Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
17 Ocak 2015 11:05

Sahte bal satanlara karşı 'Bal Timi' kuruldu

Vatandaşlara cami avlusu, sokak, araçlardan ve kapıdan sahte bal satanlar, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği tarafından oluşturulan 'Bal Timi' ekiplerince tespit edilecek.

Sahte bal satanlara karşı 'Bal Timi' kuruldu
sahte bal, bal timi,

Vatandaşlara cami avlusu, sokak, araçlardan ve kapıdan sahte bal satanlar, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği tarafından oluşturulan "Bal Timi" ekiplerince tespit edilecek. Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, birçok önlem almalarına karşın sahte arıcıların tüketicilere glikozlu bal satışı yaptıklarını söyledi. Sahte bal satan sahte arıcılara karşı mücadelelerinin süreceğini belirten Yılmaz, bu konuda en çok mücadeleyi de kendilerinin verdiğini belirtti.
Yılmaz, bu zamana kadar glikozlu bal satışı yapanlara karşı 8 dava açtıklarını ve bu davaların dördünü kazandıklarını ifade ederek, bu kişilerin ciddi para cezasıyla cezalandırıldığını vurguladı. Sahte bal satanların güvenlik kanuna muhalefetten 5 yıl hapis cezası aldığını ifade eden Yılmaz, geriye kalan davaları da takip ettiklerini ve kararların lehlerine sonuçlanacağını ümit ettiklerini kaydetti.
"Gerçek arıcılara güven azaldı"
Yılmaz, son yıllarda artan sahte bal satışları sonrası gerçek arıcılara olan güvenin azaldığına dikkati çekerek, bu nedenle büyük sıkıntı yaşadıklarını dile getirdi.
Bu kişilerin gerçek  arıcıların isimlerini kötüye çıkardığını anlatan Yılmaz, "Artık vatandaşımızın kafasını karışmış durumda. Hangi bal daha iyi diye soranlar var. Bal adı kullanınca insanlarımız da baldır diyorlar. İnsanlarımız glikozun ne olduğunu bilmiyor. İnsanlarımız nasıl olsa diyorlar 5-10 liralık baldır ama bu fiyatlara bal olmaz. Bugün bizim bal fiyatlarının en düşüğü 30-40 liranın altında olmaması lazım. Açıkçası mahallelerde, cami önlerinde satılan glikozlar mesleğimizi zedeledi."
"Gerçek arıcı kendi mesleğine kendisi sahip çıkacak"
Sahte bal satışının önüne geçmek için bir dizi çalışma yürüttüklerini belirten Yılmaz, bu kapsamda vatandaşlara kriterlere uygun olmayan bal satanlara karşı her ilde "Bal Timi" oluşturduklarını anlattı.
Yılmaz, kurulan gönüllü bal timlerinin sahte bal satan arıcıları tespit edeceğini ifade ederek, şunları kaydetti:
"Bal timlerinin tespit ettiği kişileri anında güvenlik ekiplerine bildireceğiz. Daha sonra ise bu kişilere dava açacağız. Bu konu da ciddiyiz. Artık canımız çok yandı. Gerçek arıcı kendi mesleğine kendisi sahip çıkacak. Bal Timi gönüllü arkadaşlarımız tarafından oluşuyor. Dünyada bozulmayan, en sağlıklı olan gıda baldır fakat bunlar maalesef televizyon programlarına, sokaklara çıkınca değeri kalmadı. Bu arkadaşlar özellikle cami önlerinde ve araçtan satış yapanları takip edecek. Bal Timi sayesinde ciddi yol alacağımızı düşünüyoruz."
Yılmaz, sahte bal satışı yapanları gören vatandaşların "ALO 174" ihbar hattını arayarak şikayet etmelerini istedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...