Tgrt Haber
17 Aralık 2017 21:38

Kalp krizi hangi belirtilerle sinyal veriyor? | Kalp krizi riski kimlerde fazla?

İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar 57 yaşında kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi. Uzmanlara göre, 40 yaş üzerindeki erkekler riskli grupta. Sigara kullanımı, yüksek tansiyon, aile geçmişi riski artırıyor. Bazen belirtiler başka hastalıklarla da karıştırılabiliyor. Kalp krizinin belirtileri nelerdir ve kalp krizi geçirildiğinde neler yapmak gerekir? Kalp krizi ile ilgili tüm bilinmesi gerekenler haberimizde...

Kalp krizi hangi belirtilerle sinyal veriyor? | Kalp krizi riski kimlerde fazla?
kal krizinin belirtileri nelerdir,,kalp kirizi en çok hangi yaşlarda görülür,,kalp krizi riski kimlerde fazladır,,kalp krizinde ne yapmak gerekir,

Göğüste ağrı ve bu ağrının vücudun başka yerlerine yayılması, kalp krizinin en çok bilinen belirtileri arasında. Kalp Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sabri Demircan, “Bu ağrı genellikle çeneye, omza, sırta ve özellikle kolun iç kesimlerine vurabilir, bu sol kol da olabilir sağ kol da olabilir” dedi. 

GÖĞÜS AĞRISINDAN BAŞKA HANGİ BELİRTİLER UYARICI OLMALI?

Kalp sağlığının bozulduğunu gösteren başka şikayetlerin de olabildiğini aktaran Dr. Demircan, bazı kalp krizi türlerinin ise sadece karın ağrısıyla belirti verebildiğini söyledi. 

KİMLER RİSK GRUBUNDA?

Özellikle de 40 yaş üzerindeki erkeklerin daha riskli grupta olduğunu belirten Demircan, “Hastalar bunu farklı şekillerde söyleyebilirler, ‘göğsümde baskı oluyor’ diyebilirler veya ‘ağrı, yanma, göğsüme bir şey oturmuş gibi’ diyebilirler. Kriz esnasında nefes darlığı, nefes açlığı, nefesin yetmemesi söz konusu olabilir çoğu hastada bu nefes darlığı ağrıya eşlik eder. Bir erkek; özellikle 40’lı yaşlardan sonra, hele hele sigara içiyorsa, diyabet ve tansiyon hastalığı varsa, genetik bir kalp-damar hastalığı veya kolesterol sorunu varsa yüksek risk faktörü taşımaktadır” dedi. 

Kalp krizi hangi belirtilerle sinyal veriyor? | Kalp krizi riski kimlerde fazla?

BAZI TESTLER KALP KRİZİNİ GÖSTEREMEYEBİLİR

Hastaneye giden kişinin doktorla diyaloğunun çok önemli olduğunu vurgulayan Uzman, “İyi konuşup hastalarla anlaşılabilirse, bazen sadece konuşmayla bile kalp krizi ya da kalp damar hastalığına ait göğüs ağrısı anlaşılabilir” ifadesini kullandı. 

Kalp krizini bazı testlerin göstermeyebileceğini belirten Uzman bu konuda da uyardı: “İlk başvuru yapılmış bir insanda bu her zaman EKG ile ortaya çıkmayabilir veya yüksek duyarlıklı testler kullanılmazsa kan enzimleri doğru çıkmayabilir ve hastanın krizini yansıtmayabilir. Burada güncel kullanıma giren yüksek duyarlılıklı kan testleri tanıyı koydurmada işimizi kolaylaştırmakla birlikte maalesef halen birçok olgu akut koroner sendrom olduğu halde eve gönderilmekte, bunların bazılarında da vahim sonuçlarla karşılaşılmaktadır.”

Kalp Krizinin Belirtileri Nelerdir?

Göğüste tam yeri belli olmayan sıkışma hissi veren bir ağrı olur, bu ağrı sol kola ve çeneye doğru yayılır, ağrı hareket etmekle artar, dinlenirken azalır, fakat geçmez.

Ağrı yarım saatten uzun sürer. Ağrıyla birlikte soğuk soğuk terleme ve mide bulantısı vardır. Nefes darlığı olur.
Bazı insanlarda belirtiler çok gizli olabilir. Örneğin diyabet hastaları hemen hemen hiç ağrı duymazlar ve sadece nefes darlığı ve soğuk terleme şikayetleri olur. Bazı hastalarda mide ülseri veya pankreatit ağrısıyla kalp krizi ağrısı karıştırılabilir, ülser lehine yanlış yorumlanabilir.

Ne yapmak gerekir?

Bu belirtilerle karşı karşıya kaldığınızda derhal bir yere oturup dinleniniz ve hemen bir sağlık kuruluşuna ulaşmaya çalışınız. Dışarıdaysanız cep telefonuyla yardım isteyiniz. Kesinlikle yürümeye veya merdiven çıkmaya devam etmeyiniz. Çünkü aktiviteye devam etmek zaten oksijen alamayan kalbinizin oksijen talebini daha da artıracaktır.
Son zamanlarda kalp krizi geçirildiğinin anlaşılması halinde bir-iki defa kuvvetlice öksürerek krizde oluşan ritm bozukluğunun düzeltilebileceğini ileri süren yayımlar çıkmıştır, ancak böyle bir yaklaşımın etkinliği henüz tam olarak kanıtlanamamıştır.

Kalp krizi hangi belirtilerle sinyal veriyor? | Kalp krizi riski kimlerde fazla?

Kalp Krizi Geçirme Riskim Var Mı?

Kalp hastalıkları açısından risk arzeden durumlar şunlardır:
• Sigara içmek
• Kan lipidlerinin (kolesterol, trigliserid) düzensiz olması
• Diyabet Hastalığı
• Obezite
• 65 yaşını geçmiş olmak
Yukarıdakilerin kaç tanesi yaşamınızda varsa kalp krizi size o kadar yakın demektir. Ancak korkmayın, bu risklerin bazılarını kendinizden uzaklaştırabilirsiniz. Örneğin sigarayı bırakabilirsiniz. Doktorunuzun verdiği tavsiyelere uyarak lipid ve diyabet ilaçlarınızı düzenli kullanabilirsiniz. Hergün düzenli egzersiz yapıp aktivitenizi artırabilirsiniz ve bu risklerin çoğundan uzaklaşabilirsiniz. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...