Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
14 May 2018 21:51

Sağlık Bakanlığı açıkladı! Oruç tutanlar nasıl beslenmeli?

Sağlık Bakanlığı tarafından, ramazanda oruç tutanlar için yeterli ve dengeli beslenme için iftar, sahur ve ara öğünde yenilmesi gereken yiyeceklerin yer aldığı örnek sofra hazırlandı ve bilgilendirme yapıldı.

Sağlık Bakanlığı açıkladı! Oruç tutanlar nasıl beslenmeli?
diyet,sahur,ramazan

Bakanlık tarafından Hekimevi'nde düzenlenen etkinlikte, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünde görevli Diyetisyen Melek Atabey, ramazanda beslenmenin püf  noktalarını anlattı. Ramazan ayının yaşam ve beslenme şeklinin değiştiği bir dönem olduğunu  belirten Atabey, bu süreçte dengeli ve sağlıklı beslenmenin önemine dikkati  çekti.

MUTLAKA SAHURA KALKIN

Atabey, oruç tutanların mutlaka sahura kalkmaları gerektiğini  vurgulayarak, bu dönemin kilo verilmesi için bir dönem olarak algılanmasının hata  olacağını söyledi. Atabey, "Ramazan ne kilo almak ne de kilo vermek için fırsat  olarak görülmeli." uyarısında bulundu.

İyi beslenmeye yönelik sofra örneğini gösteren Atabey, oruç tutanların  sahurda proteinden zengin gıdaları almalarını tavsiye etti. Tuzu alınmış peynir, yumurta, zeytin gibi yiyeceklerin  tüketilebileceğini aktaran Atabey, sindirim güçlüğü oluşturarak uyku kaçıracak  yiyeceklerden kaçınılmasını önerdi.

Atabey, "Sahurda ağır yemekler yerine hafif bir kahvaltı yapılabilir.  Yumurta oldukça tok tutucu ve protein kaynağıdır. Ceviz yenilebilir, sofrada bol  yeşillik olsun ve bir porsiyon da meyve yenilebilir. Çok koyu ve demli çay  içilmemeli, bir bardak rezene çayı içilebilir ya da bir bardak ayran da  tüketilebilir." diye konuştu. Diyetisyan Atabey, sahurda yemeğe çok vakit ayırmak  istemeyenlerin ise bir tost ya da sandviç yiyebileceğini söyledi.

İftara bir bardak ılık su içilerek ve bir tane hurma yenilerek  başlanmasının uygun olduğunu aktaran Atabey, ardından un ya da krema içermeyen  bir kase çorba içilebileceğini belirtti. Tarhana, yoğurt ya da mercimek  çorbasının iftar için ideal olduğunu dile getiren Atabey, çorbanın içilmesinden  sonra 5 dakika dinlenilmesi daha sonra ana yemeğe geçilmesi gerektiğini ifade  etti. Atabey, ana yemekte de hafta 2-3 gün etli ya da sade sebze yemeği, bir  gün kurubaklagil ve diğer günler de kırmızı et, balık ya da tavuk eti  yenilebileceğini söyledi. Bunların yanında bol limonlu salata tüketilmesinin,  cacık yenilmesinin de yararlı oluğunu ifade eden Atabey, sınırsız pide  yenilmemesi gerektiğini vurguladı. Atabey, "Sahurda tam tahıllı ekmek ve iftarda  da 1-2 dilim pide tüketilebilir." dedi.

KURUYEMİŞ ÇİĞ OLMALI

Diyetisyen Atabey, iftar ve sahur arasında ise şerbetli tatlı yerine  hafta 1-2 porsiyonu geçmemek üzere sütlü tatlı yenilebileceğini belirtti.  Güllacın tarçın dökülerek ya da meyve konularak yenildiğinde oldukça sağlıklı bir  tatlı olabildiğini ifade eden Atabey, bir bardak ayran, süt içilebileceğini ve çiğ olmak koşuluyla biraz fındık, badem ya da bir porsiyon  meyve yenilebileceğini söyledi. Atabey, iftar ile sahur arasında mutlaka 12-14 bardak ılık suyun yudum  yudum içilmesine özen gösterilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...