Tgrt Haber
08 Nisan 2016 12:07

'Gizli şeker' diyabete sürüklüyor

Halk arasında ‘Gizli şeker’ olarak anılan yükselmiş kan şekeri, pek çok kişide kolaylıkla fark edilemeyen belirtiler gösteriyor. Pre-diyabet, bozulmuş glikoz toleransı veya bozulmuş açlık glikozu isimlerle de bilinen hastalık, zamanında müdahale edilmediği takdirde diyabete yol açıyor.

'Gizli şeker' diyabete sürüklüyor
diyabet, gizli şeker

Acıbadem Kayseri Hastanesi’nden Dahiliye Uzmanı Dr. Yalçın Ünlü, gizli şekerin erken tanısının önemini ve tedavi yöntemlerini anlattı.
Erken tanıyla diyabet önlenebilir
Normalde 100 mgdl’nin altında olması gereken açlık şekerinin, 100-125 mgdl oranında görülmesinin gizli şeker hastalığına işaret ettiğini belirten Dr. Yalçın Ünlü, bu oranın 126’nın üzerinde olmasının ise yüksek diyabet göstergesi olduğunu söylüyor. Dr. Ünlü, “Gizli şeker tanısının konmasında bir diğer yöntem olan Oral Glikoz Tolerans Testi (OGTT) ile de açlık kan şekeri alındıktan sonra glikozdan zengin içecek içiliyor, 2 saat sonra tekrar ölçüm yapılıyor. Kan şekeri normal ise ikinci saatte 140 mg/dl’nin altında olması gerekiyor. Ancak 140-1999 mg/dl arasında görülüyor ise bu gizli şekere işaret ediyor” diyor. İnsülin direncinin de gizli şekeri desteklediğini söyleyen Dr. Ünlü, hastalık zamanında öğrenildiği takdirde diyabeti önleyecek tedbirlerin zamanında alınma şansı olacağını ifade ediyor.
45 yaş üstü ve kilolu kişiler risk altında
Gizli şeker olan hastalarda kilo kaybı, fiziksel aktivite ve diyet gibi yaşam tarzı değişikliklerinin yüzde 58 oranda Tip 2 diyabetli olunmasını önlediği veya geciktirdiği biliniyor. Gizli şeker hastalarında sağlıklı kişilere göre kalp krizi riskinin yüzde 50 daha fazla olduğunu belirten Dr. Yalçın Ünlü, risk altında olan kişileri şöyle anlatıyor: “Fazla kilolu, 45 yaş üstü, yüksek tansiyonlu, düşük HDL kolesterollü, yüksek trigliseridli, ailede diyabet hikayesi olan şahıslar risk altında bulunuyor. Bu kişilerin mutlaka gizli şeker yönünden araştırılması gerekiyor. Yüksek riskli kişilere 3 ayda bir, gizli şekeri olan kişilere ise yılda bir kontrol yapılması öneriliyor.”
Gizli şekerin belirtileri nelerdir?
Dr. Yalçın Ünlü, şeker hastalığının bu erken dönemde kan şekerinin düşmesine bağlı hipoglisemi belirtilerini şöyle sıralıyor:
• Yemeklerden sonra belirginleşen yorgunluk hali
• Ağır yemeklerden sonra uyuklama hali
• Terleme ve bitkinlik
• Ani parlama sinirlilik
• Sık tekrarlayan enfeksiyonlar
Gizli şekerden kurtulmanın yolu düzenli yürüyüş
Gizli şekerin tedavisi ile ilgili bilgilerini aktaran Dr. Yalçın Ünlü, “Haftanın 5 günü 30 dakika düzenli yürüyüş veya egzersiz yapmak vücut ağırlığının yüzde 5-10'nun kaybedilmesini sağlıyor. Bu da pre-diyabetten; yani gizli şekerden diyabete geçişi önlüyor veya geciktiriyor” diyor. Dr. Ünlü, ilaç tedavisinin de bu seyir üzerinde etkili olduğunu belirtiyor. 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...