konusunda halkımıza soracak ve verecekleri karar doğrultusunda hareket vereceğiz. Biz Türkiye'nin AB'ye tam üyelik hedefinden daha önemli olan stratejik bir hedefi kendimize biçtik. O da AB'ye tam üyelik sürecini tamamlamak, o standartları bütün alanlarda sağlamak. AB'nin tüm bu standartlarını sağladıktan sonra AB'ye üye olup olamamak bizim için hiç önemli değil” dedi.
Çözüm süreci Türkiye’yi ve Türkiye ile birlikte hareket edecek olan ortakları için büyük fırsatlar sunacağını belirten Bakan Zeybekci, “Türkiye’nin bu zamana kadar yaşadığı en büyük sıkıntılardan birisi de 35 yıldır süren terör oldu. Türkiye'de akan, kardeşkanıdır. Yaklaşık 40 bin insanımız hayatını kaybetti. Ekonomik anlamda da çok şey kaybettik. Bugüne kadar sırf terör belasından dolayı Türkiye'nin fırsat kaybı 1 trilyon dolar civarındadır. Bugünlerde çok önemli bazı adımlar atılıyor. Türkiye'de inşallah bu çözüm süreciyle kardeşlik iklimi tekrar gelişecek. Ülkenin dinamikleri yeniden bir araya gelecek. Türkiye'nin her yerinden yeniden bir kalkınma hamlesini başlatıldığı zaman Türkiye başka bir ülke haline gelecek. Türkiye'nin fırsatları dünyanın hiçbir yerinde olmayan fırsatlar haline gelecektir” dedi.
BİRLİKTE HELVA YAPALIM
Bakan Zeybekçi, Almanya'nın Türkiye'nin en büyük ticaret ortağı konumunda bulunduğunu ancak iki ülke arasındaki dış ticaret hacmini yetersiz olduğunu dile getirerek, Türkiye'nin köklü tarihi bağları ile coğrafik avantajlarının bulunduğuna değindi. Bakan Zeybekci, gelecek 10 yılda Türkiye'nin daha farklı bir ülke olacağını beklentilerinin en az bugünkü rakamların üç katına çıkacağını söyleyerek, "Türkiye'de olmayan her şey Almanya'da, Almanya'da olmayan her şey Türkiye'de var. Türkiye olarak teknoloji, bilgi ve finansman eksiğimizi biliyoruz. Dünyanın neresine giderseniz gidin fırsatlar, projeler, ihtiyaçlar var. Ama olmayan şeyler teknoloji ve finansman. Türkiye'de olmayan her şey Almanya'da var. Almanya'da olmayan her şey Türkiye'de var. Biz ona Türkiye'de şöyle diyoruz, 'Şeker var, un var, yağ var, usta da var. Hadi helva yapalım'. Türkiye ile Almanya'nın çok güzel helvalar yapacağına inanıyorum. Türkiye ile Almanya rakip ülke değil, ortak ülkelerdir. Türk şirketleri ile Alman şirketleri asla rakip olmaz, ortak olurlar” ifadelerini kullandı.
TEKNOLOJİ İLE BİRLİKTE YATIRIM YAPIN
Türkiye enerji alanında gelecek 10 yıl için 150 milyar dolarlık yatırım yapacağını belirterek Alman şirketlerinin Türkiye’ye teknolojileriyle birlikte yatırım yapmaya davet etti. Bakan Zeybekçi, “Son on yıl içinde ülkenin enerji üretimini iki kat artmıştır. Gelecek 10 yıl içinde Türkiye'nin bunu tekrar iki katına çıkarmak zorundayız. Bundan dolayı enerji alanında Türkiye'nin gelecek 10 yıl için 150 milyar dolarlık yatırım yapacağız. Alman teknolojisinin yeni vatanının, ikinci vatanının Türkiye olarak görülmesini hedefliyoruz. Burada da mesela iki yılda, 2013 ve 2014 yılında 6 bin megavat rüzgâr santrali yatırımına girdik ve toplamda bu 25 bin megavat seviyesine çıkacak. Türkiye'de şu anda hemen hemen sıfır seviyesinde bir güneş enerjisi yatırımı var. Bu alanda en zengin coğrafyalardan bir tanesine sahibiz. Bu iki alanda Almanya hem teknoloji hem de bunu finanse edebilecek güce sahip” açıklamasını yaptı.
Deutsche Bank tarafından organize edilen Almanya ve Türkiye Ekonomik İşbirliğinin gelişmesi nasıl sürdürülebilir ve gelecek yatırımlar nasıl kolaylaştırılır paneline Deutsche Bank Yönetim Kurulu eş başkanı Wilhelm von Haller, Deutsche Bank Orta Ölçekli Şirketler Ürün Sorumlusu Dr. Patrik Pohl, Türkmall Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Hans Otto Nagel ve Sartex Holding Yönetim kurulu Başkanı Kemal Şahin’in katıldığı oturumu TD İHK Genel başkanı Suat Bakır Yönetti. Panelde Frankfurt Başkonsolosu Ufuk Ekici ve 150’ye yakın Türk ve Alman işadamı katıldı. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...