Tgrt Haber
21 Mart 2014 17:02

Kolorektal kanserde ameliyatsız tedavi

Sindirim sistemi kanserleri olarak adlandırılan kolorektal kanserler en sık rastlanılan kanser türleri arasında yer alıyor.

Kolorektal kanserde ameliyatsız tedavi
erken evre, kolorektal kanser, endoskopik, kanser, optik, SAĞLIK haberleri, SAĞLIK,

Yüz güldürücü olan ise, kolorektal kanserlere erken evrede tanı koyulduğunda iyileşme şansının olması. Liv Hospital Gastroentoroloji Uzmanı Prof. Dr. Orhan Tarçın kolorektal kanser gelişiminin, genellikle polip olarak adlandırılan bağırsak yüzeyinde büyüyen anormal yapılardan meydana geldiğine dikkat çekiyor. Prof. Dr. Orhan Tarçın, “Polipler büyüdükçe kansere yol açma ihtimali de artıyor. Bu nedenle belli yaşlarda yapılan kolonoskopik inceleme ile polipler tespit edilip, saplı olanlar kesilerek kansere dönüşme ihtimali ortadan kaldırılabiliyor” diyor.
Poliplere ameliyatsız endoskopik tedavi
Sapsız ya da yatay polip olarak adlandırılan poliplerin, ortadan kaldırılması ise geleneksel yöntemlerle mümkün olmamaktadır. Ancak son zamanlarda geliştirilen tedavi yöntemleri ile yatay polipler cerrahi operasyona gerek kalmaksızın endoskopik olarak çıkartılabiliyor. Bu sayede poliplerin kansere dönüşmesi engelleniyor. Bu yöntemler endoskopik mukozal rezeksiyon(EMR) veya endoskopik submukozal diseksiyon (ESD) olarak adlandırılmaktadır. Yine bu yöntemlerle, derine inmemiş, erken evre yüzeyel kolon kanserleri de çıkartılabiliyor. Böylece cerrahi bir operasyonlara maruz kalmadan tedavi mümkün olabiliyor.
Erken evre yüzeyel kanserlerin derinliğini ölçebilmek için ise teknolojik ön incelemeler kullanılıyor. Optik boyama yapabilen özelleşmiş endoskoplar, boyama (Kromoendoskopi) ve endoskopik ultrasonun kullanıldığı inceleme yöntemleri ile kolonun iç yüzeyinin yanı sıra, kolon duvarları incelenelerek tümörel yapının derinliği doğrudan ölçülebiliyor.
Erken evre kolon kanserinde ameliyatsız tedavi başarısı yüzde 95 Tümörel yapı, ilk iki katman ile 3. katmanın 1/3 yüzeyel kısmını geçmemişse, ameliyata gerek kalmadan endoskopik olarak çıkartılabiliyor. Endoskopik mukozal rezeksiyon yöntemi ile tümörel doku 2 santimin altında ise özelleşmiş metalik kement-halka ile yakalanarak elektrik akımı ile kesiliyor. Bu yönteme endoskopik mukozal rezeksiyon denilmektedir.
Tümoral dokunun çapı 2 cm 'nin üzerinde ise bu durumda endoskopik mukozal rezeksiyon yöntemi yöntemi kullanılamamaktadır. Onun yerine yükseltilmiş tümörel dokunun altına iğne şeklindeki bıçaklarla girilmekte, elektrik akımı ile önce çevresi sonrada alt kısmı kesilerek, doku tek parça halinde çıkartılmaktadır. Bu tedavi yöntemleri ile erken evre kolon kanserinde tedavi başarısı yüzde 95'in üzerindedir. Hasta konforu çok yüksek olan endoskopik metodlar sayesinde, hasta kısa sürede taburcu edilebiliyor ve normal hayata rahatlıkla dönebiliyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...