Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
28 Mart 2015 06:09

Erdoğan'ın onayını bekleyen pakette neler var

İç Güvenlik Paketi, Meclis'te aylar süren gergin oturumların ardından kabul edildi. Pakette çok önemli detaylar var.

Erdoğan'ın onayını bekleyen pakette neler var
iç güvenlik, paket, erdoğan,

Polis okulları kapatılıyor, molotof ve sapana ceza geliyor. İçişleri'nin Jandarma üzerindeki kontrolü artıyor.

Meclis'te aylardır gergin oturumlara neden olan İç Güvenlik maratonu sona erdi. 62 maddesi komisyona çekilerek madde sayısı düşürülen İç Güvenlik Paketi'nin, geri kalan yürütme ve yürürlük düzenlemeleri de sabah saatlerine kadar süren çalışmalarla kabul edildi. İmza için Cumhurbaşkanlığı'na gönderilecek paketle getirilen bazı hükümler şöyle:

-Polis, elle dıştan kontrol hariç kişinin üstü ve eşyası ile aracının dışarıdan bakıldığında görülemeyen bölümlerini arayabilecek. Bu konuda İçişleri Bakanlığı'nca belirlenecek esaslar dahilinde mülki amirin görevlendireceği kolluk amirinin yazılı, acele hallerde sonradan yazıyla teyit edilmek üzere sözlü emri yeterli olacak. Aranan kişiye belge verilecek.

-Polis, başkalarının can güvenliğini tehlikeye düşürenleri, fiilleri ayrı bir suç oluşturmadığı takdirde, kişinin can güvenliğinin sağlanması bakımından koruma altına alabilecek ya da olay yerinden uzaklaştırabilecek.

-Polis, müşteki ya da tanık ifadesini ev ve işyerinde de alabilecek.

-Molotof, havai fişek vb. silahlarla saldıranları etkisiz kılmak için silah kullanabilecek.

-Toplumsal gösterilerde boyalı su kullanma yetkisi olacak.

-Polis, hakim kararının gecikmesi durumunda Emniyet İstihbarat'ın yazılı emriyle dinleme yapabilecek, 48 saat içinde hakim onayına sunacak.

-Polis, infial oluşturan olaylarda, çocukların cinsel istismar gibi konularda, 48 saate kadar şüphelileri gözaltına alabilecek. Toplu suçlarda ise 4 gün içinde hakim önüne çıkarılacak.

-Molotof, demir bilye, sapan gibi araçlar suç kapsamına girdi. Bunları taşıyanlar, 2 yıl 6 aydan 4 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.

-Örgüt amblemi, işareti taşıyan, 'üniforma' giyen, pankart, döviz taşıyanlara, örgüt sloganı atan ve yayanlara, 3 yıla kadar hapis cezası verilecek.

-Eylemde yüzünü kapatanlara 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası uygulanacak.

-Bonzai benzeri sentetik uyuşturucularla mücadele artacak. Okul, yurt, hastane, kışla veya ibadethane gibi yerlere 200 metreden daha yakın yerde bonzai satılırsa, ceza yarı oranında artırılacak. Bu suçu işleyene 7,5 yıla kadar hapis cezası verilecek.

-Polislik için yaş sınırı 28'den 30'a çıktı.

-İkinci sınıf emniyet müdürleri ilçe emniyet müdürü olarak atanabilecek.

-Polis Koleji, akademi ve polis okulları kapatıldı. Polis Kolejleri'ndeki öğrenciler puan durumlarına uygun okullara yerleştirilecek.

-5 yılda terfi edemeyen emniyet müdürleri, Kurul teklifiyle emekliye sevk edilecek.

-Son 5 yılda yetkili disiplin kurullarınca meslekten veya memurluktan ihraç edilenler, ancak zaman aşımı ile kurtulanlar, Devlet Personel Başkanlığı tarafından uygun kadrolara atanacak.

-İçişleri Bakanlığı'nın Jandarma üzerindeki kontrolü artıyor. Atamalar İçişleri tarafından yapılacak. Jandarma artık kır polisi gibi çalışacak.Haber7

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...