Tgrt Haber
31 Aralık 2016 14:02

Osmanlı'da şerbet kültürü

Osmanlı sosyal ve kültürel hayatında özel bir yere sahip olan yemek kültüründe şerbetler önemli bir yer tutuyor

Osmanlı'da şerbet kültürü
osmanlı, osmanlı sofrası, yemek

Özellikle sarayda kurulan dillere destan sofralar hakkında detaylar merak edilirken, Osmanlı sofralarında kültürel öğelerin yer aldığı menüler dikkat çekiyor. 

M. De M. D’Ohsson, ‘18. Yüzyıl Türkiyesi’nde Örf ve Âdetler’isimli kitabında, sofra kültürüne ilişkin önemli bilgiler veriyor. 

Şebetlerin ön plana çıktığı Osmanlı sofralarında su bulunmuyor. Çeşitli meyvelerden yapılan şerbetlerin yanı sıra bal, gül, fulya, ıhlamur ve papatya şerbetleri de sofralarda baş köşede yer alıyor. Ayrıca şerbetlere, sarısabır, misk ve amber katılıyordu. 

İşte vücutta şeker ve sıvı dengesini sağlayan ve kış aylarında sizin de sofranızda bulundurmak isteyeceğiniz 'Portakal Şerbeti' tarifi:

Malzemeler: 

- Taze sıkılmış portakal suyu
- 200 gr toz şeker
- 5 adet portakal
- 1.5 litre su

Hazırlanışı:

Taze portakalları küçük parçalar halinde doğradıktan sonra, üzerine şeker ilave ederek iyice ezin. Hazırladığınız portakalların üzerine sıktığınız portakal suyu ve suyu ilave edere, 8 saat kadar bekletin. Karışımı kısık ateşte  bir taşım kaynakttıktan sonra, soğutarak servis edebilirsiniz. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...