Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
26 Şubat 2015 03:55

Bakanlıktan acil toplantı çağrısı, Türkiye alarm durumunda!

Asya ve Avrupa’da 4 milyondan fazla insanı olumsuz etkileyen, ölümlere yol açan grip salgını Türkiye’yi de tehdit etmeye başladı.

Bakanlıktan acil toplantı çağrısı, Türkiye alarm durumunda!
grip salgını, grip salgını, avrupa grip salgını

Avrupa'yı kasıp kavuran hastalık en çok Fransa’yı ve Almanya’yı vurdu. Fransa’da gripten 2 milyon kişi etkilenirken, Almanya’da 1.5 milyon kişi griple mücadele ediyor. Hong Kong’da kışın başlangıcından bu yana grip nedeniyle ölenlerin sayısı 200’ü buldu. Türkiye'de ise Sağlık Bakanlığı, alarma geçti. Bakanlığın çağrısı üzerine 'Bilim Kurulu' grip gündemiyle bugün toplanıyor.

Hindistan’da 476 grip vakası yaşandı; hastaların 162’si tedavi oldu, 14’ü yaşamını yitirdi. Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ) yetkilileri, grip salgınının 3 hafta içinde daha da geniş bir alana yayılacağı uyarısında bulundu. Yetkililer özellikle çocuk, yaşlı ve kalp hastalarının virüsten korunması gerektiğini vurguladı.

190 NUMUNEDEN 28’İ POZİTİF ÇIKTI

Sağlık Bakanlığı, griple mücadele için, aile hekimleri yoluyla Türkiye’nin her bölgesinden haftalık alınan numunelerde pozitiflik oranını inceliyor. Bu yılın ocak ayının son haftasında alınan 190 numunenin 28’i pozitif çıktı. Hasta olduğu belirlenen kişilerin 19’unda Influenza B, 5’inde H1N1, 4’ünde H3N2 virüsü tespit edildi.

Türkiye’de 2014 yılının kasım ayında H3N2 ve İnfluenza B virüsleri yaygın olarak görüldü. Kasım ayında gribin görülme sıklığı 100 binde 440 olarak belirlendi. Aynı yılın aralık ayında H3N2 ve H1N1 virüsleri sıkça görüldü. Kasım ve aralık aylarında normal seyreden gripte, 2015’in ocak ayında adeta patlama yaşandı.

Ocak ayında H1N1, H3N2 ve Influenza B virüslerinin tümü yaygın olarak tespit edildi. Virüslerin ocak ayındaki görülme sıklığı yüzbinde 600 olarak kayıtlara geçti. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu bugün grip gündemiyle bir toplantı yapacak.

Toplantıya katılacağını belirten Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, gripten korunmaları içinse vatandaşlara şu önerilerde bulundu:

''En etkili yöntem el yıkama. Başka birinden alınan paralara dikkat edin. Bilmediğiniz bir yere gidip bir yere dokunduğunuzda mutlaka ellerinizi dezenfekte edin. Ama bunlar sadece koruyucudur. En etkili yöntem grip aşısıdır.''

CİDDİ BELİRTİLER

* Nefes darlığı
* Göğüs ağrısı
* Bilinç bulanıklığı
* Yüksek ateş
* Öksürük

NASIL KORUNURSUNUZ?

* Hasta kişiler ile yakın temastan kaçının.
* Grip durumunda evde istirahat edin.
* Sabun ve su ile ellerinizi sık sık yıkayın.
* Hastalığın bulaşma yollarından olan ağız, burun ve gözlere kirli ellerle temas etmekten kaçının.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...