Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
11 Kasım 2015 14:40

Aspirin gebelik şansını arttırıyor

Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Hakan Çoksüer, aspirinin kısırlıkta gebelik şansını artırdığını belirterek, bunun ABD ve Arjantin’de bin 128 hasta üzerinde yapılan çalışmalar sonucu ortaya çıktığını söyledi.

Aspirin gebelik şansını arttırıyor
aspirin, hamilelik,

Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Hakan Çoksüer, aspirinin tıpta uzun yıllardan beri kullanıldığını belirterek, ağrı kesici, romatizman ve ateşli hastalıklarda kullanılan ilaç olduğunu ifade etti. Aspirinin, pıhtılaşmayı önleyici etkisinden dolayı son yıllarda kardiyolojide kullanıldığına anlatan Çoksüer, “Aspirinin yapılan çalışmalarda kısırlık açısından gebelik şansını artıran bir ajan olduğu belirlenmiştir. Bin 128 hasta üzerinde yapılan çalışmada aspirin kullanan kişilerde gebelik şansının artırdığı yönünde çalışma sonuçlarına varılmıştır. Hem yumurtalıkların kanlanmasını hem de rahim zarının kanlanmasını artırarak, bebeğin daha iyi bir şekilde rahim zarına tutulmasını arttırmaktadır. Onun için bu çalışmada aspirin kullanımında çocuk sahibi olmak isteyen kişilerde önemli bir yerinin olduğu vurgulanmaktadır” dedi.
Arjantin’de yapılan başka bir çalışmada da aynı sonuca varıldığına dikkat çeken Çoksüer, aspirinin kullanımına bağlı olarak pıhtılaşmayı önleyerek, gebelik şansının artırdığının gözlemlendiğini kaydetti. Çoksüer, “Aynı zamanda tüp bebek uygulamalarında da veya tekrarlayan düşüğü olan kişilerde aspirin kullanımının çok önemli bir yeri vardır. Başarısız tüp bebek uygulaması olanlarda yumurtalık ve rahim zarının kanlanmasını artırarak bebeğin daha iyi tutulmasını yaptığı için tekrarlayan tüp bebek başarısızlığında ve tekrarlayan düşükleri olan kişilerde düşük dozda aspirin kullanımı başarı şansını artıra bilmektedir. Aspirin kullanırken bazı noktalarda dikkat etmek gerekiyor. Özellikle doktor kontrolünde kullanmak gerekiyor. Çünkü mide ülseri olan ve astım atağı olanlarda aspirin kullanımı biraz daha sakıncalı olabilir. Bundan dolayı doktor denetiminde kullanılması gerekiyor” diye konuştu. 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...