Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
12 Ocak 2015 14:22

Bu mantarın fiyatı dudak uçuklatıyor

Reishi mantarı, başta kanser olmak üzere birçok hastalıktan koruyor. Gram fiyatı dudak uçuklatıyor.

Bu mantarın fiyatı dudak uçuklatıyor
mantar,hastalık,fiyat,

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hatıra Taşkın, tıbbi mantarların 1 gramının bin liraya alıcı bulduğunu söyledi.
Ölümsüzlük mantarının insan sağlığı üzerindeki olumlu etkileri ile birçok bilimsel çalışma yapıldığını hatırlatan Doç. Dr. Hatıra Taşkın, çalışmaların büyük çoğunun bu mantarın tıbbi değerini ve bazı hastalıkların tedavisinde kullanılabileceğini ortaya çıkardığını ifade etti. Doç.Dr. Taşkın, tüm bu çalışmalara rağmen herhangi bir hastalığın tedavisinde ölümsüzlük mantarının kullanımında mutlaka doktora danışılması çağrısında da bulundu.
“GANODERMA MANTARI KANSERE KARŞI KORUYUCU”
Doç.Dr. Hatıra Taşkın, beslenme alışkanlıklarındaki değişimlerin ve stres faktörlerinin artması nedeniyle hastalıkların artışının insanları doğaya yönlendirdiğini belirtti.
Doğada bulunan bazı bitki ve mantarların bağışıklık sistemini güçlendirme yoluyla insanları bazı hastalıklara karşı daha dirençli hale getirebildiğini anlatan Doç. Dr. Taşkın, “Tıbbi mantarlar arasında yer alan ve ülkemizde ölümsüzlük mantarı olarak isimlendirilen Ganoderma lucidum bu mantarlardan bir tanesidir. Protein, selüloz, kül, azot, fosfor, potasyum, kalsiyum, magnezyum, germanyum ve selenyum içeren Ganoderma mantarı son yıllarda özellikle kanser hastalarının dikkatini çekiyor. Germanyum elementinin bu mantardaki molekül şeklinin, insan vücudunun kendini yenilemesi için en fazla ihtiyaç duyulan şekil olduğu biliniyor. Ganoderma mantarının içerdiği polisakkaritlerden bir tanesi olan beta glukan bağışıklık sistemini uyararak, enfekteli hücrelere karşı savaşan T hücrelerinin oluşumunu teşvik ediyor. İçeriğinde yer alan ganoderik asit vücuttaki kan basıncını, kan şekerini, yağı düzenliyor, kolesterol seviyesini düşürüyor ve kanın pıhtılaşmasını önlüyor. Fenol içermesi de kansere karşı koruyucu özelliğini pekiştiriyor.”
“GANODERMA MANTARINI YETİŞTİRMEK ZOR DEĞİL”
Reishi mantarının kahverengi renk ve böbrek şeklinde olduğunu hatırlatan Doç. Dr. Hatıra Taşkın, meşe gibi sert odunlu ağaçlar ile geniş yapraklı ağaçlar ve bu ağaçların talaşlarından elde edilen ortamlarda kolaylıkla bu mantarın üretilebildiğini söyledi.
Kültüründe bitkisel atık ’talaş’ kültürü kullanılabildiği gibi kütükte de yetiştiricilik yapılabildiğini belirten Doç.Dr. Taşkın, Reishi mantarının yetiştiriciliğine yönelik şu açıklamada bulundu;
“Bu mantarın yetiştiriciliği için hazırlanması gereken kompost, kültür mantarının yetiştiriciliğinde kullanılan kadar karmaşık ve hazırlaması zor değil. Bu nedenle üreticilerin kendileri de rahatlıkla hazırlayabilir. Meşe ağacı talaşı, buğday kepeği, melas ve kalsiyum sülfat ile bu mantarın kompostu hazırlanabilir. Örnek bir reçete vermek gerekirse; 3 kilo ince talaş, 3 kilo iri talaş, 1 kilo kalsiyum sülfat, 1 kilo buğday kepeği ve 0.5 kilo melas 10 litre su eşliğinde su sızıntısı olmayan kapalı bir sistem içerisinde karıştırılabilir. Karışımın yüzde 70 nem içeriğinde kalabilmesi için 24 saat bekletilmesi gerekir.”“GANODERMA MANTARININ 1 GRAMI BİN LİRA”

Reishi mantarının üretim reçetesini veren Doç. Dr. Taşkın bu mantarın gramının bin liraya alıcı bulduğunu belirterek şunları kaydetti:
“Ölümsüzlük mantarı kurutulmuş mantarların çayı hazırlanarak tüketilebiliyor. Bu çay, sağlıklı kişilerde günde 2 -3 gram, hastalarda hastalığın durumuna göre 6-12 gram kurutulmuş mantarın tartılarak 1 litre suda cam veya porselen kap içerisine kaynatılması şeklinde hazırlanabiliyor. Firmalar tarafından günlük içim için hazırlanmış tabletler, poşet çaylar ya da hazır kahveler şeklinde de tüketilebiliyor. Mantarın hazırlanması ve tüketilmesi esnasında metal kapların kullanılmaması gerekiyor. Metal kaplar mantar içerisindeki önemli maddelerin etkisini önlüyor. Ancak, içerdiği çok sayıda ve yüksek dozdaki tıbbi maddelerden ve bunlara bağlı yan etkilerden dolayı bir ilaç gibi kabul edilerek doktor gözetiminde kullanılmalıdır. Son yıllarda ölümsüzlük mantarının şampuan, vücut losyonu, sabun ve diş macunu gibi farklı ürünleri de satılıyor. Ülkemiz firmalarında 1 kilo kurutulmuş Ganoderma mantarının fiyatı 800 TL ile 1000 TL arasında değişiyor.”

Kaynak : İHA

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...