Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
06 Mart 2015 10:13

Sağlık Bakanlığından grip aşısı için mart ayı uyarısı

Sağlık Bakanlığı grip aşısının mart ayı sonuna kadar yaptırılabileceğini, gripten korunmada en etkili yöntemin aşı olduğunu bildirdi.

Sağlık Bakanlığından grip aşısı için mart ayı uyarısı
sağlık bakanlığı, aşı, aşı vurulma, grip,

 Sağlık Bakanlığı, grip aşısının Türkiye'de eylül-aralık ayları arasında yapılmasının önerildiğini, bununla birlikte grip mevsimi nisan ayına kadar devam ettiği için mart ayının sonuna kadar aşı yapılabileceğini bildirdi. Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, Grip Bilimsel Danışma Kurulunun, toplanarak yaşanan grip vakalarını değerlendirdiği belirtildi. Gribin, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de mevsimsel olarak yaygın görülebildiğine işaret edilen açıklamada, her yıl bu aylarda Kuzey Yarım Küre ülkelerinde grip aktivitesinin arttığı anımsatıldı. Avrupa'da artış gösteren grip vaka sayılarının yılın ikinci haftasından sonra düşüşe başladığı ifade edilen açıklamada, halen herhangi bir bölgede salgın bulunmadığı bildirildi.

Türkiye'de grip vakalarının dağılımı ve sayılarında önceki yıllara göre belirgin bir artış olmadığı kaydedilen açıklamada, "Ülkemizde vaka sayıları ve yatış hızlarında artış gözlenmemektedir. Tüm ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de olası grip salgını durumunda uygulanacak bir salgın eylem planı bulunmaktadır. Bu durumda gerekebilecek ilaç ve malzeme yeterli miktarda mevcuttur. Sadece ülkemizde değil, tüm ülkelerde grip sıkça ölüme yol açabilmektedir" değerlendirmesinde bulunuldu.

Gripten korunmada bilinen en etkili yöntemin aşı olduğu bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Grip aşısının etkinliği, her sene dolaşan virüsle aşı içeriği aynı olduğunda artmaktadır. Ülkemizin bilimsel verileri değerlendirildiğinde grip aşısının eylül-aralık ayları arasında yapılması önerilmekle birlikte grip mevsimi nisan ayına kadar devam ettiği için mart ayının sonuna kadar aşı yapılabilir. Gripten korunmak için aşılanmanın yanı sıra sık sık su ve sabunla eller yıkanmalı, öksürük ve hapşırık esnasında ağız ve burun tek kullanımlık kâğıt mendille kapatılmalı ve mendil çöp kutusuna atılmalıdır. Mendil yoksa kolun iç yüzüne hapşırılmalı, içinde bulunulan mekanlar havalandırılmalı, grip belirtileri olan kişilerin evde istirahat etmeleri sağlanmalıdır."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...