Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
20 May 2015 15:55

Pankreas kanserinin tedavisinde yeni umut

Fransa'da bilim adamları bir molekülün pankreas kanserinin gelişimini durdurabileceğini saptadı.

Pankreas kanserinin tedavisinde yeni umut
Pankreas, kanser, tedavi,

Fransa'da bilim adamlarının araştırması pankreas kanserinin tedavisinde umut oldu. Fransa Ulusal Sağlık ve Tıp Araştırmaları Enstitüsü'nden (Inserm) bilim adamları, pankreas kanseri hücrelerinin kemoterapiye direncinin nedenini araştırdı ve bir molekülün direnci kırabileceğini belirledi.
Pankreas kanserinde tümörün dokusunun aşırı protein üretmesine neden olan fibroblast hücreler (CAFs) içerdiğinden yola çıkan bilim adamları, kanser hastalarından alınan tümör hücrelerini farelere nakletti ve kemoterapi uyguladı. 
Söz konusu hücrelerin kanserin yayılmasında, dolayısıyla kemoterapiye direncin ortaya çıkmasında rol oynadığını gören bilim adamları, nadir rastlanan tümörlerin tedavisinde kullanılan SOM230 adlı molekülün bu durumu tersine çevirebileceğini belirtti.
Kemoterapinin yanında molekül verilen farelerde kanserin gelişiminin durduğu gözlendi.
Bilim adamları, bu yöntemin insanlarda etkili olup olmadığını belirlemek için çalışmalara başladı.
Pankreas kanseri, kanser türlerinin en ölümcüllerinden. Teşhisten sonra hastaların dörtte üçünden fazlası 1 yıl içinde yaşamını yitiriyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...