Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
28 Şubat 2017 11:54

Doğru bilinen sağlık hataları

Gerek kültürümüzün getirdikleriyle; gerekse yıllardan beri duymaya alışkın hale geldiğimiz, sağlığımız hakkında bazı bilgiler vardır ki; direkt doğru kabul eder, artık sorgulama ihtiyacı dahi duymayız. Peki, uzmanlar bunlar hakkında ne diyor;

Doğru bilinen sağlık hataları
sağlık

Vücuda enjekte edilerek alınan ilaçlar, tablet veya kapsül olarak almaktan daha faydalıdır; Hangi yaş grubunda olursa olsun hala iğne fobisini yenememiş kişiler vardır. Bu kimselere iyi bir haber verelim. Gelişen teknoloji ile günümüzde, ilacı ağız veya iğne yoluyla almak arasında çok bir fark  yoktur.  Enjeksiyon yoluyla alınan sadece bir kısım ilaç, etkisini daha hızlı gösterse de, burada asıl olan birçok ilacın sadece iğne formunda üretildiğinden ileri gelmektedir.

Sıcak su romatizmalı hastalıklara iyi gelir. Doğru sandığımız yanlış bilgilerden birisidir. Kireçlenmeye bağlı hastalıklarda sıcak su ve kaplıcalar sağlık için faydalıdır; ancak, yaygın romatizmal hastalıklarda sıcaklık ağrıyı tetikleyerek artmasına sebebiyet verir.
 
Sağlık hataları

‘Su içsem dahi yarıyor, kilo alıyorum’. Metabolizma hızı kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Bu sebeple aynı miktarda alınan besinlerin yakımı kişiye göre değişmektedir. Şunu da bilmekte fayda var ki; Size ‘su içsem dahi yarıyor’ diyen birisi emin olun sadece su içmiyordur.

Dişlerimi sert fırça ile fırçalarsam daha beyaz olur. Yanlış bir bilgidir. Eskiden annelerimiz halı yıkarken sert fırçalar ile kirli kısımları durmaksızın fırçalarlar idi. Haliyle halıların ilmekleri zarar görür, birkaç yıkamadan sonra yıpranır ve ilk günkü özelliğini kaybederdi. Dişlerimizde tıpkı halının üst yüzeyi gibidir. Sert fırçalar, temizlemekten öteye dişin üst yüzeyinde mine tabakasına zarar vererek hassasiyet duygusunu artmasına ve birçok diş ve dişeti rahatsızlıklarına sebep olur.

Az yemek yersem midem küçülür’. Yanlış bilgilerimizden birisidir. Zayıflamaya çalışarak veya az beslenerek midemizi küçültemeyiz.  Mide küçültülmesi ancak ve ancak cerrahi müdahaleler ile gerçekleştirilir.

Emziren anneler emzirme sürecinde hamile kalmaz. Bilhassa kırsal kesimlerde hala yaygın olarak inanılan yanlış bir bilgidir. Doğumdan sonra pek tabi hamile kalırsınız. Süresi kişiye göre değişmekle birlikte ovulasyon yani yumurtlama dönemi başlar. Tekrar hamile kalmak istemezseniz korunmanın yolu sadece doğum kontrol yöntemlerini uygulamaktan geçer.

Saçlarımı kestirirsem daha hızlı uzar ve gür olur. Saçlarımızın gür olması veya hızlı uzaması beslenme ve genetik yapısı ile alakalıdır. Saçımızı kestirmek saçın genetiğini değiştirmez. Bu sebeple saçlarımıza yapısına uygun bakımlar yaparak güçlendirir ve gürleştirebiliriz.
 
Sağlık yanlışları

Anne sütü, bebeklerin ileri yaşlarında obez olmasının önüne geçer. Anne sütü bir bebeğin ihtiyacı olan bütün bileşenleri içerir, ve uzmanlar İlk altı ay sadece anne sütü diyerek yeni anne olan kişileri bilgilendirir. Bebeğin ileriki hayatında obez olması bebeklik döneminde aldığı süte bağlı değil, tamamen çocuğun edinmiş olduğu beslenme alışkanlığı ile bağlantılıdır.

Cildimi çok temizlersem sivilce oluşmaz. Elbette temizlik sivilce oluşumunun engellenmesinde önemli bir yere sahiptir. Ancak başlı başına tek etken değildir. Beslenme alışkanlığı, alerji, ergenlik gibi, sivilce oluşumunun pek çok nedeni bulunmaktadır. Sivilce oluşumunun engellemek için önce nedenini bilmek gerekir. Çok sık cilt  temizliği yapmak tahribata ve sivilcelerin azmasına da sebebiyet verir.

Balık yanında yoğurt yersem zehirlenirim’. Balık, tüketim süresi az olan nadir ve bir o kadarda değerli besinlerimizdendir. Balık, bünyesinde histamin isimli bir protein bulundurur. Balık zehirlenmelerinin asıl kaynağı, histamin zehirlenmesidir.  Tazeliğini kaybetmiş balıkta, histamin seviyesi hızla artar. Bayat balık tükettiğimizde vücudunuza giren histamin arttığı için baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, kusma ve birçok alerjik reaksiyonlara sebep olur. Yani yoğurt ile birlikte tüketiminin bir etkisi yoktur. Uygun şartlarda hazırlanmış, tazeliğinden emin olduğunuz balığı gönül rahatlığı ile birlikte tüketebilirsiniz.

Kaynak: www.biobilgi.com

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...