Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
07 Şubat 2015 13:23

E-nabız ile herkes dijital sağlık kayıtlarına ulaşabilecek

Sağlık Bakanlığı, kişilerin kendi dijital sağlık kayıtlarına erişebilmesini sağlayacak olan ve 'e-nabız' adı verilen online sistemini kurdu.

E-nabız ile herkes dijital sağlık kayıtlarına ulaşabilecek
E-nabız, Sağlık Bakanlığı, sağlık,e-devlet,Sağlık Bakanlığı

 e-Nabız Sistemi ile kişilerin kendi sağlık durumları ile ilgili bilgi sahibi olmaları, teşhis ve tedavi sürelerini kısaltarak gereksiz tetkik tekrarlarının önlenmesi ve bu suretle ülke ekonomisine katkı sağlanması hedefleniyor.
Saglikaktuel.com internet sitesinin haberine göre, projenin detayları ve 1 Mart 2015 itibariyle faaliyete alınması ile ilgili esasları içeren bir genelge yayımladı. Genelgede, “Sağlık hizmetleriyle ilgili temel esasları düzenleyen 3359 Sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanununun 3. maddesinin (f) bendinde ‘Herkesin sağlık durumunu takip edebilmek için gerekli kayıt ve bildirim sistemi kurulur’ hükmüyle Sağlık Bakanlığı'na ülke çapında bir kayıt ve bildirim sistemi kurma görev ve yetkisi tanınmıştır. e-nabız projesi kapsamındaki Kişisel Sağlık Sistemi (KSS) ile ayrıca geliştirilen Teletıp ve Teleradyoloji Sisteminin (TTS) maksadı, anayasamızın 20. maddesinde zikredilen "kişinin kendisiyle ilgili şahsi veriler hakkında bilgilendirilme, bu verilere erişme, bunların düzeltilmesini veya silinmesini talep etme ve amacı doğrultusunda kullanılıp kullanılmadığını öğrenme hakkı"nın kamu güvencesi altında bütünleşik bir yapıda tesis edilmesidir” denildi.
Genelgeye göre, kişiler kendi kayıtlarına erişimleri www.turkiye.gov.tr adresindeki e-devlet kapısından kişisel e-devlet şifreleri, elektronik imza veya mobil imza kullanılmak suretiyle sağlayacaklar. Ayrıca, kişilerin e-devlet kapısından bizzat kendileri tarafından sisteme kaydedilebilecek GSM numarasına gönderilmekte olan "tek kullanımlık erişim kodu" ile de kendi sağlık kayıtlarına erişim izni vermesi mümkün olabilecek.
Kişilere tıbbi görüntüleri dahil kendi sağlık kayıtlarını göstermeyi ve yönetmeyi sağlayacak olan Kişisel Sağlık Sisteminde (KSS) tüm veriler şifrelenerek gizli hâle getirilmiş (kriptolanmış) olarak saklanacak. Sistem, sağlık verisini üreten hizmet sunucusu ile hizmeti alan kişi arasında güvenli bir iletişim altyapısı sunma görevi üstlenecek. Veriler, sadece kişinin kendisi ve yine sistem üzerinden bizzat izin verdiği diğer kişiler tarafından görüntülenebilecek, izin geri alınabilecek, müdavi hekim, konsültan hekim ya da kişinin kendisi haricinde sisteme yeni kayıt eklenemeyecek. Süreci tamamlanmış ve kapatılmış geçmiş kayıtlarda değişiklik yapılmasına izin verilmeyecek. Sistemde kişinin kendi elektronik sağlık kaydını yönetme imkânı (Anayasa'nın 20. maddesinin son fıkrasına uygun olarak) sunulacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...