Tgrt Haber
29 Ekim 2014 17:37

Grip ve gripten korunma yolları

Antibiyotikler gribi tedavi etmediği için, doktor tavsiyesi ile kullanılmalıdır.

Grip ve gripten korunma yolları
grip, gripten korunma, grip olma,

Malatya İl Halk Sağlığı Müdürü Doktor Kemal Şener, "Antibiyotikler gribi tedavi etmediği için, hekim tavsiyesi dışında antibiyotik kullanılmamalıdır" dedi. Grip mevsimi olması dolayısıyla, gripten korunmanın yollarını yaptığı yazılı açıklamada bildiren Malatya İl Halk Sağlığı Müdürü Doktor Kemal Şener, "Grip sıklıkla soğuk algınlığı ile karıştırılan, influenza adı verilen bir virüsün sebep olduğu, mevsimsel, yaygın, bulaşıcı bir solunum yolu hastalığıdır. Grip kendisini ateş ya da titreme hissi, öksürük, boğaz ağrısı, vücut ağrıları, baş ağrısı, ciddi halsizlik, çocuklarda yetişkinlerden daha sık olmak üzere bazen kusma ve ishal ile gösterir. Grip en fazla 2 haftada ve çoğunlukla da 7-10 gün içerisinde iyileşir ancak özellikle risk gruplarında olmak üzere bazen zatürre gibi hastalıklara sebep olarak hayatı tehdit eden sağlık sorunları oluşturabilir" ifadelerini kullandı. Malatya'nın, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından grip benzeri hastalıklar yönünden vaka tanımına uygun hastalardan burun ve boğaz sürüntüsü olarak Referans Laboratuarına göndererek ileri analizlerle tiplendirmesinin yapılmasını sağlayan 17 ilden biri olduğunu hatırlatan Şener, daha sonra şu tavsiyelerde bulundu:
GRİPTEN KORUNMANIN YOLLARI
"Gripten korunmak için; Hasta kişiler ile yakın temastan kaçınmalı ve grip hastalığında evde istirahat edilmelidir. Hastalığı bulaştırmamak için mümkün olduğunca diğer insanlarla temas sınırlandırılmalıdır. Aksırma ve öksürme esnasında burun ve ağız kağıt mendille kapatılmalı ve tekrar kullanılmamalıdır. Eller sık sık yıkanmalıdır. Bulaşma yollarından olan ağız, burun ve gözlere kirli ellerle temas etmekten kaçınılmalıdır. Risk gruplarına grip aşısı uygulanmalıdır (içerisinde bulunduğumuz hafta itibariyle halen grip aşısı yaptırılması mümkündür."
RİSK GRUBUNDA KİMLER VAR?
"Sağlık çalışanları, 65 yaş ve üzerindeki kişiler, yaşlı bakımevi ve huzurevinde kalan kişiler, astım dahil kronik akciğer ve kalp-damar sistemi hastalığı olanlar, şeker hastaları, kronik böbrek yetmezliği olanlar, kan hastalığı olanlar, bağışıklık sistemi baskılanmış olanlar ve 6 ay - 18 yaş arasında olup kronik rahatsızlığı sebebiyle uzun süreli aspirin kullananlar risk grubunda olup hekime müracaat etmeleri gerekir" diyen Şener, daha sonra şunları belirtti:
"Risk grubu olarak belirtilen kişilerin grip aşısı ücretleri Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından Sağlık Uygulama Tebliği kapsamında karşılanmaktadır. Bu kişiler hekime başvurarak reçete ile eczanelerden grip aşılarını alabilirler.
BELİRTİLER...
Grip geçirdiğinizde belirtileriniz ağırlaşırsa (nefes darlığı, göğüs ağrısı, bilinç bulanıklığı, yüksek ateş, öksürük gibi belirtilerin ortaya çıkması) bir hekime başvurulması ve tavsiyelerine göre gerekli ilaçları kullanılması gerekmektedir. Antibiyotikler gribi tedavi etmediği için, hekim tavsiyesi dışında antibiyotik kullanılmamalıdır. Mevsimsel grip hastalığının yoğunlaştığı bugünlerde gripten korunmada yeterli ve dengeli beslenme ile yeterli istirahatın önemi olduğunu belirtiriz."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...