Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
22 Ekim 2014 10:56

Su arıtma cihazlarının zararları, bu habere dikkat!

Merdivenaltı üretilip, korsan internet siteleri üzerinden vur-kaç taktiğiyle vatandaşa satılan su arıtma cihazları büyük tehlike oluşturuyor.

Su arıtma cihazlarının zararları, bu habere dikkat!
su arıtma,cihaz

İnsanların içmede binlerce yıl kullandığı su artık temizlenmeye muhtaç hale geldi. 1950’li yıllarda yapay reçine sistemi ile suyu yumuşatma yollarına gidildi. Dünyanın son çeyreğindeki hızlı sanayileşme, tarımsal faaliyetlerin artması, endüstrinin gelişmesi, şehirlerin büyümesi, küresel ısınmanın getirdiği çölleşme, içme suyunun içinde ağır metallerin, kimyasal maddelerin çoğalması, insanlarda bir takım hastalıkları da beraberinde getirdi. Böylece suyun moleküler olarak temizlenmesi gerektiğinin önemini ortaya çıkmış oldu.
Suyun fiziksel özellikleri, termodinamik değerleri, kimyasal yapısı, diğer moleküllerle bağlantıları, gazlarla olan ilişkileri teker teker tespit edildi. Bilim adamlarının yıllar süren bu deneysel çalışmaları kayıtlara alındı ve tablolar haline geldi. Suyun temizliği için bu kimyasalları sudan ayıran bir filtre gerekliydi. NASA’nın uzaya gönderdiği astronotların içme su ihtiyaçlarını karşılamaları için ilk kullandıkları filtre membran, yani ters osmos sistemini kullanarak astronotların aylarca su ihtiyaçlarını geri dönüşüm yaparak bu sistemle temizleyerek karşılamış oldu.
1970’li yıllara gelindiğinde membran teknolojisi suyun moloküler temizliğini sağlanabileceği ortaya çıktı ve daha sonraları Ters Osmoz (Reverse Osmosis) membranları 1970’li yıllarda ticari sahaya gidi. Türkiye’ye pazarına ise 1995’li yıllarda girerek başladı. 2000’li yıllardan sonra piyasada tüketimi artması ithalatı hızlandırdı. Genellikle Uzakdoğu’dan getirilen arıtma sistemleri piyasada yaygın halde kullanılmaktadır. Sektörün gelişmesiyle uluslararası kalitede ve gıda sertifikası ile birinci sınıf, kurumsal bazda su arıtmalar üreticileri olduğu gibi, merdiven altı imalatlar piyasada mantar gibi çoğaldı. Üreticilerin artmasıyla beraber bu pazarda; yetkili olmayan, servisi olmayan vur kaç taktiğiyle satış yapan, internette korsan siteler kurarak satan kişilerde oluştu.
Peki, biz bu cihazı alırken neye göre almamız lazım, marka konusunda tercih kullanırken kriterler neler olmalı? Piyasada satılan yüzlerce markanın arasında sağlığımızı bozmayan cihazı tercih etmek için özellikler, fayda ve avantajlar ön plana çıkmaktadır.
Bu konuyu çıplak akılla anlamak çok zor. Fakat dikkat edilmesi gereken en önemli yol haritası olacak faktörler: ürün plastikten mamul olduğundan içinde bulunan Bpa, Antimon, Chimassorb, Oleamide, Irgafos, antioxidant ve Butylated Hydroxytoluene (BHT) vs. kanserojen maddeler, (ürünün % 100 parçalarında) olup olmadığı belgeleyen uluslararası gıda sertifikası veren ve bütün dünyada kabul gören NSF firmasını belgesi, yüksek teknoloji enstitü belgesi ve Ce Belgesi gibi kurum/kuruluşlardan alınmış sertifikalar olup olmadığına dikkat etmemiz gerekmektedir. Aksi taktirde bu kimyasallar cihazların içinden su geçerken sürekli verilmiş olacak.
Zira bu kimyasallar hem kanserojen hem de hormon bozucular olarak bilinmekte aynı zamanda; meme-rahim-prostat kanseri, kalp-damar, diyabetik, astım, troit hastalıklarına yol açtığı uzmanlar tarafından tespit edilmiştir.
Böyle bir güvenilir sertifikalı cihazı su arıtma piyasasına baktığımızda ciddi manada üreten Türkiye’de bir, Dünya’da ise bir elin parmakları kadar var denebilir.
Müşterilerin böyle bir cihazı alırken, satan kişinin yetkinliğine, ürünün bu belgelere sahip olup olmadığına, satış sonrası hizmetlerin ve garantinin gerçek olup olmadığına çok dikkat etmesi gerekmektedir.

 Filtre değişimlerinde yine sertifikalı ürünleri tercih edilmelidir. Zamanında değişmediğinde mikrop, mantar, virüs, mikrop üreterek suya geçmektedir. Su arıtma cihazı satın aldıktan sonra, garantisiyle beraber çok noktada servisi, satış sonrası hizmet, yetkili eleman ve kurumsal firma olmasına dikkat etmeliyiz. Zira su, şakası olmayan bir sıvıdır. Ehil olmayan servis elemanları tarafından montaj yapıldığında, su kaçakları sonrasında parkeler ve dolaplar ıslandığında şekil değiştirmektedir. Ucuz diye tercih ettiğimiz çakma su arıtma bize maddi külfetlere sebep olduğunu şikâyet sitelerinde sıkça görmekteyiz.

Bu piyasaya baktığımızda kurumsam manada bütün hizmetleri yerine getiren firmaların sayısı çok az olmasına rağmen küçük bir araştırma yaparak firma isimlerini sorgulandığında ortaya çıkan markalara aşinalık olacağı için müşteri doğruyu çok kolay bulacaktır. Tercih doğru yapıldığında hem paramız çöpe gitmemiş olacak hem, sağlığımızı riske etmemiş, hem de içimiz rahat bir şekilde lezzetli suya kavuşmuş olacağız.

Su arıtmanın zararları dediğimiz zaman ilk akla gelen sağlığa olan zararları geliyor. Fakat piyasadaki çakma su arıtmaları ehli tarafından montaj yapılan montaj sonrasındaki sıkıntıların bertarafı için muhatap bulunmaması, kullanıcını şekerini, tansiyonunu yükseltip aile içi sıkıntıları da beraberinde getirmesinin kâbusu başlı başına bir zarardır. Bunun yanında yukarıda saydığımız sağlıkla alakalı zararlar ve boşa verilen paralarda.

 Bu bakımdan kaliteli bir markanın su arıtma cihazı temiz su üretip problemsiz bir hizmetle insan sağlığına fayda verirken. Ne olduğu belli olmayan su arıtma cihazları da zarar vermektedir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...