Tgrt Haber
14 Kasım 2017 15:00

Pestisit ne demek? | Pestisit ne anlama geliyor? Pestisitden nasıl korunulur?

Pestisit denilen kelime bir dizi ile hayatımıza giriş yaptı. İzleyiciler Pestisit'in anlamını merakla aramaya başladı. Peki pestisitin ne olduğunu biliyor musunuz? Ya da Pestisit nerelerde kullanılır? İşte detaylar

Pestisit ne demek? | Pestisit ne anlama geliyor? Pestisitden nasıl korunulur?
Pestisit nedir,pestisitin sağlığa zararları var mı,Pestisit ne anlama geliyor,Pestisitden nasıl korunulur

Pestisit denilen kelime bir dizi ile hayatımıza giriş yaptı. İzleyiciler Pestisit'in anlamını merakla aramaya başladı. Peki pestisitin ne olduğunu biliyor musunuz? Ya da Pestisit nerelerde kullanılır.

Pestisit kullanıldığında en fazla dikkat edilmesi gereken ilaçlar arasında yer alıyor. Ufak Tefek Cinayetler dizisi ile gündem haline gelen, herkes tarafından ne olduğu merak edilen pestisit, sebze ve meyvelerde yüksek oranda bulunuyor. Peki pestisit nedir?

Pestisit ne demek? Pestisit ne anlama geliyor? ve Pestisit'den nasıl korunulur?

Pestisit, zararlı organizmaları engellemek, kontrol altına almak ya da zararlarını azaltmak için kullanılan madde ya da maddelerden oluşan karışımlardır.Pestisit, kimyasal bir madde, virüs ya da bakteri gibi biyolojik bir ajan, antimikrobik, dezenfektan ya da herhangi bir araç olabilir.Zararlı organizmalar, insanların besin kaynaklarına, mal varlıklarına zarar veren, hastalık yayan böcekler, bitki patojenleri, yabani otlar, yumuşakçalar, kuşlar, memeliler, balıklar, solucanlar ve mikroplar olabilir. Her ne kadar pestisitlerin kullanılmasının bazı yararları olsa da insanlar ve diğer hayvanlar için potansiyel toksisiteleri nedeniyle bazı sorunlar da yaşatabilir.

PESTİSİTİN ZARARLARI NELERDİR?

Bir pestisit kimyasal bir madde ya da virüs veya bakteri gibi biyolojik bir ajan olabilir. Kimyasal pestisitlerin çoğu hedef organizmaya seçkin etkinlik gösteremedikleri için hedef organizma dışındaki organizmalarda da çeşitli hastalıklara yol açar hatta öldürücü olabilirler. Birçok pestisit insanlar için de zararlıdır. Kullanıldıkları canlıların yiyecek şeklinde insanlar tarafından kullanılmaları sonucunda insanlarda yaygın hastalıklara ve istenmeyen sıkıntılı durumlara sebep olurlar. Kimyasal pestisitlerin ve etken maddelerinin akut toksik etkileri vardır. Karbamatlar, organofosfatlar ve klorlanmış hidrokarbonları içeren birçok pestisit genetoksik etkiye sahiptir. Tarım ile uğraşan ve pestisite maruz kalan insanlarda yapılan çalışmalarda bu bireylerde yapısal ve sayısal kromozom anomalileri ile kardeş kromatid değişiminde artmalar gözlenmiştir.

Pestisitlerin kronik etkisine maruz kalan tarım işçilerinde birçok genetik hasarın yanı sıra karaciğer, böbrek ve kaslarda bozukluklar görülmüştür. Pestisitin canlılar üzerindeki etkisi fetal yaşamdan itibaren başlamaktadır. Bu ilaçlar plasentadan fetüse geçmekte ve bunun sonucu olarak düşükler, hiperpigmente ve hiperkeratatik çocuk doğumları görülmektedir. Yapılan hayvan deneylerinde ise radyoaktif olarak işaretlenip anneye verilen pestisitin 5 saat sonra plasentadan fetüse geçtiği ve fetüsün göz, sinir sistemi ve karaciğerine yerleştiği gözlenmiştir.

Organofosfatlı ve karbamatlı insektisitler ise etkilerini doğrudan doğruya periferal ve merkezi sinir sistemi üzerinde göstererek canlı yaşamını tehdit etmektedir.

"Fareden kurtulayım" derken sağlığınızdan olmayın

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Topbaş, evlerde fare ya da böcek ilaçlarının sanki insan sağlığına zararlı değilmiş gibi her tarafa kullandığını ancak bunların vücutta birçok bozukluğa yol açabileceğini söyledi.

Topbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çağın gözardı edilen önemli halk sağlığı sorunlarından birisinin de tarım ilaçlarının ölçüsüzce kullanılması olduğunu vurguladı.

Bu ürünlerin tarımda zararlıları öldürmek amacıyla kullanıldığını ifade eden Topbaş, bu zararlıların da böcekler, bazı mantar türleri ile zararlı otlar olduğunu anlattı.

Topbaş, pestisitin böceklerin, rodentisitin ise fare gibi kemirgenlerin bertarafında kullanıldığını dile getirerek ancak sadece o zararlıyı değil, tüm canlıları belli oranda etkilediğine dikkati çekti.

Pestisit ne demek? | Pestisit ne anlama geliyor? Pestisitden nasıl korunulur?

PESTİSİT TÜRLERİ NELERDİR?

İnsektisit : Böcek, haşerelere karşı kullanılan ilaçlardır. Fungusit : Funguslara (Mantar) karşı kullanılan ilaçlardır.Herbisit : Yabancı otlara karşı kullanılan ilaçlardır.Mollusit : Yumuşakçalara karşı kullanılan ilaçlardır.Rodentisit : Kemirgenlere karşı kullanılan ilaçlardır.Nematisit : Nematotlara karşı kullanılan ilaçlardır.Akarisit : Akarlara karşı kullanılan ilaçlardır.

Pestisit ne demek? | Pestisit ne anlama geliyor? Pestisitden nasıl korunulur?

Pamuklu ürünlerde de pestisit ve GDO riski var

Organik pamuk kullanılmayan her ürün hatta kadın hijyen ürünleri bile bu riski taşıyor. Ped ve tamponların zararları üzerine televizyonda izlediği bir belgesel ile hayatı değişen İngiliz aktivist ve İngiliz organik ped üreticisi Susie Hewson; "Pamuk tarlalarının ilaçlanması pestisit riskini artırıyor. Kadınların cildine direk olarak değen pestisit onlara zarar verebiliyor. Bu yüzden organik pamuk kadınların, doğum kusurları, kısırlık ve pek çok ciddi hastalıklara yol açan pestisitten uzak kalmalarını sağlıyor. Organik pamuk sertifikası kadın hijyen ürünlerinde bu sebeple çok önemli.” diyor.

Pestisit ne demek? | Pestisit ne anlama geliyor? Pestisitden nasıl korunulur?

"Bu ürünlerin genel satımda bulunması doğru değildir"

İnsan sağlığına bu tür ilaçların zararlarının üç kategoride değerlendirildiğine işaret eden Topbaş, bunların da akut, kronik ve genetik etki olarak insanın karşısına çıktığını söyledi.

Topbaş, akut etkilerin genellikle yanlışlıkla içilme kaynaklı olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Kronik etkileri ise doğrudan doğruya görmeyiz. Bunlar uzun zaman içerisinde ortaya çıkar. Evlerde fare, böcek ilacını sanki insan sağlığına zararlı değilmiş gibi her tarafa kullanıyoruz ancak bunların vücudumuza yaptığı birçok bozukluk var. Bunlardan bazıları endokrin ve hormonal sistemimizi etkilerken bazılarının ise kanserle ilişkisi olduğu tanımlanmıştır. Genetik etkileri ise çocuğumuzun ve onun çocukları üzerinde görülebilir."

Pestisit ne demek? | Pestisit ne anlama geliyor? Pestisitden nasıl korunulur?

İlaçların doğru şekilde kullanılması gerektiğini vurgulayan Topbaş, bu ilaçları mümkün olduğunca kullanmamak gerektiğini aktardı.

Topbaş, nasıl ki antibiyotiklerin doktor reçetesiyle eczaneden alınıyorsa fare ve böcek gibi haşerelerin bertarafında kullanılan tarım ilaçlarının da aynı şekilde reçetelendirilerek dozajlarının belirlenmesi gereken ürünler olduğunu ifade etti.

Dolayısıyla bu ürünlerin genel satışta bulunmasının doğru olmadığına dikkati çeken Topbaş, "Bu anlamda kontrolsüz kullanılmalarının birçok sağlık etkisine neden olacağının unutulmaması gerekiyor. Dolayısıyla bu ürünleri kullanmaktan kaçınmakta yarar var." dedi.

Pestisit denilen kelime bir dizi ile hayatımıza giriş yaptı. İzleyiciler Pestisit'in anlamını merakla aramaya başladı. Peki pestisitin ne olduğunu biliyor musunuz? Ya da Pestisit nerelerde kullanılır? İşte detaylar

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...