Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
03 Haziran 2016 12:51

İftar ve sahurda üst üste içilen sigaraya dikkat

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. İhsan Bakır, Ramazan'ın sigarayı bırakmak için bir fırsat olduğuna vurgu yaparak, Ramazan ayında günün büyük bir bölümünde sigaradan uzak kalan tiryakilerin, iftar ve sahurda üst üste sigara içmesinin kalp krizini tetiklediği söyledi.

İftar ve sahurda üst üste içilen sigaraya dikkat
iftar, sahur,

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. İhsan Bakır, bir açıklama yaparak Ramazan ayında yaşanan kalp krizi vakalarında iftar ve sahurda içilen sigaranın büyük payı olduğuna dikkat çekti. Bakır yaptığı açıklamada Ramazan'ın sigarayı bırakmak için bir fırsat olduğuna dikkat çekerek, Ramazan ayında günün büyük bir bölümünde sigaradan uzak kalan tiryakilerin, iftar ve sahurda üst üste sigara içmesinin kalp krizini tetiklediği belirtti.
 
Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. İhsan Bakır,  sahurda ve iftarda üst üste sigara içilmesinin yüksek konsantrasyonda nikotin ve toksik maddelerin kana karışmasına yol açtığını belirten Prof. Dr. Bakır, “15 saati aşan açlık ile iftarda fazla yemek tüketmek mide ve kalbe ciddi yük getirdiği için oruç tutanlara tavsiyemiz yemeğe hafif bir çorba ile başlamalarıdır. Az yağlı hafif yemeklerden oluşan bir iftar menüsü yavaş bir şekilde yenirse metabolizma zorlanmamış olur. Yemeğe ara vererek sahura kadar ara ara ve az az yemeleri tavsiye edilir. Doktor kontrolünde olmak kaydıyla kalp hastaları da oruç tutabilir. Türkiye’de sigara içen kişi sayısı 15 milyondan fazla. Bu 15 milyon kalp ve kanser hastası ihtimali demek. Yapılan araştırmalara göre sigaranın kalp krizi ve kanserin en büyük tetikleyicileri arasında yer aldığı ispatlamıştır. Nobel ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar’ın da dediği gibi Kanserin ve kalp krizinin en büyük etkeni sigara dumanındaki toksik maddenin DNA’nın yapısını bozmasıdır. Ramazan ayında 15 saati aşan açlık süresi sigara bırakmak isteyenler için harika bir fırsat. Sadece bir iftarda sigara içmeden sabreden kişi bağımlılıktaki psikolojik eşiği de aşmış demektir. Daha sonraki günler daha kolay geçecektir” diye konuştu.
 
“‘ORUÇ TUT SIHHAT BUL’ HADİSİ BİLİMSEL BİR GERÇEK”
 
Ramazan ayında camilerin mahyalarını süsleyen ‘Oruç tut sıhhat bul’ sözünün bilimsel bir gerçekliği ifade ettiğine değinen Prof. Dr. İhsan Bakır, “Sağlıklı bireylerin oruç tutması tıbben vücuda faydası var. Oruç kan yağlarını dengelerken iyi huylu kolesterol düzeyinde artış sağlıyor. Metabolizmanın rahatlaması bakımından da oruç çok faydalı. Fakat sağlık sorunu olduğu halde oruç tutmak faydadan çok zarar getirebilir” dedi.
 
“RAMAZANDA ÖĞLE UYKUSU KALP KRİZİNİ ÖNLER”
 
Ramazan ayında imkanı olanların öğle uykusuna yatmasını tavsiye eden Prof. Dr. İhsan Bakır, “Oruçlu iken öğle uykusu uyuyanların kalp krizi geçirme riski dolaylı olarak düşmektedir. Sıcak ve uzun günlerde vücudun sıvı ve tuz kaybı nedeniyle sağlıklı kişilerde bile tansiyon ve kalp ritminde düzensizlik, baygınlık ve kan şekerinde düşme gibi sorunlar ortaya çıkabiliyor. Bunun için bu uzun günlerde gündüz bir saat uyumak faydalıdır. Ramazan boyunca bu uyku, vücudun su ve elektrolit kaybını önlemek bakımından büyük önem taşıyarak orucu kolaylaştırıyor” diye konuştu.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...