Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
26 Eylül 2018 14:04

Acıdan parmaklarının kesilmesini istedi (Buerger hastalığı nedir?)

Adana'da damar tıkanıklığının neden olduğu, halk arasında 'budama' denilen buerger hastalığına yakalanan Selim Fındıkkıran (52), çektiği acıya dayanamaz hale geldiğini belirterek ayak parmaklarının kesilmesini istedi

Acıdan parmaklarının kesilmesini istedi (Buerger hastalığı nedir?)
buerger,,sağlık,

25 yıl önce buerger hastalığına yakalanan Selim Fındıkkıran, rahatsızlığı nedeniyle çalışamadı. İş yerini kapatan ve geçen süreçte ekonomik sıkıntı çeken Selim Fındıkkıran’ın 2 oğlu da öğrenimlerini bırakıp evin geçimine katkı amacıyla çalışmaya başladı. Selim Fındıkkıran, hastalığının tedavisini yaptırmaya başladı. Ancak ilaçla yapılan tedavi sonuç vermeyince Selim Fındıkkıran'ın sağ ayağında baş gösteren hastalık gün geçtikçe yayıldı. Tıkalı damarların etkisiyle ayağında kan dolaşımı düzensizleşen Selim Fındıkkıran'ın 2009’da ayak parmaklarından ikisi kesildi.

YARALAR SOL AYAĞINA SIÇRADI
Sağ ayağındaki yaralardan kurtulan Selim Fındıkkıran, yürüme zorlukları yaşasa da 8 yıl sonra bu kez sol ayağında buerger yaraları baş gösterdi. Anjiyo olan ancak kılcal damarları açılmayınca hastalığı tedavilere yanıt vermeyen Selim Fındıkkıran, doktorlardan parmaklarının kesilmesini istedi.

'PARMAKLARIMI KESSİNLER'
Doktorların parmakların tamamen çürümesi halinde parmakların kesilebileceğini söylediğini aktaran Selim Fındıkkıran, "Ben artık bu ağrılara gerçekten dayanamaz hale geldim. Doktorlara da 'Ya kesin ya da tedavisini olmak istiyorum' diye söyledim. Nasıl yapacağımı bilmiyorum. Lütfen bana bir çare bulsunlar. Kan sulandırıcı ilaç içmem söylendi. Her şeyi yaptım ama acılarım bir türlü dinmiyor. Acıdan başımı duvarlara vuruyorum. Uykuyu unutacak hale geldim" diye konuştu.

BUERGER HASTALIĞI NEDİR?
Çoğunlukla bacak, bazen de koldaki atardamarlarda tıkanma oluşturan ve seyrek görülen bir damar hastalığıdır. Bu hastalıkta damar tıkanması diğer tıkanmalardan belirgin farklılık gösterir. Büyük damarlardan çok dizin altındaki küçük damarlar tıkanır. 

BUERGER HASTALIĞI KİMLERDE GÖRÜLÜR?
Burger hastalığı sadece sigara içen insanlarda görülür. Sigara içmeyen insanlarda kesinlikle görülmez. Hastaların büyük bir çoğunluğu erkektir. Kadınlarda son derece seyrek görülür. Genellikle diğer damar hastalıklarına göre daha genç erkeklerde görülür. Gençlerde damar tıkanması seyrek olduğu için bu hastalarda doğru tanı konması genellikle çok gecikir. Çoğunlukla ayak damarlarında, daha seyrek olarak da el damarlarında tıkanma yapar. 

BUERGER HASTALIĞINI BELİRTİLERİ NELERDİR?
Buerger hastalığı genellikle her iki bacak damarını daha seyrek olarak da el damarlarını tıkayabilir. Ayak ya da el parmaklarına giden kan akımı azalır. Hastalık belirtilerinin çoğu tıkanıklığa bağlı kanlanmanın azalmasına bağlıdır.

Bacak, ayak ve parmaklarda görülen şikayetler: 

-Yürümekle ayak tabanında ve parmaklarda ağrı görülebilir.

- Yürümekle bacak kaslarında (baldırda) ağrı: Bu ağrı diğer damar tıkanmasında olduğu gibidir. Yürüyünce başlar, dinlenince geçer. Yürüme ağrısı hep belli bir mesafede olur. Hızlı yürümekle, koşmakla ya da yokuş yukarı çıkmakla ağrı daha belirginleşir. Yavaş yürümekle daha uzun mesafe yürünebilir.

- Ayak ve parmaklarda uyuşma olur.

- Ayak ve parmaklarda soğukluk olabilir. Ancak ayaklar sıcak da kalabilir.  

- Hastalık ilerlerse ayak parmaklarında ve topuklarda yaralar oluşabilir.

- Damar tıkanıklığı en kötü halinde ayak parmakları ya da ayakta kangren oluşturur. Parmakların ve bazen ayağın kesilmesi gerekebilir. Hastaların neredeyse dörtte birinde parmak ya da bacak ampütasyonu gerekir. 

- Sigara bırakıldığında Burger hastalığı genellikle ilerlemesini durdurur. Bu an itibariyle hastalıkta kötüleşme görülmez. Bu nedenle bu hastaların mutlaka sigarayı bırakması ve sigara dumanının olduğu yerlerden uzak durması gerekir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...