Tgrt Haber
21 Nisan 2014 11:21

Bulimia Hastalığı nedir, Belirtileri Nelerdir?

Bulimia Hastalığı nedir, Belirtileri Nelerdir? Neden Olur? Kısa süre içinde aşırı yemeyi takiben çok az ya da hiç yememenin ataklar halinde birbirini takip ettiği bir bozukluktur.

Bulimia Hastalığı nedir, Belirtileri Nelerdir?
Bulimia hastalığı,Bulimia hastalığı nedir,belirtileri nelerdir,aşırı yemek,az yada hiç yememek,Bulimia hastalığının belirtileri

Bulimia Hastalığı nedir, Bulimia Hastalığı neden olur? Bu duruma eşlik eden bir depresyon, kısıtlı sosyal hayat, düşük özgüven ve yeme alışkanlığını kontrol edememe söz konusudur. Kendini zorlayarak kusma, müshil ilaçları, diyet, açlık grevi ve aşırı egzersiz gözlenir. Kişinin düşünceleri gıda, kilo ve vücut görünümü üzerine yoğunlaşmıştır. Üç ay süre ile haftada iki kez aşırı yeme ataklarının gözlenmesi ile teşhis konur. Bu ataklar sırasında genellikle kolay sindirilebilen yüksek kalorili gıdalar başkalarından saklanarak yenir. Bu yeme krizinden sonra karın ağrısı, karında gerginlik ve kusma görülür. Kişi zayıf, şişman veya normal kiloda olabilir. Stres yeme krizini başlatabilir. Genellikle öğleden sonra iş ya da okul çıkışı bu tip bir yeme atağı gözlenir.

BULİMİA HASTALIĞINI SEBEPLERİ NELERDİR? BULİMİA HASTALIĞI NEDEN OLUR?

Bulimia hastalığı olanlar çoğu depresiftir. Genellikle alkol, sakinleştirici, kokain gibi ilaç bağımlılığı da birlikte gözlenir. Pek çok kişilik bozukluğunda gözlenebilir. Bu bozukluğun nedeni bilinmiyor. Ancak ayrılık ya da kayıp gibi şiddetli stres, aşırı kilolu olma, yemenin ayıplandığı zayıflığın takdir kazandığı kültürel çevre, iş çevresi bozukluğu başlatabilir. Hastalık genellikle genç yaşlarda gözlenir. Hafif bulimia, üniversite öğrencileri arasında sıktır. Ağır bulimia oranı %1’dir. Hastalık yıllarca aralıklı olarak kendini gösterir. Tedavide yeme alışkanlığı düzeltilmesi ve psikolojik yardım ön plandadır. İlaç tedavileri de denenir.

Anoreksia ve Bulimia Hastaları Neden Hastaneye Geri Dönmek Zorunda Kalıyor…

New York’ta yapılan bir araştırmaya göre düzensiz yeme problemi olan hastalar artık daha az süreyle hastanede kalıyor ve bu sebeple kısa zamanda tekrar hastaneye dönme eğilimi gösteriyorlar.

1100 Anoreksia ve Blumik hastanın raporları incenlendiğinde bu hastaların hastanede kalma sürelerinin 150 günden 24 güne kadar düştüğü gözlenmiş.  Fakat bu hastaların hastaneye geri dönme yüzdeleri 0 iken bir anda %27’e çıkmış.

Bu hastalar hastaneden çıkar çıkmaz aynı eğilimlerine tekrar dönüyorlar.  Gerekli olan yoğun bakım ve ilgi olmayınca yemek yemeği bırakıp, tekrar kusmaya ve kendilerini çok fazla yorarak egzersiz yapmaya devam ediyorlar. Durum böyle olunca da hastaneye kısa sürede geri dönmeleri kaçınılmaz oluyor.

Eskiden birçok sağlık sigortası bu tür hastalıkları kapsarken bugün çoğu bu hastalığı kapsam dışında tutarak bir çok tedaviyi limitlemiş durumda.  1980’lerde bir günlük hastane ücreti 415$ iken 1990’ların sonunda bu rakam 1400 $’a ulaşmış ve bu nedenle de tedavi süreleri zorunlu olarak azaltılmış. 

Unutulmaması gereken, bu tür hastaların çok uzun süre hem psikolojik, hem de yoğun ilgi, sevgi ve şevkat ile tedavi edilmelerinin gerektiği ve bu tür hastaların çabucak iyileşmesinin asla mümkün olmadığı.

Sorunum Stresimi Yemek Yiyerek Atmaya Çalışmam

Soru: Merhaba, benim sorunum stresimi yemek yiyerek atmaya çalışmam. Önceleri o kadar etkilemiyordu ama şimdi günlük hayatımı yönlendiriyor. Sürekli sıkıntıdan yiyorum, Yedikten sonra isteyerek istifra ediyorum. Ayrıca günün her saati o gün neler yediğimi sayıyorum. Ben şişman değilim, ama kilo almaktan korkuyorum. Nette bununla ilgili bölüm okudum. Sanırım bulimia nervosa adlım rahatsızlığın tüm belirtileri bende var. Yardımcı olursanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

Cevap: Belirtileriniz bir yeme bozukluğunuz olduğunu düşündürmekle birlikte, daha ayrıntılı değerlendirilmeniz psikiyatriste başvurmanız doğru olur, rahatsızlığınızın tipine göre tedavi belirlenecektir.

Anoreksiya ve Bulimia Hastalıklarının Belirtilerini ve Açıklamalarını Öğrenmek İstiyorum

Soru: Anoreksiya ve bulimiya hastalıklarının belirtilerini ve açıklamalarını öğrenmek istiyorum.Bir internet sitesinde diyet bölümünde gördüğüm bu rahatsızlıkların kendimde olabileceğini düşünüyorum.

Cevap:

Bu rahatsızlıklar bizim psikiyatride yeme bozukluğu olarak adlandırdığımız gruba dahil rahatsızlıklardır. Bu tür rahatsızlıklar genelde zayıflama amacıyla diyete başlamakla başlangıç gösterir. Burada düşünce anlamında bir bozukluk söz konusudur., öyle ki kişi beklenenin altında bir vücut ağırlığına sahip olmasına karşın kilo almaktan ya da şişman biri olmaktan aşırı derecede korkmaktadır. Bununla birlikte kişi vücudunu algılamada, kendini değerlendirmede bozukluk gösterir. Ayrıca, adet kesilmesi de söz konusudur. Bu belirtiler anoreksiya nevroza belirtileridir. Diğer bir yeme bozukluğu tipi olan bulimia nevrozada tekrar tekrar tıkınırcasına, kontrolsüz bir şekilde, normalde bir kişinin yiyebileceğinden çok daha fazla yemek yiyip bunun ardından kişinin kendisinin yol açtığı kusma, hiç yemek yememe, boşaltım sağlayan ilaçlar (diüretik, laksatif) kullanmaya çalışması gibi belirtiler vardır. Sizin bir rahatsızlığınız olup olmadığını anlamanız için, bir uzmanla görüşmeniz yararlı olacaktır.

Bulimia hastalığı belirtileri Bulimia hastalığı belirtileri hakkinda aciklamalar Bulimia hastalığı belirtileri konusunda bilgiler.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...