Tgrt Haber
24 Ekim 2017 16:45

Gebelik döneminde beslenme nasıl olmalıdır?

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Fügen Sönmez, anne karnındaki bebeğin sağlığı, bedensel ve zihinsel olarak büyümesi ile gelişmesi annenin bu süreçte yeterli ve dengeli beslenmesi ile mümkün olduğunu söyledi.

Gebelik döneminde beslenme nasıl olmalıdır?
gebelik dönemi,,bebek,,anne karnındaki bebek,,bebek beslenme,,gebelik beslenme,

Hamilelik döneminde beslenme ile ilgili bilgi veren VM Medical Park Samsun Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinden Opr. Dr. Fügen Sönmez, “Gebe kadının vücudunda, yeni bir bebeğin oluşması ve büyümesi ile bazı değişiklikler izlenir. Oluşan bu değişikliklerle birlikte gebe kadın hem kendisinin hem de bebeğin gereksinimlerini karşılayabilmek için bu dönemde beslenmesine daha fazla dikkat etmek zorundadır. Bu nedenle gebe kadın gebeliği süresince; kendi fizyolojik gereksinimlerini karşılamak, vücudundaki besin öğeleri yedeğini dengede tutmak, anne karnındaki bebeğin sağlıklı büyüme ve gelişmesini sağlamak, emzirmeye hazırlık için sağlanacak sütün enerji ve besin öğelerini karşılamak için yeterli ve dengeli beslenmelidir” dedi.

Beslenme önerileri
Opr. Dr. Fügen Sönmez gebelik döneminde beslenme önerilerini şu şekilde sıraladı: “Bulantılar için; fazla baharatlı besinlerden kaçınmak, sabah yataktan kalkmadan önce; kraker, sade kızarmış ekmek veya tahıldan yapılan kuru besinleri tüketmek, sade makarna, kraker, patates, pirinç, meyve ve sebze gibi kolay sindirilebilir karbonhidratlar tercih edilmelidir. Kabızlık için ise; sebze, meyve, tam tahıl ürünleri, kuru baklagiller gibi posa içeriği yüksek besinler tüketilmelidir. Günde en az beş porsiyon sebze ve meyve, kepekli ekmek, tam tahıl ürünleri ve haftada iki kez kuru baklagil yemekleri tüketerek posa miktarı artırılmalıdır. Mide Yanması veya ekşimesi rahatsızlıklarını hafifletmek için de, yemekleri azar azar ve sık sık tüketmek, çok yağlı ve soslu besinlerden sakınmak, çay, kahve, kakao gibi kafeinli içecekler, mide bulantısı ve mide ekşimesine neden olabileceği için tüketimini azaltılmalıdır.”

“Ek olarak bu besinler tüketilebilir”
Gebelikten dolayı artan enerji ve besin öğesi ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için gebe kadının normal zamanda yediklerine ek olarak tüketmesi gereken besinler hakkında da bilgi veren Opr. Dr. Fügen Sönmez, “Süt, yoğurt, peynir, et, tavuk, yumurta kuru baklagil, taze sebze ve meyve, ekmek gibi besinler gebelik döneminde anne ve bebeğin sağlığı için tüketilmelidir” şeklinde konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...