Tgrt Haber
28 Mart 2015 03:33

Durmuş kalp çalıştırılıp, bir Türk'e nakledildi

İngiliz cerrahlar, hayattayken organlarını bağışlayan kadavradan alınan ‘durmuş’ bir kalbi ‘kalp kutusu’ adlı özel bir kutuda tekrar çalıştırdıktan sonra 60 yaşındaki Türk hasta Hüseyin Ulucan’a nakletti

Durmuş kalp çalıştırılıp, bir Türk'e nakledildi
İngiltere, kalp nakli, ameliyat, durmuş kalp,

İngiltere’de ilk kez yapılan bir ameliyatla, kalbi durmuş bir donörden alınan ‘atmayan kalp’ özel bir kutuda yeniden çalışır hale getirildikten sonra, Londra’da yaşayan Türk asıllı 60 yaşındaki hasta Hüseyin Ulucan’a nakledildi. Avrupa’da da ilk olan operasyonun ardından BBC’ye konuşan Ulucan, 2008 yılında geçirdiği kalp krizi sonrasında yürümekte ve nefes almakta zorlandığını ifade ederek, “Ameliyat öncesinde hayat kalitem çok düşüktü. Şimdi ise her gün kendimi daha güçlü hissediyorum” dedi. Papworth Hastanesi’nde ameliyatı gerçekleştiren ekibin baş cerrahı Stephen Large, ‘durmuş’ kalbin Ulucan’a nakledilebilmesi için ilk etapta vücut dışında da atmasını sağlayan ‘kalp kutusu’ adlı özel bir kutuya alındığını ve çalıştırılıp nakilden önce 50 dakika boyunca atmasının sağlandığını anlattı. Large, “Böylece kalbin iyi durumda olduğunu anladık” diye konuştu.

İLK OPERASYON AVUSTRALYA’DA YAPILMIŞTI

Kalp nakilleri, genellikle beyin ölümü gerçekleşen kişilerden alınan ‘çalışır’ haldeki kalplerle gerçekleştiriliyor. ‘Durmuş’ bir kalbin kadavradan alındıktan sonra çalıştırılıp bir başka kişiye nakli dünyada ikinci kez oluyor. Avustralya’da, hayatını kaybeden bir kişinin yaklaşık 20 dakikadır atmayan kalbi, ‘kalp kutusu’ olarak bilinen makinede canlandırıldıktan sonra, 57 yaşındaki Michelle Gribilas’e nakledilmişti.

TEKRAR NASIL ÇALIŞTIRILDI

Durmuş kalp, yeniden çalışması için ‘kalp kutusu’na konuluyor. Böylece kalbin sıcak tutulması ve ritmi tekrar sağlanıyor. Atmadığı süre içinde kalbin kaslarında oluşan zararın azaltılması için de organa besleyici sıvı veriliyor. Uzmanlar, kalp kutusunun dünyada yaygınlaşması halinde, kalp nakliyle kurtarılan hayat sayısının yüzde 30 artabileceğini düşünüyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...